Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.07.2014 00:06

Prefectul județului Dâmbovița este mai puțin atras de baschet și de volei


A A

Victor Sanda vrea o echipă de fotbal de nivel superior

Victor Sanda vrea o echipă de fotbal de nivel superior

❚ „Târgoviștea e puțin probabil să aibă puterea bugetară să ducă o echipă de volei, o echipă de baschet și o echipă de fotbal. Trebuie văzut cu ce se merge mai departe, cu cea care se adresează la cât mai mulți locuitori. Adică echipa de fotbal, altceva nu prinde” ❚ „Dacă echipa de fotbal merge bine, sub 5.000 de suflete nu prea vezi la stadion. Pe când 2.000 sau 3.000 la baschet, adică sala plină, am văzut doar la câteva meciuri, restul o facem să ce?” ❚ „Nu se poate să ai zeci de oameni pe care îi dai afară din casă, pentru că nu au posibilitatea să-și plătească utilitățile, lumină, gaze, apă, gunoi, și ajungi să-i execuți. Nu găsești o formă de întrajutorare a amărâților ăstora, iar tu te duci și bagi zeci sau sute de miliarde în sport” ❚ „Aici totul trebuie pe lege făcut. O să vină unii care au căderea să ne controleze și să ne impute. Primăria nu se mișcă să găsească și alte posibilități”

COSTIN MIHAI

 


 

„Jurnal de Dâmbovița” i-a provocat la un dialog pe teme sportive pe cei care dețin puterea la nivel local. În ziarul de ieri v-am prezentat interviul realizat cu președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu. Astăzi e rândul prefectului Victor Sanda să se exprime pe domeniul sportiv. Sanda chiar a activat pentru o vreme în fotbal, în urmă cu un deceniu și jumătate, ca finanțator al echipei din Târgoviște. Nu a rezistat prea mult, cedându-i echipa lui Tibi Rădulescu, preluată apoi de Valentin Calcan și, într-un final, de Ghiorghi Zotic. Victor Sanda rămâne mai apropiat de fotbal, considerând că ar trebui susținut mai mult, în comparație cu baschetul și voleiul feminin.


Rep.: Cum se vede mișcarea sportivă locală din perspectiva prefectului județului Dâmbovița? Sunt convins că urmăriți fenomenul, ați fost implicat pentru o perioadă la echipa de fotbal.

- Ăștia de la Chindia și-au dat cu stângul în dreptul tocmai când trebuiau să promoveze în Divizia B. De regulă, se spune că faci fotbal de câți bani ai și faci sport de câți bani ai. Dar Târgoviștea pentru mine e puțin probabil să aibă chiar puterea bugetară să ducă o echipă de volei, o echipă de baschet și o echipă de fotbal. Trebuie văzut cu ce se merge mai departe, cu cea care se adresează la cât mai mulți locuitori.

Rep.: Adică echipa de fotbal?

- Păi da, altceva nu prinde mai bine.

Rep.: Adică echipele de baschet și de volei nu ar mai trebui susținute? Sau susținerea să fie la un nivel mai modest?

- Vrem să avem, putem să facem și la un nivel mai modest, nu trebuie neapărat să te duci în Euroligă. „Să vedem cine are curajul să-i plătească datoria antrenorului grec din bani publici”

Rep.: La baschet nu se mai pune problema unei participări în cupele europene. Echipa are o datorie neonorată de peste 100.000 de euro către fostul antrenor grec George Dikeoulakos și nici măcar nu mai poate transfera jucătoare străine.

- Când aduci un antrenor din afară, nu te gândești că trebuie să-l și plătești, că se adresează la forurile internaționale și că e greu să eviți așa ceva?

Rep.: Probabil că datoria către Dikeoulakos va fi plătită tot din bani publici, nu prea văd alte soluții.

- Cine are curajul s-o facă, eu n-aș recomanda așa ceva.

Rep.: A existat curaj și în alte situații. Vă amintesc doar acea hotărâre de a plăti salariile jucătoarelor de la volei și baschet din rezerva bugetară a Consiliului Local Municipal, de unde a fost deblocată suma de 7 miliarde lei vechi. Am înțeles că până la urmă acel fond de rezervă a fost refăcut.

- A intervenit Primăria, era normal să refacă bugetul, pentru că erau în culpă. Pe mine chiar mă supără acest lucru. Nu se poate să ai zeci de oameni pe care îi dai afară din casă, pentru că nu au posibilitatea să-și plătească utilitățile, lumină, gaze, apă, gunoi, și ajungi să-i execuți. Nu găsești o formă de întrajutorare a amărâților ăstora, iar tu te duci și bagi zeci sau sute de miliarde în sport. Nu știu ce comunitate săracă precum e Târgoviștea își permite așa ceva. E și sportul bun, e chiar nevoie de el, dar haide să găsim și alte soluții.

„Hotărârile Consiliului Local trebuie să se facă respectând legea”

Rep.: „Jurnal de Dâmbovița” a sesizat acest lucru de ani buni, de ce abia acum ne dați dreptate?

- Hai să lămurim un lucru. Eu, Sanda, citesc legea, dar niciodată nu-mi pun semnătura pe o chestie până când nu mă consult cu cei care sunt de specialitate, care o interpretează în spiritul ei. Dacă toată lumea crede că este jurist și că Hotărârea Consiliului Local e lege, se înșală amarnic. Hotărârile Consiliului trebuie să se facă respectând legea. N-ai respectat legea, dai seama.

Rep.: Clubul Sportiv Municipal Târgoviște a beneficiat anul trecut de alocări ce s-au apropiat de 90 de miliarde. Anul acesta a mai primit încă vreo 40 și ceva, iar la rectificările bugetare sunt așteptări ca bugetul clubului să fie completat cu alte câteva zeci de miliarde...

- Stați puțin. Asta înseamnă aproape două milioane de euro. Să fie sănătoși, noi vom ataca aceste lucruri. Nu că avem ceva cu cineva, n-avem cu nimeni nimic, nici cu sportul și nici cu altcineva. Poate să le dea oricât, nu mă interesează. Aici totul trebuie pe lege făcut. O să vină unii care au căderea să ne controleze și să ne impute. Primăria nu se mișcă să găsească și alte posibilități. Bine, o performanță de vârf toată lumea are nevoie, dar hai să vedem cu ce sacrificii.

„Se poate face fotbal peste Liga a III-a, dar trebuie să pui niște oameni serioși”

Rep.: E foarte important dacă târgoviștenii asimilează aceste sporturi, precum fotbal, baschet, volei, dacă ele trezesc un anumit interes.

- Nu pot să-mi dau seama, dar eu fac o socoteală mult mai simplu. Dacă echipa de fotbal merge bine, sub 5.000 de suflete nu prea vezi la stadion. Pe când 2.000 sau 3.000 la baschet, adică sala plină, am văzut doar la câteva meciuri, restul o facem să ce?

Rep.: Din păcate și la fotbal situația e un pic delicată, pentru că de la o vreme obiectivele sunt ratate în serie.

- Aici nu am niciun fel de cunoștință. Eu mi-am făcut datoria față de fotbalul târgoviștean.

Rep.: Și aici sunt lucruri neclare. Pe lângă obiective ratate, datoriile sunt și ele foarte mari, în jur de 13 miliarde, adică tot apar cheltuieli nejustificate. Cu toate acestea, chiar nu se poate face fotbal mai mult de Liga a III-a?

- Se poate face fotbal, dar trebuie să pui niște oameni serioși.

Rep.: Să știți că din această vară lucrurile încep parcă să se așeze la clubul Chindia. Proiectul s-a orientat către localnici în toate structurile, salariile nu mai sunt nici ele foarte mari, fixându-se un plafon maxim de 25 de milioane. Trebuie lucrat serios, inteligent și cu răbdare.

- Da, normal e bine așa. Repet, eu nu am intrat în amănunte și nu am vorbit cu niciunul care ar putea să-mi dea o informație credibilă.

Rep.: Ar prinde în acest moment o echipă de fotbal de primă ligă la Târgoviște?

- Greu la momentul ăsta. Gândiți-vă că sunt orașe mult mai puternice economic decât Târgoviștea, care nu au așa ceva. Fotbalul e un sport scump, la fel ca și celelalte.

„Trebuie alt tip de manager față de ce știam noi”

Rep.: Cum vedeți dumneavoastră această implicare a politicului în sport? Credeți că el ar trebui făcut de profesioniști sau de oameni de partid?

- Bun, aici exagerezi și tu. Un primar, un viceprimar sau un președinte de consiliu județean se implică datorită funcției din administrație, pentru că este obligat. Președintele sau primarul au o anumită culoare politică și se implică, ca niște decidenți pe linie de administrație și nu ca persoană politică.

Rep.: Mă refeream la persoanele impuse politic pe funcții de conducere în cadrul instituțiilor sportive, chiar dacă nu prea au cunoștințe sau aplecare spre acest lucru.

- Care sunt ăia? Ei trebuie să îndeplinească niște condiții. Dacă le-au îndeplinit, e ok. Acuma dacă ai dat cu capul sau cu piciorul în minge trebuie neapărat să fii șef? Nu vedeți că în toată lumea fotbalul devine o afacere? Deci îți trebuie alt tip de manager față de ce știam noi. Eu sunt de acord că și cei care și-au rupt picioarele pentru orașul Târgoviște să fie respectați și ajutați cum se poate mai bine.

„Oamenii de afaceri n-au nicio facilitate dacă bagă bani în fotbal”

Rep.: Cu tot respectul, dar în lumea civilizată managerii sportivi provin totuși din lumea sportului și nu a politicului.

- Da, bineînțeles. Sau, mă rog, un tip cu simțul afacerii, nu e suficient să-l pui conducător pe unul numai că a fost fotbalist sau baschetbalist. Nu putem să mergem așa. Uitați-vă în toată lumea, foarte puțini foști fotbali ști sunt președinți de cluburi.

Rep.: Sunteți un iubitor de sport, am văzut că faceți mișcare foarte des.

- Mișcare mai fac și eu când pot. Eu sunt un iubitor de sport, dar nu vreau să mă mai bag. Am ținut foarte mult la echipa asta de fotbal, dar singur nu am putut să o duc. Pe mine nu m-a ajutat nimeni cu un leu și a trebuit să mă las.

Rep.: De ce nu vin totuși oamenii cu bani către clubul Chindia?

- Pentru că n-au nicio facilitate dacă bagă bani aici. Nu bagă nimeni vreun ban fără să aibă vreun avantaj. În toată lumea, nu numai aici. Perioada aia romantică a trecut, nu mai vine nimeni să bage bani în fotbal doar de plăcere



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Cristi Bălașa vrea să revină la Chindia
Poker pe emblema Chindiei Târgoviște
Chindia rămâne pe un jilț amărât din play-out
CSM Târgoviște a pierdut finala mică
Longo, misterul unor luni pierdute
Luptă acerbă la Liga a 5-a, Seria Nord
Anastasia Udroiu Ivan, dublă campioană națională
Bezdead rezistă pe podium în Seria Nord
Apar campionii la înot
Aninoasa pierd primul meci


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale