Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



13.03.2020 00:19

Editorial


A A

Târgoviște 720

Târgoviște 720

GEORGE COANDĂ


Cuprinși cum suntem de vâltorile politice electorale, dar și de zbuciumările supraviețuirii de fiecare zi într-o Românie din ce în ce mai absurdă, pas de a ne mai aminti și de niște momente istorice care ar merita toată luarea noastră aminte. Bref: atunci când uiți de istorie, uiți cine ești ca națiune și riști să fi acuzat de alții de pe aiurea, cu rea intenție și interese perverse, că, dacă n-ai trecut, nu exiști. De pildă, târgoviștenii ar trebui să știe, și, în primul rând autotiritățile sunt cele chemate să-i pună în cunoștință de cauză organizând manifestări rememoratoare, și nu numai acestea, dar și instituțiile de cultură și de învățământ, cât și Arhiepiscopia, că, în 2020, se împlinesc 720 de ani de existență creștină atestată documentar a orașului Târgoviște. Repet, poate că voi fi receptat și, dincolo de, cum spuneam, vâltorile politice electorale, celebrarea vârstei aproape milenare a cetății va fi marcată așa cum se cuvine: se împlinesc 720 de ani de existență creștină atestată documentar a Târgoviștei. Și ca să nu se zică acuzator că doar vreau să tulbur apele în an electoral, iată, invoc documentul. Este vorba de o menționare care poate fi găsită în „Mănăstirea din Târgoviște a Sfântului Francisc cel însemnat cu sfintele semne”, o cronică inserată în „memorialul de călătorie”, redactat în limba latină, „Protocolli Privincial Bulgariae et Valahiai” (secolul XVIII) și din care aflăm că „Târgoviștea a fost clădită de principele Radu Negru cam pe la anul 1300”. Este cunoscut faptul că mai avem o atestare documentară, tot dintr-un „memorial de călătorie”, al cavalerului cruciat bavarez Johann Schiltberger care, în drum spre Nicopole, unde în 1396 va fi avut loc o bătălie câștigată de sultanul Baiazid Ildîrîm, ne spune acesta că a trecut prin cele două capitale ale țării Românești, Curtea de Argeș și Târgoviște. Să fiu explicit, cavalerul cruciat pomentește postura de capitală a Târgoviștei, deci orașul exista. Așadar, documentul care atestă existența ca oraș a Târgoviștei încă de acum 720 de ani îl avem la îndemână, și ne relevă un fapt esențial: cetatea a apărut în peisajul urban al spațiului românesc medieval în credință creștină atâta vreme cât menționarea ei legată de existența aici a unui convent (mănăstire) franciscană în apropierea unor lăcașuri de cult mai vechi, din perioada paleocreștină apostolică. Propun Consiliului Local și Primăriei capitalei județului Dâmbovița, pentru a nu fi ratat momentul, ca să proclame ANUL TÂRGOVIȘTEI 720 și pe care să-l sărbătorească cu prilejul zilei municipiului. Ar fi un gest nu numai de omagiere binemeritată a acestei Cetăți Eterne a românității, dar și un gest patriotic, resubliniez, patriotic, de recuperare a unui moment istoric identitar și care are darul să ne amintească faptul că Târgoviștea se apropie de vârsta sa milenară. Astfel, este de reținut că Târgovi ștea, prin străvechimea sa, se află chiar în temeiul creștin al statalității românești.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale