Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro08.02.2016 23:19

Cărți. Idei. Sensuri


A A

Oameni de ieri și de azi – Efigii dâmbovițene

Oameni de ieri și de azi – Efigii dâmbovițene
Cunoscutul profesor Ioan N. Radu s-a încumetat să facă și operă de biograf - ajutat în familie (de soție, doamna Ilinca Radu, de fiică și de fiu)

❚ Profesorul Ioan N. Radu, cunoscut în țară și peste hotare, ca unul dintre cei mai iluștri promotori ai rachetomodelismului, este și un acribic istoric al astronauticii ❚ Zilele trecute, la Biblioteca Județeană, profesorul octogenar a lansat volumul „Oameni de ieri și de azi din spațiul târgovi șteano-dâmbovițean”, în care portretizează o serie de personalități care nu au fost surprinse în coloanele marii „Enciclopedii a orașului Târgovi ște” sau în alte lucrări monografice

GEORGE COANDĂ


Profesorul Ioan N. Radu, la cei 80 de ani de viață, este un neobosit homofaber. Cunoscut în țară și peste hotare ca unul dintre cei mai iluș- tri promotori ai rachetomodelismului, el este, totodată, și un acribic istoric al astronauticii fiind autorul unor remarcabile lucrări în domeniu. Dar recent, ajutat, am putea zice, în familie (de soție, o binecunoscută profesoară a Târgoviștei, doamna Ilinca Radu, de fiică și de fiu), s-a încumetat să facă și operă de biograf. Și i-a reușit.

Căci în recentul volum, lansat zilele trecute la Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” – „Oameni de ieri și de azi din spațiul târgovișteano-dâmbovițean”, a apărut la Editura Bibliotheca, portretizează o serie de personalități care nu au fost surprinse în coloanele marii „Enciclopedii a orașului Târgoviște”, sau în alte lucrări monografice. Și astfel i-a restituit luării aminte a celor de azi, de pildă, pe mareșalul Constantin Prezan, pe arhitectul Romano de Simon, cel ce a înzestrat Târgovi ște cu o seamă de capodopere arhitecturale, pe universitarul inventator în aeronautică și rafinat epigramist Corneliu Berbente, compozitorul Ionel Fernic, fostul ministru de externe Mihai Antonescu, generalul Constantin Olteanu, inventatorul Cezar-Aurelian Constantinescu și alții.

Recomandat, la lansare, de prof.univ.dr. Gheorghe Petre Bârlea, care a și prefațat cartea, de editor, prof. Mihai Stan, și de semnatarul acestor rânduri, recunoscându- se excelenta documentare care pune în valoare relevanța creatoare a acelor portretizați, fiind proiectați ca strălucite efigii pe pânza vremii, autorul a recunoscut că realizarea acestui volum a fost ca o provocare izvorâtă din nestinsa sa iubire pentru Târgoviște și spațiul tutelat de acesta, că și-a dorit să scoată din uitare personalități peste care nu este profitabil să fie lăsat a se așterne praful indiferenței.

Astfel că gestul său și al coautorilor familiali merită sincere felicitări.Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Promovabilitate de 69,74% în județul Dâmbovița
Universitatea „Valahia” din Târgoviște, reprezentată în Grecia
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul
Biblioteca Județeană, în căutarea unui sediu pentru filiala de carte în limbi străine
2644 de elevi prezenți la a doua probă scrisă a Examenului de Bacalaureat
Cea de-a X-a ediție a Festivalului Babel 2022, la final
Nicio fraudă la prima probă a Examenului de Bacalaureat
Teatrul „Tony Bulandra”, memorandum cu teatrele din India și Kazahstan
Bibliotecarii migrează spre funcționari publici
"Primăvara albastră", după 58 de ani de la lansare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Jurnal de război. Suntem înecați într-o lacrimă cât Pământul (I)

GEORGE COANDĂ


Și au trecut trei luni din halucinantul război al lui Putin în Ucraina. În tot acest timp al groazei, românii, că doar nebunia lovește cu rachetele iadului chiar în pragul de la Răsărit – nu este o figură de stil – al României, au stat și stau cu sufletul la gură. Din păcate, armata ucraineană, după câteva contraofensive de etapă, în unele locuri... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale