Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



26.05.2014 08:17

FOTO :: Timp de două zile, la Târgoviște


A A

Dublu eveniment istoric și cultural

Dublu eveniment istoric și cultural
La 70 de ani de la înființarea primei instituții muzeale de la Târgoviște, s-a dezvelit placa comemorativă

❚ Târgoviștea a comemorat 300 de ani de la tragicul sfârșit la domnului martir Constantin Brâncoveanu, în cadrul unei sesiuni-eveniment de comunicări științifice intitulată „Vechi capitale ale Țării Românești, între Orient și Occident”, parte a programului național „Constantin Brâncoveanu – 300” ❚ Totodată, s-au marcat 7 decenii de la înființarea primei instituții muzeale de la Târgoviște ❚ Timp de două zile, Târgoviștea a fost gazdă pentru personalități importante ale vieții științifice românești: acad. Răzvan Theodorescu; prof.univ.dr. Ioan Opriș, directorul Muzeului Național de Istorie; dr. Ovidiu Cristea, directorul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”

 

VIRGIL VOINESCU


Timp de două zile, 23 și 24 mai a.c., fosta Cetate de Scaun a Țării Românești, Târgoviștea, a comemorat 300 de ani de la tragicul sfârșit la domnului martir Constantin Brâncoveanu, în cadrul unei sesiuni-eveniment de comunicări științifice intitulată „Vechi capitale ale Țării Românești între Orient și Occident”, parte a programului național „Constantin Brâncoveanu – 300”. Personalitatea domnitorului și amprenta sa asupra județului s-au reflectat în două zile de comunicări științifice, lansări de carte, expoziții.

 

Personalitatea marelui voievod al Țării Românești –

„modelul princiar Constantin Brâncoveanu”

Sesiunea a fost deschisă vineri, 23 mai a.c., la Muzeul de Istorie, la eveniment fiind prezenți, alături de reprezentanții organizatorilor – vicepreședintele Consiliului Județean Dâmbovița, Ioan Marinescu; directorul Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească”; Ovidiu Cârstina, directorul Bibliotecii Județene Dâmbovița; Agnes Erich – invitați din țară și din județ, personalități ale vieții științifice românești: acad. Răzvan Theodorescu; prof.univ.dr. Ioan Opriș, directorul Muzeului Național de Istorie; dr. Ovidiu Cristea, directorul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga”.

 

Evenimentul a fost salutat în deschidere de vicepreședintele CJD, care a transmis mesajul președintelui CJD, Adrian Țuțuianu, și de directorul CNM „Curtea Domnească”, dând citire mesajului ÎPS Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei. Invitații au ilustrat, cu argumente științifice, personalitatea marelui voievod al Țării Românești – „modelul princiar Constantin Brâncoveanu”.

 

Totodată, s-au făcut referiri la cei 70 de ani care au trecut de la înființarea primului muzeu de la Târgoviște, la importanța muzeografiei și incursiuni printre amintirile legate de Târgoviște, trecându-se prin bibliografia științifică, dar și sentimentală. Din plan local, au rostit câteva cuvinte fostul director al Muzeului, Mihai Oproiu; fostul director adjunct Petru Diaconescu; prof.univ.dr. Radu Ștefan Vergatti.

 

Placă comemorativă și diplome după 70 de ani de muzeografie la Târgoviște

Sesiunea a fost urmată de vizitarea expoziției „Evoluția omului”, realizată de prof.univ.dr. Marin Cârciumaru, deschisă la Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic (unic în țară și înființat de câteva luni la Târgoviște). Adrian Țuțuianu, președintele CJD, alături de acad. Răzvan Theodorescu au dezvelit placa comemorativă dedicată celor 7 decenii de la înființarea primei instituții muzeale din Târgoviște.

Momentul a fost precedat de o alocuțiune a președintelui CJD, Adrian Țuțuianu dezvăluind că are în intenție scrierea de proiecte europene pentru a pune în valoare tot ce este „mai important și mai prețios pentru patrimoniul cultural național, dar și pentru această zonă istorică deosebit de importantă”.

 

Cu acest prilej, președintele CJD a dat asigurări că, în câteva săptămâni, vor reîncepe lucrările de restaurare la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi pentru care există finanțarea, încă o veste bună fiind că, pe fonduri norvegiene, vor fi consolidate două instituții de cultură, iar pe exercițiul financiar următor va fi un proiect european pentru „Curtea Domnească”.

 

De asemenea, există un proiect și pentru clădirea fostei unități militare 01417 de la Gara Târgoviște Sud, datând din anul 1914, fostă Școală de Cavalerie în timpul Regelui Ferdinand I, și un alt proiect destinat Bisericii de la Doicești, moștenire tot de la domnitorul Constantin Brâncoveanu.

„Cred că este important să punem în valoare tot ceea ce avem, pentru că menirea Târgoviștei va fi, cred eu, de oraș cultural, oraș istoric important al României”, a concluzionat Adrian Țuțuianu. Au fost înmânate diplome tuturor celor care, în decursul timpului și în prezent, au contribuit la ceea ce este astăzi CNM „Curtea Domnească”.

Între cei care au primit această recunoaștere a muncii s-a aflat și colegul nostru, prof. Petre Drăguțoiu.

 

Sesiune științifică pe trei secțiuni

Sesiunea de comunicări științifice s-a desfă șurat pe trei secțiuni: Muzeografie – „70 de ani de la inaugurarea primei instituții muzeale de la Târgoviște, pagini de istorie muzeografică”; Istorie - „Amprenta personalității domnitorului martir Constantin Brâncoveanu asupra spațiului dâmbovițean. 300 de ani de la tragicul sfârșit”; Istoria Culturii – „Carte și tipar în epoca brâncovenească”.

Evenimentul s-a încheiat cu lansarea cărții „De la Mircea cel Bătrân la Nicolae Basarab. Raporturile dintre domnie și biserică în Țara Românească”, volum semnat de Ramona Lupu și publicat la Editura Cetatea de Scaun Târgoviște, urmat de vernisajul expoziției intitulată „Radu Florescu, viața și opera”.

 

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei
Copiii de la Centrul de zi „Sfânta Maria” în vizită la Mănăstirea Bâldana
Ajutor pentru Centrul de copii cu Autism și Sindrom Down „Sfânta Maria”
Meditație la Duminica a 3-a din Post


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale