Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro23.05.2014 08:19

Editorial – Corespondență specială de la Bruxelles


A A

Uniunea Europeană și dosarul energiei – privirea spre Est

Uniunea Europeană și dosarul energiei – privirea spre Est

dr. DAN LUCA


 

Luna mai a acestui an a adus evenimente importante pe agenda europeană. Nu doar europarlamentarele și dezbaterile televizate între candidații la șefia Comisiei Europene au fost teme intens mediatizate, dar am avut și Ziua Europei în 9 Mai și aniversarea a 10 ani de la „big bang”-ul în Uniunea Europeană, când, au aderat la construcția europeană Cipru, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Cehă, Slovacia și Slovenia, cea mai mare extindere din istoria UE.

 

Cu această ocazie, EurActiv Polonia publica rezultatele analizelor cu privire la activitatea deputațiilor europeni polonezi și impactul lor în Parlament. Polonia, care ocupă 51 de locuri în Parlamentul European s-a evidențiat prin implicarea în politicile energetice și climatice, două dintre subiectele importante pentru polonezi. Implicarea Poloniei în dosarul energetic este extrem de vizibilă, într-un cadru general, în care era lesne de estimat că Energia Europeană va domina agenda europeană, încă înainte de criza ucrainiană.

 

La European Business Summitul din primăvara lui 2013 elementul central a fost cel al energiei și al prețul acesteia. Și istoric vorbind, să ne reamintim de Tratatul de la Paris din 1951, baza constituirii Uniunii Europene, ce tot pe fond energetic a fost semnat (Comunitatea Europeană a Cărbunelui și Oțelului).

 

Personal, am vizitat de vreo 10 ori Varșovia în ultimii 3 ani și constat că se discută teme europene cu mare interes. Sectorul privat este implicat în dezbaterile despre politicile europene, dar totodată, este importantă poziționarea comisarului polonez, Radoslav Sikorscki, Ministrul de Externe al UE.

 

Susținerea venită din partea Franței pentru propunerea premierul polonez Donald Tusk de constituire a Uniunii Europene a Energiei, ceea ce ar determina, printre altele, înființarea unei entități comune care să asigure aprovizionarea cu resurse energetice a tuturor celor 28 de state membre, a dat naștere la noi dezbateri la nivel european. Să nu uităm că da, într-adevăr Germania este un actor economic extrem de important în UE, dar Polonia joacă în Tringhiul Weimar, alături de Franța și Germania.

 

Dar ce putem spune despre România? O țară cu un potențial energetic extraordinar, dar din păcate, dacă Polonia este văzută ca a 6-a putere europeană și joacă tare, nu același lucru se poate spune despre România. Nu avem în discursul public–politic din România o abordare inclusivă. Vorbim încă de noi și ei – România și UE.

 

Impactul prezenței românești este încă insular, nesustenabil. Insist pe potențialul energetic al României și chiar pe posibilitatea obținerii unui mandat de comisar european în acest dosar, pentru că, sectorial, România joacă. În dosarul Energiei stăm bine. Doar Centrul Român al Energiei organizează evenimente cu vizibilitate la Bruxelles, următorul fiind programat pentru 10 iunie 2014.

 

 


Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, profesor la universități din Bruxelles, București și Cluj. Este președintele „Casei Europei” Bruxelles. Cei interesați de actualitatea europeană pot urmări mesajele zilnice postate pe blogul www.casaeuropei.blogspot.com

 

 

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Dorul toxic după imperiul defunct (II)
Dorul toxic după imperiul defunct (I)
Proiectul european - atacat la „baionetă”
Educația europeană - prioritate strategică a noii Comisii Europene?
Pieri-vor românii? (II)
Pieri-vor românii? (I)
Pe cine trimitem la Strasbourg?
Euro-orașul 2040
Dezbaterea de la Maastricht
Comisar european pentru apărare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale