Teme principale
- Actualitati
- Anchete
- Interviuri
- Vox populi
- Politic
- Social
- Economic
- Cultura.Invatamant
- Caleidoscop national
- Panoramic sportiv
- Divertisment
- TV ARTPRESS
Prima paginĂŁ (PDF)
Newsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email
01.04.2019 00:20
Cărți. Idei. Sensuri
Un mare scriitor la Târgoviște: Varujan Vosganian

GEORGE COANDĂ
Un remarcabil eveniment editorial a avut loc în Târgoviște la sfârșitul săptămânii trecute, la Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu”. Varujan Vosganian, primvicepre ședinte al Uniunii Scriitorilor din România, și-a lansat a doua ediție a volumului de proze „Statuia comandorului”, un adevărat best-seller apărut la prodigioasa editură Humanitas. Lansarea volumului, moderată de prof. univ. dr. Agnes Erich, director al bibliotecii gazdă, care s-a făcut și sub auspiciile Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România – filiala „Ion Heliade Rădulescu” Dâmbovița, a fost ulterior ilustrată de rostirea unor opinii critice (George Coandă, Ionel Petre). Despre substanța ideatică și scriitura unei cărți de proze – cuprinde între coperți patru nuvele – care, din capul locului, s-a apreciat a fi un incitant roman cu eroi colectivi și destine separate, dar având un numitor comun, background-ul unui timp concentraționar dogmatic. Căci atât „Statuia comandorului”, care dă titlul volumului, „Cercul de aramă” (locul acțiunii: halda Combinatului de Oțeluri Specialedin Târgoviște), „Surâsul Jocondei”, cât și „Cercul lui Arhimede”, nu sunt altceva decât expresiile unor revolte anti-sistem, ale căutării unei libertăți interioare, refugiul din fața încătușării sociale, personajele- cheie (Matias, Axente, Bârligea, Emanoil) exersând o conversație, in absurdoaparent, cu propriul destin pentru a-și înțelege și „acomoda”, într-o supraviețuire de nevoie, cu un regim politic pe care încearcă fie să șmecherească, la modul țărănesc, oarecum moromețian, fie să-i fure simbolurile publice (statuile) depozitându-le într-un secret muzeu al uitării, fie să descopere existența lui Dumnezeu printr-o ecuație matematică, astfel evadând în sacru, eșuând însă într-o narcotizare alcoolică și promiscuă. Fiecare nuvelă, care poate fi luată ca un capitol de roman, neavând nimic fastidios, este o radiografie suigeneris a psihologiei unei Românii dintr-o vreme acum revolută. Iar cartea, în întregul său, este un avertisment și anume că ceea ce a fost se poate repeta. Lectura acesteia îți relevă totodată arta unui mare scriitor. Iar lansarea a fost un privilegiu pentru târgovișteni de a-l cunoaște.
Comentarii
sau
AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook
Din aceeaÂși categorie
Pescuirea minunatăStrăzi cu nume de flori la Malu cu Flori
Comuna Raciu continuă să investească în infrastructura sportivă
Sprijin la Voinești pentru elevi și părinți
Înălțarea Sfintei Cruci
Liniște salarială după greva din vară
Mircea Geoană, primit la reședința Arhiepiscopiei Târgoviștei
Salonul Editorial Târgoviște, ediția XXII-a, de Zilele Cetății
Trienala internațională de sculptură "Vasile Blendea"
Nașterea Maicii Domnului - zi de bucurie și împlinire duhovnicească
Editorial
C40 – spre neocomunismul / neofascismul distopic (II)

GEORGE COANDĂ
Din agenda acestui grup, de fapt o bandă de descreierați – păcat că s-au vârât în această gașcă dubioasă și primarii orașelor românești mai înainte pomenite – haideți să spicuim câteva păcăleli parșive ambalate în proiecte promițătoare, cum ar fi, de pildă „o tranzacție verde și justă”, „un viitor mai verde, mai sănătos și mai... [citește tot...]
Posta redactiei: fii jurnalist !
Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.
Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
