Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



15.08.2017 00:07

"Cel mai tare munțoman"


A A

Nicu Posta promovează acțiuni la înălțime

Nicu Posta promovează acțiuni la înălțime

❚ După cumularea punctelor la probele de concurs, echipa „Spiritul naturii”, alcătuită din tineri reprezentând Școala „Anghel Saligny” din Focșani, a cumulat cel mai mare punctaj, cu o comportare exemplară la toate probele

COSTIN MIHAI


Neobositul Nicu Posta, președintele Asociației Chindia Jurasic Park, a coordonat un proiect atractiv în Bucegi: „Cel mai tare munțoman”. Domnia sa a prezentat și o informare relaxantă a acțiunii de săptămâna trecută, din care am ales să publicăm un rezumat. Asociația Chindia Jurasic Park, în parteneriat cu Organizația Națională „Cercetașii României” - Centrul Local „Naparis” și Asociația Ecologică Floare de Colț, cu finanțare din partea Ministerului Tineretului și Sportului, au organizat și susținut o tabără educativă de voluntariat și educație nonformală sub formă de concurs, în Munții Bucegi - zona Padina. Concursul „Cel mai tare munțoman”, desfășurat în perioada 7-13 august 2017, și-a desemnat câștigătorii. Timp de șapte zile, cei 40 de tineri proveniți din patru județe (Dâmbovița, Constanța, Vrancea, București-Ilfov), cu vârste între 14 și 35 de ani, au avut ocazia să facă față la o mulțime de provocări.

Vizită în peșteri, probe de cățărare, tiroliană…

În prima zi, tinerii au făcut cunoștință unii cu alții, iar cele 10 echipe și-au confecționat steagul și au ales un slogan. Ziua a doua a început cu drumeție și descoperirea lumii subterane, vizitându-se atât Peștera Ialomiței, cât și Peștera Pustnicului, aflată în apropiere. Tinerii au putut să facă diferența între o peșteră amenajată pentru turiști și una complet neamenajată, și să compare astfel mediul subteran aflat în două ipostaze diferite. Pe parcursul traseului Padina - Peștera, unul scurt, dar extrem de circulat, sa dat startul și la prima acțiune de ecologizare. Au urmat probele de cățărare la panou artificial și tiroliană, desfășurate pe semigrupe, alternativ cu alte acțiuni de ecologizare, până în Cheile Tătarului sau la Izbucul Coteanu.

Inventarierea traseelor, colectare…

După o zi relativ ușoară, cu activități care au pus la încercare mai mult abilitățile tehnice ale participanților, a urmat „proba de foc” a concursului, parcurgerea și inventarierea traseelor: Padina - Peștera (cruce albastră), Peștera - Vârful Omu prin Valea Obârșiei (bandă albastră), Vârful Omu - Babele (bandă galbenă) și Babele - Peștera (cruce albastră). Sute de semne pe copaci, pe pietre sau pe stânci au fost numărate și inventariate de cele 10 echipe. Drumul a fost lung și greu, iar soarele a strălucit toată ziua, ca o adevărată „minge de foc”, dându-ne ceva emoții la finalul zilei. Pe acest traseu, s-a început colectarea cioburilor, în recipiente de plastic, din vechea groapă de gunoi aflată în Șaua Șugărilor. Este necesară continuarea acestei acțiuni, cantitatea de gunoi fiind apreciabilă, pe vremuri aici funcționând un depozit intermediar de marfă pentru cabana Omu.

Activități de ecologizare și adrenalină în Parcul de aventură

Pentru refacerea forțelor, în ziua a patra am rămas în preajma taberei pentru probele de cățărare și rapel, care s-au desfășurat la atelierele amenajate în Vărăria Mică și care au pus din nou la încercare îndemânarea și curajul participanților. Ziua a cincea a fost dedicată din nou muncii. Dar o muncă plăcută, relaxantă și mai ales utilă, prin răcoarea plăcută a pădurii de conifere. Au fost refăcute marcajele: Padina - Șaua Lăptici (bandă roșie) și Peștera - Șaua Cocorei (bandă albastră), echipajele adunând și de această dată, puncte prețioase în clasament. A urmat o nouă probă a curajului, la Parcul de aventură amenajat în vecinătatea Hotelului Peștera, la care toate echipele au făcut față fără probleme, dar cu ceva adrenalină în plus. În ultima zi s-a desfășurat cea mai amplă activitate de ecologizare, voluntarii colectând în timp foarte scurt, o cantitate apreciabilă de gunoi, din lunca Padinei, invadată în această perioadă de mii de turiști. Tinerii au dat astfel un exemplu de atitudine civică, pentru cei care sunt mai puțin prieteni cu natura. La finalul taberei, toți tinerii au primit titlul de „Cel mai tare munțoman”, pentru faptul că au reușit să-și depășească limitele și să parcurgă cu succes toate provocările acestei săptămâni deloc ușoare. Iar după cumularea punctelor la probele de concurs, echipa „Spiritul naturii”, alcătuită din tineri reprezentând Școala „Anghel Saligny” din Focșani, a cumulat cel mai mare punctaj, cu o comportare exemplară la toate probele.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Cezar Papoe, aproape de ultimul act
Bizarerii de Liga a 2-a
Trei medalii de aur la Campionatul Național de Karate Interstiluri
GȘA Nucet e campioană județeană la Juniori U15
Cianocobalamina întârziată
Recolta Gura Șuții va juca finala Cupei României
Podium format din nou promovate
Succes important pentru Flacăra
Ce urmează la Chindia?
Pucioasa s-a impus lejer


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Comisar european pentru apărare

Invazia rusă din Ucraina are un impact asupra evoluției Uniunii Europene. S-au mișcat multe din punct de vedere al politicii de apărare comună și al producției de armament la nivelul statelor membre.

Alegerile pentru Parlamentul European mobilizează partidele politice în a propune soluții de viitor pentru guvernarea societății europene. Printr-un document strategic, intitulat Manifesto,... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale