Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro07.03.2014 08:19

Editorial – Corespondență specială de la Bruxelles


A A

Transformați monologul în dialog!... Pentru tinerii europeni

Transformați monologul în dialog!... Pentru tinerii europeni

dr. DAN LUCA


Prin natura muncii mele, intru în contact cu mulți tineri, inclusiv studenți la universități de învățământ cu profile ale căror curricule cuprind și materii de comunicare, studii economice, europene etc. Ceea ce mă îngrijorează este faptul că aceștia nu sunt suficient de conștienți de importanța implicării lor în proiectul european. Majoritatea au aflat că în luna mai se vor organiza alegeri europene, dar pentru prea puțini subiectul pare relevant.

 

În continuare m-aș adresa în special lor, dar nu numai, spunând - „Dragă tinere, chiar alegerile din țara ta le privești cu neîncredere, ce să mai vorbim de cele europene, departe de nevoile tale cotidiene?” Știu că îmi vei răspunde că tot vorbim de Europa sau Uniunea Europeană, dar s-a rezolvat acum vreo 50 de ani și mai bine cu pacea pe continent, așa ai învățat din cărțile de istorie, iar acum ceva birocrați la Bruxelles impun legi și reguli țărilor membre pentru anumite chestiuni tehnice care chiar că nu te interesează. Și nu ești singurul tânăr sau tânără din Europa care gândește la fel!

 

Dar să nu fim în totalitate negativi, ai auzit că anumite decizii de la Bruxelles au făcut ca prețul convorbirilor telefonice internaționale să scadă mult, și bine că s-a întâmplat așa. Ai mai auzit iar de ceva burse europene, Erasmus parcă le zicea, prin care unii prieteni de-ai tăi studiază în alte țări europene.

 

Că și-au făcut prieteni pe afară asta e bine, că poate acum reușesc să găsească un job, e iar bine pentru ei. Dar parcă era doar pentru studenți, deci iar nu vezi ce să faci tu cu chestia asta. Nu vrei nimic special de la viață, dar parcă prea e complicat totul. E globalizare și astea sunt consecințele.

 

E tehnologia care ne împinge să fim mai pragmatici, poate prea pragmatici, cu noi și în relațiile interumane. Și nu ți se pare că UE rezolvă ceva. Nu îți dă nimeni stagii remunerate să te formezi, nu vrea nimeni să te angajeze, că e criză. Încerci ceva afaceri cu doi prieteni, dar parcă nu există bănci dispuse să îți împrumute bani de un start-up. Și te gândești să pleci în Statele Unite ale Americii, că acolo ai auzit că se pot face mult mai multe chestii interesante.

 

Idei sunt, dar cine să ți le asculte? Îți place totuși Europa și parcă te simți acasă aici, deci la bază nu e rea ideea cu Uniunea Europeană. Activiștii partidelor se mobilizează din nou, ca de fiecare dată într-o confruntare electorală. Problema este că prea puțini vin un mesaj nou.

 

Promisiuni, vorbe, chestii minore pe care nici ei nu le cred. Politica, asta e! Dar tu vrei să auzi ceva concret. Nu găsești răspunsuri la întrebările tale. Nu e o greșeală să crezi că se poate face ceva concret pentru tine, ca tânăr, mai mult decât trimiterea ta la un site web cu propagandă.

 

Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului „România-UE” Bruxelles. Are 42 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj.

 

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

"La Piovra" valahă (II)
"La Piovra" valahă
Un scandal „patriotic” pentru un „Patriot” (II)
Un scandal „patriotic” pentru un „Patriot” (I)
De ce este nevoie de o strategie europeană
Gândire europeană
Herr Fritz, nein! Hai, las-o baltă!
Nefertiti de... Cotroceni?!
Ce mi-e baba Rada, ce mi-e Rada baba...
O vară fierbinte (II)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale