Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro18.08.2014 00:10

Date inedite despre...


A A

Romano de Simon, arhitectul italian născut la Târgoviște

Romano de Simon, arhitectul italian născut la Târgoviște
Fosta clădire a Băncii Naþionale a României de la Târgoviște, ridicată după planurile celebrului arhitect

❚ După cursurile școlilor primară și secundară urmate la Târgoviște, a absolvit în anul 1923, Academia de Belle Arte din Parma ❚ După planurile sale s-au ridicat clădiri și monumente celebre și astăzi, dintre care amintim: monumentul ridicat în cinstea eroilor din Războiul pentru Reîntregirea Neamului de la Mănăstirea Dealu, Casa Irimescu Cândești (actuala Direcție Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului), Casa Balaban, clădirea Băncii din Târgoviște

PETRE DRĂGUȚOIU


 

Arhitectul Romano de Simon, de origine italiană, s-a născut la Târgoviște, unde a urmat școala primară și secundară, iar apoi Academia de Belle Arte din Parma (absolvită în anul 1923). A predat desenul și limba italiană la Liceul Comercial din Târgoviște și a fost profesor la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București. Printre lucrările de mare valoare din județ, semnate Romano de Simon, amintim: monumentul ridicat în cinstea eroilor din Războiul pentru Reîntregirea Neamului, din fața fostului Liceu Militar „Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu (numărându-se printre profesorii acestei instituții de învățământ).

A fost însărcinat de Prefectura Dâmbovița, în cadrul Societății pe acțiuni „Institutul de Cultură și Educație Națională”, să realizeze planurile pentru amenajarea Sălii de Arme (actualul Cerc Militar Târgoviște) ca sală de teatru, de conferințe, bibliotecă, sală de sport.

A făcut și proiectul pentru construirea Băii comunale, în urma concursului organizat de primarul ora- șului, Lazăr Petrescu.

 

Varietate de proiecte

„Arhitectura lui Romano de Simon cuprinde o varietate de proiecte atât în domeniul arhitecturii civile, cât și al celei religioase și al sculpturii din Târgoviște, București, Ploiești sau Timiș”, precizează Gloria Gabriela Radu, muzeograf.

Dintre clădirile construite după proiectele sale mai menționăm: Casa Irimescu Cândești (actuala Direcție Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Dâmbovița), Casa Balaban, clădirea Băncii din Târgoviște, unitatea de pompieri, Căminul studențesc „C.I. Parhon”, Maternitatea cu 100 de paturi, alături de numeroase alte imobile din Capitală.

 

De asemenea, a realizat planurile pentru bisericile ortodoxe din Șotânga și Gura Ocniței și pentru bisericile romano-catolice din Ploiești, Constanța, Bucure ști, Târgu Frumos.

 

A realizat și sculpturi: Statuia soldatului de la Podu Rizii, busturile Agonia eroului, Ghica Budești, Simotta, Leonardo Andervolti (arhitecți celebri).Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

64% promovabilitate la concursul pentru directori de școli
Festivalul Național „Crizantema de aur”: Celebrăm Tinerețea Romanței
Reabilitarea Șoselei Găești, tot mai aproape de final
Doar 2200 de elevi au fost imunizați împotriva COVID-19
Când avem Același Tată...
Târnosirea bisericii mănăstirii Pătroaia
Holocaustul văzut prin ochii tinerei generații
Expoziția de ceramică, grafică și gravură „EX – AEQUO”
Expoziția itinerantă „Jandarmeria Română 1850 - 2020”
Spre viață veșnică!
Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Idiohabarniștii și furia din stradă

Cred că suntem luați, și de fraieri și de proști, de ăia care, de 32 de ani, ne conduc destinul național ca urmare a... votului nostru liber exprimat. Așa cum o face acum d-alde... expiratul premier Cîțu. (O, Doamne, n-am nimic cu numele oamenilor, că doar la naștere, nu ei și-l aleg, dar Cîțu acesta nu rimează deloc cu funcția înaltă de prim-ministru, prea aduce a... cuțu. Dar, de fapt încă este cuțu lui Iohannis.

[citește tot...]


Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale