Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro26.06.2024 00:18

La Târgoviște, cu prilejul sărbătorii Pogorârii Duhului Sfânt,


A A

Sfințirea Bisericii Parohiei Alba, eveniment spiritual înălțător

Sfințirea Bisericii Parohiei Alba, eveniment spiritual înălțător

Foarte mulți credincioși din fosta Cetate de Scaun munteană au participat duminică, 23 iunie 2024, cu prilejul sărbătorii Pogorârii Duhului Sfânt, la ceremonia de sfințire a bisericii Parohiei Alba din Târgoviște, cu hramurile „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” și „Sf. Trei Ierarhi”, după ample lucrări de reabilitare, restaurare și înfrumusețare.

Slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, pe un podium special amenajat în apropierea bisericii, alături de un sobor impresionant de preoți. Pr. dr. Ionuț Adrian Ghibanu, Vicar eparhial, a citit „Actul de sfințire” al bisericii.

Înaltpreasfinția Sa a exprimat, în cuvântul său, bucuria de a sfinți una dintre bisericile istorice, restaurată recent, din fosta Cetate de Scaun munteană, adică una dintre nestematele culturii, spiritualității și națiunii române, care datează din anul 1632 și care a fost ctitorită în timpul Voievodului Matei Basarab, cel care a creat cultură, a zidit numeroase biserici, a inițiat tipărirea de multă carte și a ajutat Ortodoxia în vremuri de restriște.

Înaltpreasfinția Sa a acordat rangul de „iconom stavrofor” Pr. Paroh Nicolae Pană și Pr. Florin Antoniu Dincă, dar și „Diploma mitropolitană de recunoștință” unor personalități din comunitate, printre care Corneliu Ștefan - Președintele Consiliului Județean Dâmbovița și Daniel Cristian Stan - Primarul Municipiului Târgoviște.

Au fost prezenți, cu acest prilej, autorități naționale, județene și locale, dintre care menționăm: Corneliu Ștefan - Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, domnul Daniel Cristian Stan - Primarul Municipiului Târgoviște, deputatul Radu Popa, Antonel Jîjîie - Vicepreședinte al Consiliului Județean Dâmbovița, Cătălin Rădulescu - Viceprimar al Municipiului Târgoviște, Marian Tănase - Subprefectul județului Dâmbovița și Conf. univ. dr. Corneliu Sălișteanu - Rectorul Universității „Valahia” din Târgoviște.

Biserica a fost restaurată între anii 2021-2024, la inițiativa Părintelui Mitropolit Nifon, prin străduința preotului paroh Nicolae Pană și a preotului Florin Antoniu Dincă, cu fonduri oferite de: Arhiepiscopia Târgoviștei, Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliul Județean Dâmbovița, Consiliul Local al Municipiului Târgoviște, precum și de alți donatori.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei

 

 

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Promovabilitatea la Bacalaureat a crescut: 78,9%
Despre grijile vieții
Conferința pastoral-misionară la Târgoviște
Sprijin pentru tineri elevi care vor concura în SUA
Reabilitarea Liceului Teoretic „Ion Heliade Rădulescu”
Festivalul „Peștera-Padina”
Meditație la Duminica Sfinților Români
Al doilea elev eliminat din BAC
Un elev din Dâmbovița, eliminat de la Bacalaureat
Premieră la Liceul de Arte din Târgoviște


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

"La Piovra" valahă (II)

George Coandă


Cât despre procuroarea-șefă, circulă prin presă zvonul că nici „zeița dreptății” nu ar fi străină de afaceri dubioase ale eșuatului James Bond valah. Na, poftim, și e ditamai procurorul-șef al UE. Dar parcă mai știm noi câte ceva despre malversațiunile - hai să le spunem mai pe șleau: nasoalele - care, urzite laolaltă cu dom’... [citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale