Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro28.06.2024 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Implicarea moldovenilor în aderarea țării la UE

Implicarea moldovenilor în aderarea țării la UE

Deschiderea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE este un eveniment istoric, fără precedent, care trebuie abordat corespunzător, cu toată responsabilitatea momentului. Pentru succesul acestui demers, Clubul "Moldova-UE" propune 10 repere care să ghideze întregul proces de negocieri până la aderarea deplină a Republicii Moldova în calitate de Stat Membru al UE.

  1. Republica Moldova trebuie să definească integrarea în Uniunea Europeană drept prioritate strategică în Constituția țării, atât pentru politica externă, cât și pentru cea internă, având ca obiectiv aderarea deplină la UE până în 2030.
  2. Deși mecanismul de negociere a aderării are o puternică componentă instituțională, întreaga societate moldovenească trebuie să fie inclusă și implicată în acest proces. Recomandăm implicarea continuă a societății civile, a partidelor politice extra-parlamentare, a mediului de afaceri, a autorităților locale, a mass-media și a altor părți interesate în procesul de integrare europeană.
  3. Republica Moldova are nevoie de un brand național puternic și de o specializare economică pentru a avea un avantaj competitiv pe piața europeană, trecând de la o economie bazată pe servicii la una orientată spre producție.
  4. Reforma justiției și lupta împotriva corupției rămân cruciale pentru credibilitatea Republicii Moldova în calitate de stat candidat în procesul de negociere, atât pentru instituțiile europene, cât și pentru statele membre ale UE.
  5. Consolidarea capacității instituțiilor publice pentru a pune în aplicare în mod eficient acquis-ul și standardele UE, precum și de a gestiona complexitatea proceselor de negociere, este crucială pentru ca Republica Moldova să fie pregătită ca viitor stat membru al UE.
  6. Moldovenii cu expertiză diversă din diaspora trebuie să fie implicați în procesele de integrare europeană și reformare a țării, inclusiv prin participarea în cadrul platformelor de cooperare cu Guvernul Republicii Moldova.
  7. Spațiul european este ghidat de valori fundamentale care trebuie înțelese încă din perioada de preaderare pentru integrarea deplină a țării în UE. Consolidarea și fortificarea unui proces de comunicare strategică continuă și eficientă la nivel național pentru a ilustra beneficiile tangibile ale integrării europene pentru toți cetățenii moldoveni și pentru a promova legitimitatea reformelor întreprinse.
  8. Neutralitatea Republicii Moldova nu presupune lipsa investițiilor și a reformelor în domeniul securității și apărării naționale. Recomandăm autorităților Republicii Moldova să continue cooperarea strategică cu partenerii occidentali. Clasa politică și întreaga societate trebuie să găsească un consens cu privire viitorul securității RM.
  9. Identificarea unor soluții viabile pentru soluționarea diferendului transnistrean rămâne o prioritate națională, inclusiv prin continuarea proceselor de integrare economică și politică a regiunii transnistrene.
  10. România rămâne partenerul strategic numărul unu al Republicii Moldova în cadrul UE, iar cooperarea cu România trebuie intensificată la nivel bilateral, atât în plan politic, cât și economic.

 

Dan LucaComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

"La Piovra" valahă (II)
"La Piovra" valahă
Un scandal „patriotic” pentru un „Patriot” (II)
Un scandal „patriotic” pentru un „Patriot” (I)
De ce este nevoie de o strategie europeană
Gândire europeană
Herr Fritz, nein! Hai, las-o baltă!
Nefertiti de... Cotroceni?!
Ce mi-e baba Rada, ce mi-e Rada baba...
O vară fierbinte (II)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale