Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



07.05.2018 00:21

Târgoviște, în Rețeaua națională de repere ale civilizației spațiului românesc


A A

Mircea Diaconu: Trezirea României se face prin repere ale identității sale

Mircea Diaconu: Trezirea României se face prin repere ale identității sale

„Suntem datori să facem ca toți să afle despre Casa Romanței”

 

ANDREI VASILIU


Vineri, Casa Romanței din Târgoviște - spațiu muzeal unic în România aflat sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor, Centrelor și Cluburilor UNESCO (FEACU) a primit un oaspete drag, un vizitator prețios, un mare prieten și iubitor al Romanței: îndrăgitul actor Mircea Diaconu, europarlamentar și om de cultură! Cu această ocazie, amfitrionii Alina Mavrodin Vasiliu și Teodor Vasiliu i-au oferit lui Mircea Diaconu “Istoria Crizantemei de aur”, albumul “Povești de dragoste” și i-au lansat invitația călduroasă de a organiza împreună evenimente frumoase la Casa Romanței din Târgoviște. Mircea Diaconu s-a declarat impresionat de acest spațiu muzeal unic în România, spunând că merită să fie intens promovat! Cu vizita de vineri, 4 mai a.c., la Casa Romanței, Mircea Diaconu a început, de la Târgoviște, Turul României 2018 și a lansat proiectul: “Rețea națională de repere ale civilizației spațiului românesc”. Centrul Cultural pentru UNESCO “Cetatea Romanței” din Târgoviște și cotidianul Jurnal de Dâmbovița susțin acest proiect de interes național lansat de europarlamentarul Mircea Diaconu în anul celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918!


Mircea Diaconu: „Târgoviștea este reper patrimonial”


ALINA MAVRODIN VASILIU


Interviu în exclusivitate cu europarlamentarul Mircea Diaconu

Rep.: Suntem onorați să avem un dialog foarte sincer și deschis cu maestrul Mircea Diaconu, europarlamentar independent care și-a început Turul României cu vechea Cetate de Scaun a Țării Românești – Târgoviște. De ce ați ales Târgoviște ca punct de plecare?

- Târgoviște este o zonă foarte încărcată de istorie, dar nu am venit doar pentru asta. Târgoviște este unul dintre reperele importante pe traseul capitalelor românești, un posibil proiect care întârzie. Am încercat să-l inițiez acum 2 ani de zile, însă nu s-a întâmplat nimic. Firește, am venit cu o altă variantă, în care Târgoviștea este inclusă ca reper patrimonial.

Rep.: Este vorba despre proiectul pe care îl lansați odată cu acest Tur al României și care se numește „Rețeaua națională de repere ale civilizației spațiului românesc”, proiect pe care și noi, de la Târgoviște, îl salutăm și îl susținem. Ce urmăriți prin acest nou proiect?

- Este special lansat în acest an, fiindcă ar fi o rețea de locații, de «fabrici» ale identității naționale. Produsul acestor fabrici este finalmente identitatea națională. Materialul de lucru îl reprezintă toate descoperirile arheologice, ca să aflăm într-un final cine suntem, de unde venim, cât de mult putem ști despre strămoșii noștri. Noi suntem moștenitorii a tot ceea ce a fost aici de milenii și este un subiect mult mai vechi decât conceptul de latinitate care ne-a adus emanciparea, concept lansat de Școala Ardeleană în sec. al XVIII-lea. Acestea trebuie adunate într-o singură frază puternică și anume că suntem civilizația spațiului românesc. Românul care pleacă prin lume trebuie să aibă repere ale identității sale. Trezirea României din sec al XIX-lea a avut la bază un astfel de concept. Argumentele istorice sunt mult mai multe decât atunci. Conceptul de conștiință de sine trebuie remotivat. La acest lucru trebuie să lucreze toată lumea, să punem o cărămidă cu toții la acest edificiu, de la simpli cetățeni la Academie, Parlament, Guvern...

Rep.: Noi am înființat, la Târgoviște, Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” dedicat salvgardării și promovării patrimoniului cultural material și imaterial din această zonă istorică a țării. Totodată, asigurăm direcția artistică a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, dedicat Romanței ca gen muzical de patrimoniu al culturii naționale. Este un festival care se desfășoară de 50 de ani neîntrerupt la Târgoviște pentru a promova și proteja Romanța românească. De asemenea, am realizat și inaugurat la Târgoviște „Casa Romanței”. Ce impresie v-a lăsat și ce credeți că poate reprezenta Romanța pe această scenă a patrimoniului cultural imaterial.

- Suntem datori să facem ca toți să afle despre Casa Romanței, trebuie să știe cât mai mulți oameni că există. Îmi doresc tare mult și sunt sigur că va funcționa foarte bine, să existe efectul de așteptare publică, așa cum s-a întâmplat cu ia românească, iar romanța să pășească pe același drum, de succes și de reper de identitate națională și internațională.

Rep.: Romanța, alături de fado, de șansonetă, de canțonetă, de lied, strălucește printre genurile muzicale de patrimoniu. Știu că sunteți mare iubitor de romanță. De ce iubiți romanța românească?

- Tatăl meu era învățător și cânta superb, bunicul era preot și când erau sărbători se umplea casa de preoți și de învățători și se cântau, invariabil, romanțe. De 60 și ceva de ani avem un caiet mare în care fiecare dintre noi a scris romanțe și le cântam până dimineața. Ar trebui să învățăm să promovăm Romanța, pentru că a rămas uitată într-un colț al culturii noastre și în albumele bunicilor. Este o prostie!

Rep.: Dumneavoastră ați pornit acest Tur al României cu speranță, dar și cu o durere pentru lucruri care trebuiau să se întâmple demult. Este multă neglijență în salvgardarea patrimoniului. Se spune că nu aduce bani cultura. Ce le transmiteți celor care propagă acest mesaj?

- Studii ale Comisiei Europene spun că din 1 Euro investit în patrimoniu se obțin 27 euro profit. Este vorba de investiții integrate în societate, nu în varianta de muzeu cu lacăt pe el, ci integrat în viața de zi cu zi.

Rep.: Ne-ați adus și un raport de activitate al europarlamentarului Mircea Diaconu. Veți rămâne independent și mai departe?

- Voi rămâne independent, orice ar fi. Nu știu ce se va întâmpla la următoarele alegeri. După acest tur al României îmi va fi mai clar un pic. Cel mai mult însă îmi doresc, dacă mai am de muncit, să muncesc în țară decât afară. Nu știu dacă voi continua activitatea la Parlamentul European, în urma turului voi lua temperatura unei realități cetățenești și îmi voi da seama. Fac acest tur în fiecare an și mereu vin și alți oameni la întâlnirile pe care le organizez. Înseamnă că rămâne ceva din acest întâlniri.

Rep.: Sunteți raportor pe proiectul Anului European al Patrimoniului Cultural. Cum se desfășoară acest proiect în România?

- În România, proiectul Anului European al Patrimoniului Cultural stă aproape pe loc, în rest, în afară merge foarte bine. Se pare că sunt niște idei, dar este târziu, suntem la jumătatea anului. În România, INP derulează acest proiect, din partea Ministerului Culturii, dar mi-au spus că lucrează foarte greu și nu au avut o comunicare fericită cu ministerul. Sunt fonduri pentru comunicare și promovare, nu pentru renovări și construcții. Dacă nu venim cu proiecte, le vom pierde.Vor fi discuții și conferințe pe tot parcursul anului și din aceste acțiuni se vor extrage politicile și strategiile culturale viitoare.

Rep.: Ce mesaj aveți pentru autoritățile din Târgoviște?

- Aici se mai spune Cetatea Târgoviștei. Îndemnul meu către toată lumea este: „Purtați-vă ca într-o cetate, uniți ca într-o cetate!”.

 

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei
Copiii de la Centrul de zi „Sfânta Maria” în vizită la Mănăstirea Bâldana
Ajutor pentru Centrul de copii cu Autism și Sindrom Down „Sfânta Maria”
Meditație la Duminica a 3-a din Post


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale