Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



24.06.2016 00:15

Astăzi, mare sărbătoare creștin-ortodoxă


A A

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Prăznuim, în fiecare an la 24 iunie, nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului, profetul care a descoperit cel dintâi că Iisus este Mesia trimis de Dumnezeu, „Mielul lui Dumnezeu Care ridică păcatele lumii” (Ioan 1, 29).

El este ultimul mare profet al Vechiului Testament, dar și cel care a făcut trecerea spre perioada Noului Testament. Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în familia preotului Zaharia, din ceata preoțească a lui Abia, iar soția lui era din fiicele lui Aaron și se numea Elisabeta. (Luca 1, 5) Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a fost vestită de către arhanghelul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. „Și bucurie și veselie vei avea și, de nașterea lui, mulți se vor bucura. Căci va fi mare înaintea Domnului; nu va bea vin, nici altă băutură amețitoare și încă din pântecele mamei sale se va umple de Duhul Sfânt. Și pe mulți din fiii lui Israel îi va întoarce la Domnul Dumnezeul lor. Și va merge înaintea Lui cu duhul și puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părinților spre copii și pe cei neascultători la înțelepciunea drepților, ca să gătească Domnului un popor pregătit.” (Luca 1. 14-17) Pentru că nu a crezut cele vestite de arhanghel, Zaharia a rămas mut până la punerea numelui fiului său, ocazie cu care va profeți despre misiunea pe care Dumnezeu i-a încredințat-o acestuia: „prooroc al Celui Preaînalt te vei chema, că vei merge înaintea feței Domnului, ca să gătești căile Lui, să dai poporului Său cunoștința mântuirii întru iertarea păcatelor lor.” (Luca 1, 76-77) Prorocul Maleahi l-a numit pe Ioan Botezătorul „Îngerul Domnului” (Mal. 3, 1), care Îi va pregăti calea, denumire confirmată chiar de Mântuitorul (Matei, 11, 10), iar profetul Isaia prevestea că el va fi „Glasul celui ce strigă în pustie” (Marcu 1, 3), denumire și misiune confirmate de el însuși „Eu sunt glasul celui ce strigă în pustie” (Ioan 1, 23), prin care „toată făptura va vedea mântuirea lui Dumnezeu”. (Ioan 3, 6) Sfinții Evangheliști ni-l prezintă ca pe un adevărat ascet, trăitor ca un înger în trup, având „îmbrăcămintea din păr de cămilă, și cingătoare de piele împrejurul mijlocului, iar hrana era lăcuste și miere sălbatică.” (Matei 3, 4; Marcu 1, 6), un „om trimis de la Dumnezeu, care a venit spre mărturie, ca să mărturisească despre Lumină.” (Ioan 1. 6-7) Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul e naștere însoțită de multă bucurie pentru că „din pântece sterp s-a născut, dezlegând sterpiciunea inimilor noastre”.

În imnografia ortodoxă este numit „dumnezeescul mijlocitor al legii vechi și a celei noi” „prietenul Mirelui, cel adevărat” și de aceea îi aducem cinstire deosebită acestui „înger omenesc și om ceresc”. Sfântul Ioan Botezătorul este un vestitor al pocăinței și al chemării la îndreptare, la sfințenie, la respect pentru demnitatea umană. De aceea, el este și ocrotitorul celor care în societatea umană se luptă pentru adevăr, pentru sfințenie, pentru demnitate umană și pentru mântuirea oamenilor prin întoarcerea lor la Dumnezeu. Sărbătoarea de astăzi este și un elogiu adus familiei creștine. Concepția și nașterea Sfântului Ioan Botezătorul sunt argumente temeinice privind importanța vieții de familie și a nașterii de prunci precum și a creșterii lor în frica de Dumnezeu. Copiii sunt expresia concretă a prezenței divine în familia creștină. Fiecare copil este „fereastra neprihănirii prin care lumina pură a cerului pătrunde în casa părinților. El e mărturie vie, concretă, despre lumea transcendentă, a luminii, a neprihănirii și bucuriei veșnice. De aceea, copilul îi apropie pe părinți de Dumnezeu, îi înalță în sfere mai pure, le intensifică iubirea și le-o înnobilează. Aici, mai mult ca oriunde în familie, se vede prezența lui Dumnezeu”. Din această prezență divină se naște și izvorul sfințeniei, în a cărui imagine se oglindesc copiii. Așa au primit Zaharia și Elisabeta nașterea fiului său și astfel trebuie să întâmpinăm și noi această sărbătoare ca să înțelegem frumusețea darului divin al căsătoriei și al nașterii de prunci. Cinstind pe Sfântul Ioan Bătezătorul să facem roade vrednice de pocăință și să-l rugăm pe cel care a mers înaintea feței Domnului, ca să gătească căile Lui, „să dea poporului Său cunoștința mântuirii întru iertarea păcatelor lor” (Luca 1, 77), ca astfel, Domnul să ne dea nouă fără frică, Să-I slujim în sfințenie și în dreptate, înaintea feței Sale, în toate zilele vieții noastre. (Luca 1. 74-75) și „cu cântări duhovnicești, cu un glas Botezătorului să-i strigăm: Proorocule, propovăduitor al Adevărului, roagă-L să ne mântuiască pe noi.

Pr. Emil PEȘETZ, Parohia Comișani



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei
Copiii de la Centrul de zi „Sfânta Maria” în vizită la Mănăstirea Bâldana
Ajutor pentru Centrul de copii cu Autism și Sindrom Down „Sfânta Maria”
Meditație la Duminica a 3-a din Post
Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)

GEORGE COANDĂ


2024. 13 aprilie. O zi care ar putea rămâne o dată fatidică în istoria niciodată liniștită a umanității. Iranul ayatollahilort fundamentaliști a atacat cu o ploaie de drone și de rachete Israelul. A fost, se poate spune fără nicio urmă de glumă, un atac dinainte anunțat. De multă vreme, Teheranul, însă, nu a avut la îndemână un „casus belli”, fie și jucat la... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale