Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



05.11.2018 00:25

În județul Dâmbovița,


A A

"Moștenirea Văcăreștilor", la o jumătate de secol de prestigioasă existență


❚ S-a împlinit o jumătate de veac de la momentul când a fost lansat în spațiul cultural românesc Festivalul-concurs Național de Literatură „Moștenirea Văcăreștilor” ❚ Au fost decernate Diplome de Recunoștință, de Merit și, respectiv, de Excelență, a fost vernisată expoziția „Altceva” și au avut loc Conferința susținută de acad. Mihai Cimpoi și o Masă Rotundă

 

GEORGE COANDĂ

 


 

S-a împlinit o jumătate de veac de la momentul când a fost lansat în spațiul cultural românesc Festivalul-concurs Național de Literatură „Moștenirea Văcăreștilor”. Așadar, a celui mai longeviv festival literar reținut deja în istoria literaturii române. Și, fiindu-i fidel cronicar de atunci și până acum, mă străbate firescul sentiment de satisfacție că mi-a fost dat să prind și această clipă fastă – jubileul.

●Vineri, 2 noiembrie. La Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște, în sala Auditorium, s-a oficiat deschiderea celei de-a 50-a ediții. Să precizăm că au fost prezenți și doi dintre inițiatorii săi: istoricul și criticul literar Victor Petrescu și cel ce semnează această cronică de eveniment. Și este firesc să fi fost copleșiți de emoție. Ediția a fost deschisă de prof. Ionuț Lăscaie, directorul Centrului Județean de Cultură Dâmbovița; au transmis mesaje de apreciere a acestei mari manifestări culturale naționale, adevărate laudații, în numele IPS dr. Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, care a și binecuvântat evenimentul, pr.dr. Robert Marian Puiescu, consilier arhiepiscopal, jr. Oana Vlăducă, deputat în Parlamentul României, dr.ing. Daniel Comănescu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița și prof.drd. Monica Ilie, viceprimar al Târgoviștei. Apoi, președintele Consiliului Județean a conferit Diploma de Recunoștință inițiatorilor în viață ai „Moștenirii Văcăreștilor”, Diploma de Merit unor restauratori ai festivalului după anul 2000 și Diploma de Excelență acelor instituții și personalități culturale care s-au implicat în evoluția cu succes a festivalului. Scriitorul Aurel Maria Baros a înmânat organizatorilor Diploma de Excelență a Uniunii Scriitorilor din România, iar jurnalistul George Coandă a acordat Diploma de Merit a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România. Cvintetul „Muntenia” al Centrului Județean de Cultură Dâmbovița a susținut un concert de muzică clasică. Acad. Mihai Cimpoi a reținut atenția cu conferința „Marea Unire și formarea Statului Național Unitar, oglindite în literatură”. Și-a lansat, cu acest prilej, „Cartea vieții lui Mihai Eminescu”. S-a vernisat expoziția de grafică „Altceva” a artistului plastic Alexandru Coman, urmată de Masa Rotundă „Momente din istoria de 50 de ani a Festivalului-concurs «Moștenirea Văcăreștilor», la care au luat parte redactori-șefi ai unor prestigioase reviste literare din țară.

●Sâmbătă, 3 noiembrie. La sediile bibliotecilor publice din Găești, Moreni, Pucioasa, Fieni, Titu, Văcărești, au avut loc întâlniri cu scriitori din România, Republica Moldova și de la Cernăuți, în mod deosebit excelând aceea de la Brezoaele. Ora 15. La Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu”, Gala Premianților a fost oficiată de acad. Mihai Cimpoi și scriitorul Mihai Stan, iar scriitorii Florentin Popescu și George Coandă au evocat câteva momente din istoria festivalului.

●Juriul național al Festivalului: președinte de onoare in memoriam – Mircea Horia Simionescu; președinte executiv – acad. Mihai Cimpoi; membri: Florentin Popescu / George Coandă (poezie); Aurel Maria Baros / Corin Bianu (proză); Nicolae Oprea / Victor Petrescu (eseu); Iulian Filip / George Toma Veseliu (teatru); secretar: Mihai Stan.

●Organizatori: Consiliul Județean Dâmbovița / Centrul Județean de Cultură, Societatea Scriitorilor Târgovișteni, Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu”, Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească”, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România.

 

Premiile festivalului:

Trofeul „Moștenirea Văcăreștilor”: Denisa Arcip (Râșca / Suceava);

Poezie: Premiul Național: Ana Maria Sârbu (Râmnicu Sărat / Buzău); Premiul II: Laura Laurenția Tiron (Umbrărești-Deal / Galați);

Premiul III: Ionelia Georgiana Pozmac (țânțăreni / Gorj);

Mențiune: Sorina Rândașu (Salcea / Suceava).

 

Proză:

Premiul Național: Denisa Arcip (Râșca / Suceava);

Premiul II: Cristina Beatrice Preda (București);

Premiul III: Claudiu Nicolae Șimonați (Geoagiu / Hunedoara);

Mențiune: Marius Adrian Ionescu (Pitești).

 

Eseu:

Premiul Național: Ilie Alexandru (Găești / Dâmbovița);

Premiul II: Ilinca Mazureac (Chișinău / Republica Moldova);

Premiul III: Daniela Tudor (Găești);

Mențiune: Mădălina Gâlcă (Chișinău / Republica Moldova).

 

Teatru:

Premiul Național:

Diana Adriana Matei (Ploiești);

Premiul II: Carmen Bernadeta Anghel (Piatra Neamț);

Premiul III: Denisa Arcip (Râșca / Suceava);

Mențiune: Andra Antonia Mihăilescu (Suceava).



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale