Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro18.06.2024 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Cum se aleg liderii europeni (II)

Cum se aleg liderii europeni (II)

În 2019, alegerile europene au fost practic inexistente. Aici nu mă refer la dezbaterile Spitzenkandidat, care au fost din nou bine organizate. Pe scurt însă...

Mai rapid și mai clar decât preconizat Manfred Weber l-a învins ușor, la Congresul PPE, pe Alexander Stubb, iar Frans Timmermans a câștigat prin neprezentarea adversarului… socialiștii neașteptând congresul PES din decembrie 2018 pentru a “alege”. Grupul ECR l-a ales, de fapt nominalizat, pe cehul Jan Zahradil candidat pentru presedinția viitoarei Comisii Europene. Fiasco… acesta este cuvântul pentru alegerile primare europene 2019 derulate, nici măcar verzii sau liberalii nereușind să organizeze alegeri primare adevărate.

Am prezis în septembrie 2018, că nu cred că doamna Angela Merkel îl place pe Manfred Weber. Toate studiile de bun simț în comunicarea politică europeană precizează că elementul surpriză, de ultim moment, este posibilitatea de a câștiga la nivel comunitar o funcție puternică. În 2009, Prof. Peter Van Aelst analiza campania de alegere a primului Președinte al Consiliului European, Herman Van  Rompuy, sublinind clar faptul că regulile de bază ale campaniilor politice nu s-au aplicat.

Din contră, am asistat la o inversare a logicii de campanie. Întreaga campanie a fost după logică „Van Rompuy nu a fost un candidat pentru a deveni președinte, ci doar un candidat pentru a fi eventual rugat să preia funcția”. Angela Merkel știa acest lucru și de aceea l-a nominalizat pe Jean-Claude Juncker doar cu două luni înainte de alegerile europene din 2014.

Candidatul surpriză din 2019 a fost Ursula von der Leyen, care nu a avut nici o legătură cu alegerile primare europene, și nici măcar cu dezbaterile Spitzenkandidat de atunci. Alegerea Ursulei von der Leyen ca președinte al Comisiei Europene a surprins desigur, dar erau câteva semnale pe acest palier. Era preconizată victoria PPE în alegerile europene din mai 2019, dar candidatul Manfred Weber lăsa semne de întrebare, chiar dacă mascarada unor alegeri primare europene îi dădea notorietate. Vă amintiți probabil penibila lansare a candidaturii sale pe holul Parlamentului European.

Am crezut, în marja anului 2019, că Angela Merkel va accepta o funcție europeană. Președintele Emmanuel Macron spunea că sprijină o astfel de idee. Dar o “mini Merkel” a fost nominalizată. Ursula von der Leyen era un nume din anturajul cancelarului, deci surpriză nu era așa mare. Credeam însă, în 2018, că Ursula von der Leyen va deveni viitorul cancelar german, dar se pare că o cale europeană a fost preferată pentru protejata doamnei Angela Merkel.

Încă din 2019, ne așteptam deja la două mandate consecutive pentru Ursula von der Leyen, existând încă de atunci un scenariu deosebit de favorabil de 10 ani cu actuala președintă a Comisiei Europene, după formula Jacques Delors sau José Manuel Barroso. Iar tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii cinci ani, inclusiv alegerile primare si  dezbaterile Spitzenkandidat de anul acesta, confirmă această ipoteză, cu același președinte al Comisiei Europene până în 2029.

Alegerile europene au confirmat victoria previzibilă a PPE, partidul Ursulei von der Leyen, iar rezultatele din Franța și Germania vin chiar să consolizede pozitionarea favorabilă a actualului președinte.

 

 

Dan LucaComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Crin Antonescu de ce nu?
Se întețește lupta pentru „tronul” de la Cotroceni
„Reziștii” nu înțeleg că sunt pe făraș...
Remco în Schepdaal
Rolul concesiilor strategice în construcția europeană
Descrețirea inovației (II)
Descrețirea inovației (I)
"La Piovra" valahă (II)
"La Piovra" valahă
Un scandal „patriotic” pentru un „Patriot” (II)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale