Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



24.01.2014 08:19

Editorial – Corespondență specială de la Bruxelles


A A

"Garanția pentru tineri" - bani europeni pentru combaterea șomajului


dr. DAN LUCA


Un element nou al bugetului UE pentru perioada 2014–2020 îl reprezintă inițiativa „Garanția pentru tineri” care vizează tinerii din categoria „neîncadrați profesional și care nu urmează un program de educație sau formare”. Încă din 2012, în cadrul reuniunii Partidului Socialiștilor Europeni, liderii europeni ai Stângii au arătat un sprijin puternic pentru punerea în aplicare a „Garanției Europene pentru Tineri”.

 

Aceste măsuri ar scoate, la nivel european, 2 milioane de tineri din șomaj. Urmând schemele de tipul „Garanție pentru tineret”, statele membre ar trebui să se asigure că tinerii beneficiază de o ofertă de muncă de calitate, de un program de formare continuă, de o ofertă de ucenicie sau de un stagiu în termen de patru luni de la ieșirea din sistemul de învățământ sau de la pierderea locului de muncă.

 

Inițiativa reprezintă un instrument financiar, detaliat în regulamentul Fondului Social European, care oferă regiunilor în care șomajul în rândul tinerilor depășește 25 la sută, prioritate la finanțare. Alocarea fondurilor va fi realizată cu precădere în primii doi ani de programare bugetară, respectiv 2014-2015.

 

România, ca stat cu 3 regiuni din 8 care se califică pentru „Garanția pentru tineri”, va trebui să definească o strategie prin care să asigure pentru regiunile Centrul, Sud-Muntenia și Sud-Est implementarea primelor scheme de tipul „Garanția pentru tineri”, începând din ianuarie 2014.

 

Un model foarte bun, asemănător programului „Garanție pentru tineri”, în sensul în care tinerilor li se oferă un loc de muncă, de ucenicie, un stagiu sau posibilitatea de a-și continua studiile este deja pus în practică în Finlanda. Folosind o experiență îndelungată în domeniul garanțiilor pentru tineret, guvernul finlandez dorește ca noua garanție să fie mai cuprinzătoare și cu efecte de prevenire mai puternice.

 

În Austria, o „garanție de formare” a fost înființată în anul 2008 pentru tinerii cu vârsta maximă de 18 ani; această garanție este destinată tinerilor care nu au găsit un post de ucenic/stagiu într-o întreprindere, oferindu-le acestora posibilitatea de a-și însuși o meserie în cadrul unei instituții de practică generală.

 

În afară de Finlanda și Austria, aflam dintr-un document de lucru al Comisiei Europene, că inițiative similare există și în alte state membre, acestea având capacitatea de a asigura succesul punerii în aplicare depline a garanției pentru tineret; de exemplu în Republica Cehă, Danemarca și Franța.

 

„Este vorba despre programe ce vizează ameliorarea competențelor de gestionare a carierei și orientarea profesională în școli, orientarea în carieră, instruirea tinerilor defavorizați în scopul prevenirii abandonului școlar și al facilitării trecerii de pe băncile școlii în câmpul muncii, asistența în căutarea unui loc de muncă, orientarea individuală, stabilirea compatibilității între calificări și posturile vacante, acordarea de subvenții angajatorilor, sisteme de ucenicie și de formare profesională”.

 

Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului „România-UE” Bruxelles. Are 42 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj. În 2008, inspirat și sprijinit de social-democrații germani, socialiștii francezi și laburiștii britanici, a înființat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român – PSD Bruxelles.

 

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale