Teme principale
- Actualitati
- Anchete
- Interviuri
- Vox populi
- Politic
- Social
- Economic
- Cultura.Invatamant
- Caleidoscop national
- Panoramic sportiv
- Divertisment
- TV ARTPRESS
Prima paginĂŁ (PDF)
Newsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email
25.10.2023 00:17
La APIA Dâmbovița, din 16 octombrie, pentru fermierii care au depus cereri unice,
Plata în avans pentru agricultură și zootehnie

*Plățile în avans se derulează până la 30 noiembrie, iar din 30 noiembrie încep plățile finale sau regulare care durează până la 30 iunie 2024.
Purtătorul de cuvânt al APIA Dâmbovița, Oana Năstase a anunțat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că din 16 octombrie 2023 instituția a început plata în avans pentru fermierii care au depus cereri unice în anul 2023 pentru fermierii care au solicitat sprijin atât în agricultură cât și pentru zootehnie. Avansul reprezintă 70% din plățile care se finanțează din Fondul European pentru Garantare Agricolă și 85% din plățile care sunt finanțate din fondul european pentru agricultură și dezvoltare rurală. La nivelul județului Dâmbovița sunt aproximativ 24.000 de fermieri. Plățile în avans se derulează până la 30 noiembrie, iar din 30 noiembrie încep plățile finale sau regulare care durează până la 30 iunie 2024.
„Plățile în avans se fac pe eșantioane stabilite de APIA Central. La extragerea acestor eșantioane se are în vedere ca cererea să treacă prin toate controalele administrative și pe teren. Primul eșantion a fost finalizat și dat spre autorizare, spre plată, exact pe 16 octombrie, și a cuprins în județul nostru 8626 de fermieri care sunt incluși în listele de plată la momentul acesta. Luni am primit un alt eșantion de aproximativ 2000 de fermieri. Ce înseamnă acest eșantion? Înseamnă că pentru fermierii respectivi s-a finalizat și avem rezultate clare și corecte la toate controalele și pot fi prelucrate cererile. Am avut anul acesta, spre deosebire de alți ani, controlul prin monitorizare care a fost o noutate pentru țara noastră. Este un control care se face prin imagini satelitare, seamănă puțin cu controlul prin teledetecție despre care vorbeam în anii trecuți numai că dacă acea teledetecție se făcea pe zone, pe eșantioane, controlul de monitorizare se face pentru absolut toate cererile depuse într-un an. Nu există fermier care să nu fie controlat. Acest control s-a întins pe o perioadă mai mare, noi am avut toată vara întâlniri cu fermierii pentru clarificări, respectiv aceste întâlniri de-abia s-au încheiat pe 20 septembrie. Am primit primele rezultate, le-am interpretat, parcelele care au fost cu neconformități au fost aduse la cunoștința fermierilor respectivi, am făcut o serie de clarificări la care am constatat că fie fermierii nu și-au făcut schița exact unde are terenul, fie între timp au făcut schimb cu un vecin și au uitat să înștiințeze APIA. Sunt mai multe neconcordanțe din acestea între declarația scriptică, din cererea de plată și realitatea din teren. Au fost și câteva dereglaje de soft, unde din cauza condițiilor meteo, din cauza stadiului de vegetație nu a fost interpretată chiar corect cultura. Le-am dat spre a doua interpretare cu menținerea declarației fermierului și am văzut că s-au corectat foarte multe dintre ele. Am încercat să corectăm tot ce s-a putut corecta, tot ce a fost eroare atât din vina fermierului cât și din vina softului. Plățile în avans se derulează până la 30 noiembrie, iar din 30 noiembrie încep plățile finale sau regulare care durează până la 30 iunie 2024. Dacă cineva nu intră la plata în avans să nu creadă că au fost excluși de la plată. Nu. Cine nu beneficiază de plată în avans beneficiază în partea a doua de plată integrală. Plata regulară este ori diferența care rămâne de încasat după avans, ori plată integrală pentru cei care nu au încasat plăți în avans”, a declarat Oana Năstase, purtător de cuvânt APIA Dâmbovița.
Violeta Stanciu
Comentarii
sau
AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook
Din aceeaÂși categorie
Moș Crăciun a venit devreme la Centrul de Transfuzie Sanguină DâmbovițaProiecte de investiții majore la Raciu
Reabilitarea infrastructurii rutiere din Runcu
Progrese de amploare pentru trei investiții din comuna Raciu
„Valurile sunt prea mari și ei nu mai stăpânesc barca”
Salariații din industria de Apărare respectarea promisiunii Guvernului
„Anul acesta vor fi 200 de gospodării abonate la gaze”
Regenerarea pădurilor în Dâmbovița
Atragerea investițiilor publice și private, preocuparea permanentă a autorităților locale
248 locuri de muncă vacante în Spațiul Economic European
Editorial
La 105 ani de la Marea Unire (I)

S-au împlinit 105 ani de la înfăptuirea unui ideal/vis/năzuință, mai precis spus în limbajul istoricilor, proces logic, adică a României Mari. Căci și la 27 martie, la Chișinău, și la 28 noiembrie, la Cernăuți, și la 1 decembrie din anul de grație pentru români, 1918, deci în trei momente cruciale întemeietoare de Țară s-a produs Unirea cea Mare – toate aceste momente fiind de fapt, acte istorice... [citește tot...]
Posta redactiei: fii jurnalist !
Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.
Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
