Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



13.12.2015 23:20

La sfârșitul săptămânii trecute, a avut loc la Târgoviște…


A A

Gala Premiilor Presei Dâmbovițene, la ediția a IV-a

Gala Premiilor Presei Dâmbovițene, la ediția a IV-a
Fotografie de grup cu cei premiați la Gala Premiilor Presei Dâmbovițene (ediția 2015)

VIRGIL VOINESCU


În organizarea Uniunii Ziariștilor Profesioniști (UZP) din România - filiala „I.H. Rădulescu” Dâmbovița, vineri, 11 decembrie a.c., a avut loc la Târgoviște, la Biblioteca Județeană, Gala Premiilor Presei Dâmbovițene, ajunsă la ediția a IV-a. Moderator al evenimentului a fost președintele filialei Dâmbovița a UZP, prof.dr. George Coandă, vicepreședinte al UZP din România.

Pentru al patrulea an consecutiv cotidianului „Jurnal de Dâmbovița” i-a revenit Premiul de Excelență, cu prilejul împlinirii a două decenii de la apariția în peisajul presei românești, cât și pentru ținuta de performant profesionalism. Jurnalistul, senior editor/fondator al „Jurnal de Dâmbovița” din Târgoviște, Teodor Vasiliu, a mai primit cu acest prilej și Diploma de Excelență acordată de președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, dl Doru Dinu Glăvan, la împlinirea a două decenii de performanță și profesionalism în formarea mai multor generații de jurnaliști. La categoria „Cel mai bun editorialist al anului”, premiile au revenit Alinei Mavrodin Vasiliu - senior editor/fondator al „Jurnal de Dâmbovița”; lui Tudor Cristea - director/fondator al publicației „Litere”, revistă lunară de cultură a Societății Scriitorilor Târgovișteni, și lui Florenț Mocanu - director/fondator al săptămânalului „Gazeta Munteniei”.

Totodată, s-au acordat premii la categoria „Edituri/carte de presă/publicistică”, acestea revenind Arhiepiscopiei Târgoviște care, așa cum remarca George Coandă, „cu înalta binecuvântare a ÎPS dr. Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit, a lansat în anii 2014 și 2015 o seamă de lucrări de excepțională valoare a cercetărilor din domeniul teologiei ortodoxe și a istoriei culturale românești”, și Editurii „Bibliotheca” (director/fondator Mihai Stan) pentru contribuția la editarea unor reviste de cultură (Litere, Eroica, Curier, Impact, Armonia) și a unor reviste științifice (9 titluri) editate de Universitatea „Valahia” Târgoviște.

La categoria „Activitate publicistică”, între cei premiați s-au aflat: Victor Petrescu – pentru lucrarea „Crochiuri literare. Scriitori și publiciști dâmbovițeni (1900-1944)”; George Toma Veseliu - pentru lucrarea „Continuatorii Școlii literare și artistice de la Târgoviște”; Mihai Stan - pentru organizarea aniversărilor la 15 ani de existență a revistei „Litere”, și a Societății Scriitorilor Târgovișteni, la 10 ani de la crearea acestei asociații; col. (r) Gheorghe Șerban – pentru rubrica „File de istorie militară românească” din paginile revistei „Eroica”, plt.adj. Adrian Robu – pentru ilustrația fotografică a revistei „Eroica”; Ion Mărculescu – pentru întreaga activitate de fotoreporter; Daniela Apostoaei (director și producător) - pentru documentarul „The Boyash” („Rudarul”) realizat în Băleni - Dâmbovița; Alberta Moșneguțu/ P. Lorelai - pentru două „volume de reportaj dedicate Târgoviștei, Sibiului și Botoșaniului, dând dovadă de un admirabil curaj, învingându-și suferința printr-un act de afirmare creatoare”, și prof.univ.dr. Agnes Erich, managerul Bibliotecii Județene - pentru organizarea Salonului editorial „Ion Heliade Rădulescu” ediția 2015.

La categoria presă online au fost premiați: Incomodmedia. ro (fondatori: Adriana Răceanu și Ion Obăgilă); Șoimul dâmbovițean.ro (fondatori: Marius Dumitrache și Vicențiu-Paul Dumitrache); Dâmbovița la zi.ro (fondator Laura Manafu), Gazeta Dâmboviței (fondator Gabriel Cristache), iar la categoria emisiuni de televiziune și radio: Film Columna TV – „Cafeneaua de la 10” și „Arta de a fi”; MDI TV – „Un cocktail cu SD” și „Jurnal de călătorie”, Radio Minisat – la împlinirea a două decenii de la „intrarea în undă” și pentru emisiunile „Happy hours” și „Oglinda zilei”. La categoria „Reviste”, au fost premiate publicațiile „Litere” și „Curier”.

 

„Presa românească trăiește vremuri foarte grele”

În cadrul Galei Premiilor Presei Dâmbovițene, jurnalistul Teodor Vasiliu a susținut o alocuțiune privind situația presei în contextul actual, remarcând greutățile care apasă zilnic pe umerii editorilor de presă:

„Presa românească trăiește vremuri foarte grele. Foarte grele, în sensul că statul român, din 1989 și până astăzi, nu a avut grijă de presa românească sub nicio formă, nici măcar să o alinieze la normele europene de subvenții pe care le acordă și țările intrate cu noi sau pe lângă noi. A fost o luptă enormă pentru a păstra TVA de 9% la presa scrisă. A fost poate singurul sprijin, dacă poate fi numit astfel, pe care l-a acordat vreodată un guvern. În nicio țară din Uniunea Europeană nu se supără nimeni că presa are 0 sau 4% TVA. Am avut o luptă permanentă cu prietenii mei politicienii de aici din Târgoviște, pe care-i iubesc nespus. Dacă vă amintiți, pentru un chioșc de ziare trebuia să plătesc o chirie lunară de 10.000 de euro! Totul absurd și ilegal, aveau să decidă instanțele de judecată. Acum văd că toți stau la rând la DNA. Unii nu mai stau la rând că deja au ajuns unde li s-a «oferit» locul. Îmi pare foarte rău pentru ei, dar pentru tot ce au făcut împotriva presei și a mea personal cred că meritau din plin să primească o lecție, pentru că altfel nu ar fi învățat nimic urmașii lor la putere. În final, ca să fie pildă și pentru tinerii jurnaliști, mai spun: am avut peste 300 de procese cu onor politicienii dâmbovițeni. De regulă, eu eram «maestre» pentru politicieni când erau în opoziție și «băi Tedi» când veneau la putere”, a declarat cu umor jurnalistul Teodor Vasiliu.

În finalul Galei de presă, președintele filialei UZP Dâmbovița, George Coandă, a precizat că Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România este o organizație de utilitate publică, non guvernamentală și apolitică, astfel că la manifestările organizate nu sunt invitate persoane din administrație.

„Vrem să păstrăm echidistanța față de eșichierul politic”, a precizat George Coandă.

Totodată, consilierul arhiepiscopal Marian Puiescu a prezentat mesajul ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, subliniindu-se rolul mass media „într-o lume aflată în permanentă schimbare”:

„Biserica străbună, mamă și învățătoare a neamului nostru, consideră că numai promovând valorile tradiționale ale spațiului nostru românesc și creștin deopotrivă, mass media își poate aduce o contribuție decisivă la propășirea națiunii și la mai binele țării noastre”, se preciza în mesajul ÎPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale