Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



14.03.2014 07:19

Editorial - Corespondență specială de la Bruxelles


A A

Tinerii din Diaspora și dezvoltarea României

Tinerii din Diaspora și dezvoltarea României

dr. DAN LUCA


România are nevoie de toți românii pentru a se dezvolta. Experiența acumulată în ani buni de muncă în țările vest-europene, studiile de specialitate la instituții de învățământ de renume, stagiile de pregătire și integrarea în colective multiculturale pot aduce valoare adăugată.

 

Trebuie mereu să încurajăm crearea de slujbe în România, neîmpiedicându-i totodată pe cei care doresc să plece să lucreze în lumea în dezvoltare - căci vestul Europei e și el în pană de slujbe - putând să se întoarcă și să pornească proiecte antreprenoriale odată reveniți în comunitățile locale. Condițiile prezente în țară nu ambiționează însă suficient.

 

Pentru a fi încurajat să se întoarcă în țară, un tânăr absolvent are nevoie de mult mai mult, de o schimbare majoră a sistemului, dar în primul rând de schimbarea mentalității. M-am implicat și am scris încă din 2008 despre reîntoarcerea românilor în țară și despre percepția asupra României contemporane. Studiile recente evidențiază faptul că “majoritatea tinerilor plecați la studii, stagii, muncă în străinătate vor să se întoarcă acasă și să contribuie la/pentru o Românie mai bună, mai onestă și mai profesionistă”.

Liga Studenților Români din Străinătate lansa în 2013 “Smart Diaspora”, strategia prin care își propunea să atragă tinerii din Diaspora înapoi în România. Printre propunerile lor, una mi-a atras în mod special atenția: “Oferirea de facilități financiare la (re)stabilirea în țară sub forma unor deduceri fiscale pentru o perioadă determinată, acordate absolvenților de studii finalizate la cele mai bune 500 universități din întreaga lume”.

 

Nu este pentru prima dată când creierele tinere din Diaspora strigă în gura mare: “Vrem să ne întoarcem acasă”. Dar este pentru prima dată când un program guvernamental inteligent, fezabil și realistic poate fi pus în practică. Au mai existat astfel de programe-idei, și pentru că promiteau prea mult de la început, nu au rezistat pe o perioadă lungă.

 

În prezent, România - deși conștientizează potențialul absolvenților români din străinătate - nu îl utilizează suficient. Ce ar fi dacă Guvernul României ar organiza un program-concurs (condiții de aplicare foarte clare și transparente) și în fiecare an ar susține 100 de tineri (absolvenții celor 500 cele mai bune universități din lume) să își deschidă o firmă acasă, în România?

 

Susținerea ar putea însemna: consultanță juridică și firmă de contabilitate gratis timp un an, training în România despre administrația românească și sistemul financiar, sediu gratis timp de un an, ajutor în angajarea altor tineri, scutire de impozite pe profit etc. Programul ar trebui să funcționeze ușor, să nu propună mai multe decât poate oferi și mai ales, să descifreze care sunt tinerii care pot schimba România și ce pot ei să-i ofere în domenii cheie de dezvoltare, strategice.

 

Cred cu tărie în programe guvernamentale pentru creșterea investițiilor în România prin expertiza tinerilor români din străinătate, de genul “Back home: INVESTIM în ROMÂNIA”, totul axat pe 3 piloni de dezvoltare: creșterea investițiilor în România; crearea de noi locuri de muncă pentru și de către tinerii români din Diaspora și din România și atragerea în România a absolvenților de studii finalizate la cele mai bune universități din lume.

 

Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului “România-UE” Bruxelles. Are 42 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj.

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale