Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro20.09.2013 08:19

Editorial – Corespondență specială de la Bruxelles


A A

Lecții de lobby polonez

Lecții de lobby polonez

 

dr. DAN LUCA


Polonia este un exemplu pentru România în multe sectoare, în special când vorbim de racordarea țării la sistemul european. Prim-ministrul român a precizat recent că pe lângă regionalizare, la capitolul absorbției fondurilor europene avem multe de învățat de la Polonia. Ponta a completat că cele două țări au opțiuni „absolut identice” despre ceea ce trebuie făcut la nivel european în anii care urmează. În 2012, Camera de Comerț a Poloniei s-a exprimat împotriva măsurilor europene pentru reducerea emisiilor de carbon.

 

Această intervenție este o reacție a sectorului de afaceri național polonez, a cărui activitate este influențată semnificativ de deciziile luate la Bruxelles – un exemplu concret de intervenție a actorilor europeni din Polonia, responsabili cu „emiterea semnalelor” despre poziția țării în politica sectorială în discuție. Companiile din domeniul energetic își intensifică activitățile de lobby în capitala Europei. Fiind vorba despre un sector strategic, se nasc alianțe puternice între statele membre din interiorul comunității.

 

Un recent raport comandat de CEEP (Central European Energy Partners) argumentează că UE are nevoie să dezvolte o politică energetică separată pentru țările din Europa Centrală și de Est pentru ca acestea au profile energetice și economice particulare - în Polonia cea mai mare parte din energia electrică este produsă pe bază de cărbune (92%), iar în Republica Cehă 59% din totalul electricității. La acest capitol, România are avantajele posibilității apelării la alte resurse energetice - energia eoliană sau cea produsă în hidrocentrale.

 

Polonia a înregistrat performanțe economice notabile în ultimii ani, și-a jucat rolul de stat european cu drepturi depline, a realizat o președinție UE reușită și continuă să dea dovadă că își merită locul între fruntașele Europei. Astfel de inițiative nu vor fi interpretate niciodată ca o revoltă împotriva construcției europene, ci vor contribui la dezvoltarea relațiilor intracomunitare, la dezbateri echilibrate, în urma cărora să se ia cele mai bune decizii pentru statele membre. Instituțiile poloneze, dar și patronatul și societatea civilă tratează cu mare interes viitorul instituțional al Uniunii Europene, pregătind dezbateri publice atât la Varșovia, cât și la Bruxelles.

 

Totul pentru a arăta că Polonia are o opinie în această construcție europeană, care influențează viața cetățenilor. Poate tocmai șansa de a fi deținut președinția UE a motivat- o, ca stat, să coaguleze atât de bine factorii de decizie polonezi. Perioada mandatului a scos în evidență potențialul acestei țări, și iată că acum, în faza post-președinție UE, polonezii sunt fericiți și este meritul lor că poziționarea actuală le este atât de favorabilă.

 

Pentru imaginea Poloniei a contat mult chiar și atmosfera politicului național ce se derulează într-un calm perfect, ce te duce cu gândul la decența țărilor nordice. La toate acestea se adaugă seriozitatea cu care tratează impactul legislației europene asupra vieții lor. Polonia s-a făcut remarcată în ultimii ani și prin faptul că a „fentat” criza, evitând recesiunea.

 

Dan LUCA este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului „România-UE” Bruxelles. Are 41 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj. În 2008, inspirat și sprijinit de social-democrații germani, socialiștii francezi și laburiștii britanici, a înființat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român – PSD Bruxelles.

 

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Dorul toxic după imperiul defunct (II)
Dorul toxic după imperiul defunct (I)
Proiectul european - atacat la „baionetă”
Educația europeană - prioritate strategică a noii Comisii Europene?
Pieri-vor românii? (II)
Pieri-vor românii? (I)
Pe cine trimitem la Strasbourg?
Euro-orașul 2040
Dezbaterea de la Maastricht
Comisar european pentru apărare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale