Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



08.11.2013 08:19

Editorial – Corespondență specială de la Bruxelles


A A

Poziționări înaintea alegerilor europene 2014

Poziționări înaintea alegerilor europene 2014

dr. DAN LUCA


În luna aprilie, prezent la Strasbourg, premierul finlandez Jyrki Katainen pleda pentru noul concept de „integrare echitabilă”, care în opinia acestuia poate păstra siguranța UE împotriva amenințărilor naționalismului și populismului, care în ultima perioadă sunt din ce în ce mai răspândite. Mulți deputați europeni au văzut discursul său ca un exercițiu de manevre pentru unul dintre posturi de top ale UE, care vor fi puse la bătaie în 2014.

 

Conform declarației sale, perioada petrecută ca student Erasmus la universitate în Marea Britanie a fost cea care i-a trezit sentimentul european și atenția pentru procesul integrării europene, atât de important pentru UE. Interesant este și faptul că primulministru Katainen este singurul lider european care a beneficiat de acest program de mobilitate europeană.

 

În acest context, Graham Watson, liderul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), declara jurnaliștilor de la Bruxelles că euroscepticismul ar putea rupe echilibrul între Partidul Popular European (PPE) și cel al Socialiștilor și Democraților (S&D) în cadrul Parlamentului European, condiții în care acestea ar putea pierde majoritatea la viitoarele alegeri din 2014. Sugestia exprimată de liderul european era ca cele două partide să coopereze mai mult.

 

De exemplu, în Italia, Stânga a rămas majoritară în Senatul Italiei după alegeri, deși conform rezultatelor, este evidentă incertitudinea pe care o manifestă cetățenii italieni în a-și alege liderii. Fenomenul este întâlnit de altfel nu doar în acest caz – cetățenii europeni în general, manifestă o reticență față de oamenii politici, și modul de gestionare a măsurilor de austeritate, agravată de perioada lungă de criză.

 

Nici Germania, care nu a fost afectată semnificativ de măsurile de austeritate, nici de un grad foarte ridicat al șomajului, nu a scăpat de manifestările eurosceptice. Noul partid care se declară împotriva UE, pe fondul nemulțumirilor manifestate de cetățeni vis-a-vis de măsurile pentru redresarea euro, „Alternativa pentru Germania” își lansa ideologia, cu doar șase luni înainte de alegerile din septembrie.

 

Liderul controversat al Partidului Olandez pentru Libertate (PVV), Geert Wilders, a vizitat Europa în această toamnă, într-o încercare de a crea o nouă mișcare a partidelor de extremă-dreapta înainte de următoarele alegeri europene, programate să aibă loc în mai 2014. Wilders s-a întâlnit cu liderii Vlaams Belang din Belgia, Frontului Național (FN) din Franța, Partidul Democrat suedez, Liga Nordului în Italia și cu nou-formata grupare, Alternativa pentru Germania. Această încercare a partidelor naționaliste de a-și uni forțele din interiorul Parlamentului European nu este singulară.

 

Mai multe tentative similare au fost de scurtă durată, de exemplu, la sfârșitul anilor `80, grupul european de dreapta, prezidat de către Jean-Marie Le Pen. Dorința olandezului este de a-i reuni pe cei care sunt „împotriva Uniunii Europene și a imigrării în masă”, după cum declara, deși PVV respingea până recent orice posibilă colaborare cu FN Le Pen sau Belang Vlaams.

 

Dacă mergem în această direcție, partidele anti-sistem vor profita enorm de alegerile europene de anul viitor. Întrun scenariu catastrofă, vom avea 25% din Parlamentul European de după mai 2014 dominat de eurodeputați care sunt împotriva UE, sunt pentru revenirea în matricele naționale, fără nici o șansă de a menține sistemul european.

 

Mai este încă timp pentru a schimba rezultatul alegerilor europene. Neimplicarea nu ajută, iar delăsarea lasă loc profitorilor. E timpul noilor oameni politici să iasă în față. E momentul ca partidele tradiționale transnaționale să își dea mâna pentru a discuta proiectul european. Un proiect european care are nevoie de transparență, simț politic practic și ambiția unor lideri puternici de a avansa cu adevărat.

 

Dan LUCA este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului „România-UE” Bruxelles. Are 41 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj. În 2008, inspirat și sprijinit de social-democrații germani, socialiștii francezi și laburiștii britanici, a înființat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român – PSD Bruxelles.

 

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice
Ok, suntem în Schengen...
România, țintă de „linia întâi” pentru țarul Putin (II)
România, țintă de „linia întâi” pentru țarul Putin (I)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale