Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



03.11.2017 00:10

Povestea unei tinere îndrăgostită de handbal


A A

Ina Stoica, târgovișteanca ce a evoluat în Liga Națională

Ina Stoica, târgovișteanca ce a evoluat în Liga Națională
Ina Stoica (a doua din stânga) nu a putut renunța la handbal și s-a orientat spre arbitraj

❚ ,,Am încercat o perioadă cu baschetul, dar nu m-a atras foarte mult. Handbalul, în schimb, a fost pentru mine un fel de dragoste la prima vedere, un impact care m-a dominat imediat. În paralel, pentru o perioadă foarte scurtă, am practicat și fotbalul” ❚ „De mică aveam un idol, Luminița Huțupan, și mi-am spus în gând să ajung să joc cu ea sau împotriva ei. Mi-am îndeplinit acest vis, când am evoluat cu Slatina în Liga Națională împotriva Oltchimului” ❚ ,,Timp de șase luni am evoluat accidentată, doar de dragul de a juca în Liga Națională. Mi s-a descoperit și o cangrenă acolo, iar doctorul m-a atenționat că se putea ajunge la amputarea piciorului, dacă aș mai fi stat maxim o lună” ❚ ,,Nu-mi venea să cred că nu mai pot să joc, eram debusolată. La îndrumarea domnului Harabagiu, în urmă cu șapte ani, am decis să mă apuc de arbitraj” ❚ „Din păcate, handbalul e neglijat la noi în oraș. Și eu m-am lovit de această problemă aici, când poate nu aveam bani nici pentru deplasări”

COSTIN MIHAI


,,Numele meu este Ina Stoica”, se recomandă cu o ușoară timiditate și întinde o mână de femeie puternică. Are 29 de ani, este arbitru de handbal și locuiește în Târgoviște, unde a și început să practice acest frumos sport, la CSȘ, cu Nadia Călinescu. ,,Am încercat o perioadă cu baschetul, dar nu m-a atras foarte mult. Handbalul, în schimb, a fost pentru mine un fel de dragoste la prima vedere, un impact care m-a dominat imediat. În paralel, pentru o perioadă foarte scurtă, am practicat și fotbalul, cu domnul Gheorghe Tzitzeclis. De mică aveam un idol, Luminița Huțupan, și mi-am spus în gând să ajung să joc cu ea sau împotriva ei. Mi-am îndeplinit acest vis, când am evoluat cu Slatina în Liga Națională împotriva Oltchimului”. Este una dintre foarte puținele dâmbovițence care au evoluat la nivelul primei ligi din handbalul românesc, fiind portar. ,,Nu mi-a plăcut niciodată să mă etalez, sunt o persoană modestă”.

Colegă de echipă cu Cristina Zamfir și Lucia Marin

Pe timpul liceului s-a transferat la Muntenia București, după care traseul sportiv a continuat la CSȘ Slatina, la recomandarea arbitrului internațional Robert Harabagiu. Echipă cu care a și promovat în Liga Națională, unde a evoluat un an, alături de Cristina Zamfir și Lucia Marin, până când o accidentare dureroasă i-a blocat ascensiunea. ,,Timp de șase luni am evoluat accidentată, doar de dragul de a juca în Liga Națională. A fost un risc foarte mare, până în momentul în care nu am mai putut să merg și am fost dusă de urgență la spital la Craiova. Mi s-a descoperit și o cangrenă acolo, iar doctorul m-a atenționat că se putea ajunge la amputarea piciorului, dacă aș mai fi stat maxim o lună. Am suferit o operație la tendonul lui Achile, însă pentru sport, pentru a juca și pentru a fi acolo sus, am făcut toate aceste sacrificii. Cum tendonul a fost dezlipit de os, plus că s-a descoperit și acea cangrenă, mi s-a transmis că e foarte periculos să mai continui cu handbalul de mare performanță”.

,,Mă bucur că sunt multe echipe de juniori, handbalul are nevoie de copii”

După o lungă perioadă de recuperare, în care s-a deplasat inclusiv în scaun cu rotile, Ina Stoica a revenit la handbal, dar nu ca sportiv, ci ca arbitru. ,,Nu-mi venea să cred că nu mai pot să joc, eram debusolată. La îndrumarea domnului Harabagiu, în urmă cu șapte ani, am decis să mă apuc de arbitraj. Inițial am fost pe Colegiul Dâmbovița, cu sediul la Moreni, și am făcut cuplu vreme de patru ani cu o altă târgovișteancă, Alina Mihai, tot o fostă handbalistă”. Rămasă fără partenera din același oraș, Ina s-a transferat pe Colegiul Argeș, unde formează o pereche cu Ionela Ghiță. ,,Îmi place mult arbitrajul, dovadă că vin gratis de câte ori sunt chemată la meciurile de la Târgoviște, din diverse competiții. Nu o să pot uita niciodată de unde am plecat. Din păcate, handbalul e neglijat la noi în oraș. Și eu m-am lovit de această problemă aici, când poate nu aveam bani nici pentru deplasări”. Ina arbitrează la nivel de juniori, unde baremul este de 100 lei, însă a fost și la jumătate, plus transport și masă. Turneele sunt mai avantajoase, unde prinde și câte trei-patru meciuri pe zi. ,,Mă bucur că sunt multe echipe de juniori, handbalul are nevoie de copii”.

Dorul de tată

Ina Stoica a intrat de cinci ani în învățământ, iar acum este profesor de educație fizică și sport la Școala Generală Cojasca. Nu ar putea trăi doar cu banii din arbitraj. Și-a pierdut tatăl la 18 ani, moment care a marcat-o puternic. ,,Foarte mult timp m-am simțit vinovată, pentru că în acea zi nu am putut ajunge acasă, de la București, să-mi mai văd o dată părintele. S-a dus strigându-mă pe mine, m-a marcat foarte puternic pierderea tatălui”, simte parcă nevoie să se descarce, iar ochii i se umezesc instantaneu. Ina Georgiana Stoica a plecat de jos și a ajuns să joace în Liga Națională de handbal, pentru ca la numai 21 de ani să abandoneze forțat cariera sportivă. Însă iubește așa de tare handbalul, încât s-a îndreptat către arbitraj. Oare câți mai iubesc handbalul în Târgoviște? Un sport care aici nu mai contează de decenii la un nivel important. Și pentru asta am ținut să vă prezentăm o poveste din handbal, povestea cu bucurii și dureri a Inei Stoica.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

CSM Târgoviște a pierdut finala mică
Longo, misterul unor luni pierdute
Luptă acerbă la Liga a 5-a, Seria Nord
Anastasia Udroiu Ivan, dublă campioană națională
Bezdead rezistă pe podium în Seria Nord
Apar campionii la înot
Aninoasa pierd primul meci
Medalii la judo pentru CS Târgoviște
Sute de copii din 6 județe, prezenți la Nucet
Victorie importantă în finala mică


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale