Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



13.01.2012 00:13

Oameni în fața cărora ne scoatem pălăria


A A

Vasile Lupașc, scriitorul campion mondial de karate

Vasile Lupașc, scriitorul campion mondial de karate

❚ La 37 de ani, autorul de romane istorice impresionează și pe plan sportiv, câștigând opt titluri mondiale la nivelul artelor marțiale

 

Pe Vasile Lupașc îl cunosc de ani buni, de când era profesor de istorie la Școala din Ghinești. A rămas una dintre puținele persoane de care mă leagă o prietenie sinceră și continuă să impresioneze prin simplitate, prin modestie și printr-un spirit patriotic copleșitor. Fascinat de istoria poporului român și de marii ei conducători, a publicat mai multe cărți de profil, a filmat documentare, unde a și interpretat diverse personaje celebre, ca Stroe Buzescu.

 

Nu a avut nici o problemă să facă pe războinicul, este de opt ori campionul lumii la karate, la stilurile SHORIN-RYU (2), WADO-RYU (2) și WALL STYLES (3), rezultate obținute fără a avea un antrenor. Ca un adevărat SENSEI, a scos și campioni, tot mondiali, pe Gabriela Ilie și Bianca Epuran, care au obținut între timp titlul de maestru emerit al sportului.

Rep.: Anul 2011 a fost pentru Vasile Lupașc unul intens ca activitate literară, dar mai puțin productiv pe plan sportiv. Nu ați mai obținut nici un titlu mondial.

- Chiar nu am participat la nici un concurs. De fapt, eu nu merg decât la unul și bun, la Campionatul Mondial. Anul acesta este programat în luna noiembrie, în Italia, la Marina di Carrara, acolo unde se desfășoară întotdeauna. Până atunci, voi organiza la Târgoviște un turneu amical, în luna aprilie, la care vor participa sportivi din patru țări.

Rep.: De ce arte marțiale?

- Datorită tatălui meu, care a fost la muncă în Japonia și care mi-a insuflat pasiunea pentru acest gen de sporturi. Inițial am început cu judo, dar nu mi-a plăcut, așa că m-am apucat de baschet, însă după liceu am vrut să practic și un sport individual. Rețin că în perioada comunistă karate-ul era interzis în România, așa a vrut Ceaușescu, iar noi ne antrenam cu ușile încuiate pe la subsolul Casei Armatei. Primul titlu mondial la arte marțiale l-am obținut la 30 de ani, asta după ce la primul concurs major nu am câștigat nimic, adică la Campionatul European. S-a tot spus că am cucerit atâtea medalii mondiale și europene fără un antrenor, lucru care este parțial adevărat, însă a contat foarte mult pregătirea făcută la baschet cu Emilian Milea, iar apoi la karate cu Constantin Vârtopeanu, din punctul meu de vedere unul dintre cei mai buni antrenori din țară. Rețin și acum vorbele domnului Milea, după care mă voi ghida toată viața. „Când intri în sală râzi, distrează-te”. Pentru mine antrenamentul chiar că este sinonimul relaxării.

Rep.: Mergeți la meciurile echipei de baschet?

- Nu am avut timp, mai degrabă merg să joc eu de două ori pe săptămână, dar o să încerc să ajung să le văd și pe fete.

Rep.: Mai aveți sportivi?

- Avem câțiva, adică eu și cu prietena mea Anne Marie, însă abia de acum vom face mai multe selecții. Ea s-a înscris și la Facultatea de Educație-Fizică și Sport, pentru a-și putea deschide un club de gimnastică. Antrenamentele le facem pe Centrul Vechi, într-o sală ce aparține Școlii Populare de Arte, dar și Școala Nr. 6.

 

Prietena lui este o irlandeză, campioană mondială pentru România

Rep.: Gabriela Ilie și Bianca Epuran sunt două din produsele Vasile Lupașc, le-ați scos campioane mondiale, pe prima după numai câteva luni de arte marțiale.

- Gabi a avut un talent înnăscut, dar și șansa de a lucra cu Bianca la antrenamente, lucru care a ajutat-o foarte mult. După opt luni de karate a devenit campioană mondială, dar se pregătea și câte 6-7 ore pe zi. A terminat Facultatea de Turism, iar acum lucrează în Franța și s-a realizat, scăpând de lipsurile vieții unui copil crescut mai degrabă singur, la Ocnița. Bianca venise după 7 ani de karate cu Constantin Vârtopeanu, deci i-a fost mai ușor, iar acum este în Olanda, unde a și terminat o facultate. După ce au obținut titlul mondial de karate, au fost desemnate maestru emerit al sportului.

Rep.: Rețin că în ciuda acestor realizări, la un moment dat ați concurat pentru un club din Austria, pentru că nu v-a primit nimeni din Târgoviște sau din România.

- Așa este, văd că nu ați uitat. Știți cum e invidia la noi, așa că nu am găsit o soluție locală sau națională, așa că am participat la un Campionat Mondial al Cluburilor pentru Karate St. Paulten. Acum am clubul meu, Phoenix Târgoviște.

Rep.: Iar acum irlandeza Anne Marie Duncan evoluează pentru România.

- A refuzat să evolueze pentru Anglia, țara în care s-a născut și a făcut-o pentru România, iar în finală a bătut chiar o englezoaică. Acum nu mai vrea să plece de aici, i se pare mai frumos decât oriunde, chiar dacă îi lipsește, spre exemplu, rigurozitatea din sistemul medical britanic.

Rep.: Cum v-ați întâlnit?

- În Irlanda, unde am predat karate vreme de un an. Am mers apoi șase luni în Canada, unde totul este foarte bine pentru sistemul sportiv, însă nouă nu ne-a plăcut acolo. Anne spunea despre Canada că parcă e o parcare pustie.

 

Colaborează cu Mircea Albulescu și Marcel Iureș

Rep.: Intervine întrebarea, cum se împacă artele marțiale cu romanele istorice?

- Se completează foarte bine, în sensul că artele marțiale ajută foarte mult să înțelegi istoria. De exemplu, în luptă creierul gândește altfel, sunt lucruri pe care nu le putem înțelege din postura noastră, a celor care nu am trăit un război. Foarte mulți nu concep nici acum că Mihai Viteazul a intrat singur între luptătorii turci la Călugăreni. Când cineva îți omoară familia, copiii, atunci trebuie să te aperi, să te răzbuni, să supraviețuiești. Până la urmă, istoria e scrisă de războinici.

Rep.: Ce cărți ați scos?

- „Răstignit între cruci”, volumul 1 și 2, plus cărțile video „Străjer la porțile raiului”, în lectura lui Mircea Albulescu, „Furia zimbrului” și „Prin iadul tătarilor”, ambele în lectura lui Marcel Iureș. Au fost realizate și două filme documentare după operele mele, unul dintre ele numindu-se „România, comoara tăinuită”, lucrând acum la o carte audio despre Mihai Viteazul, la volumul 3 al romanului „Răstignit între cruci”, dar și la o carte de comedie.

Rep.: Când mai aveți timp pentru artele marțiale?

- După ce stai cinci ore pe scaun, la sală e numai relaxare, și invers. Primele cărți le-am scris noaptea, dar acum lucrez numai ziua, noaptea este pentru odihnă. Oricum, nu am avut niciodată probleme cu inspirația.

Rep.: S-au vândut bine cărțile?

- Destul de bine și asta începând chiar cu toamna anului 2008, când toate cele 500 de cărți tipărite s-au epuizat în patru luni. Profit nu poți avea decât dacă vinzi peste 1.000 de cărți, iar eu am vândut.

Rep.: V-a sprijinit cineva financiar?

- Financiar nu, dar am avut susținerea morală a domnilor Mircea Albulescu și Marcel Iureș, actori de Hollywood, iar o oră petrecută cu dânșii face mai mult decât orice ajutor. Foarte mult contează că părinților mei le plac cărțile scrise, dar și copiilor din școli, care îmi trimit scrisori sau pur și simplu mă opresc pe stradă. Dacă nu cer prea mult, aș vrea să le mulțumesc prin intermediul dumneavoastră unor oameni deosebiți precum Mircea Albulescu, Marcel Iureș, Mihai Leu, Ovidiu Cuncea, Adi Crișan de la Cargo sau starețului Mănăstirii Comana.

Rep.: Ce și-ar mai dori scriitorul Vasile Lupașc?

- Aș vrea să iasă un film mare despre cartea mea.

Costin Mihai



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Bezdead rezistă pe podium în Seria Nord
Apar campionii la înot
Aninoasa pierd primul meci
Medalii la judo pentru CS Târgoviște
Sute de copii din 6 județe, prezenți la Nucet
Victorie importantă în finala mică
Să vină finalul!
Ziduri egalează pe Titu
Înfrângere la București
Bucșani s-a oprit în Etapa Regională la Cupa Satelor


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale