Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



11.07.2014 07:19

Editorial – Corespondență specială de la Bruxelles


A A

Cum ar arăta Scoția fără Marea Britanie?

Cum ar arăta Scoția fără Marea Britanie?

dr. DAN LUCA


În luna septembrie a acestui an scoțienii sunt invitați la vot pentru a-și exprima opinia cu privire la independență față de Marea Britanie. Ce ar însemna ruptura de Regatul Unit? Chestiuni mult mai importante, pe lângă zvonurile apărute în presa britanică legate de cum va arăta steagul Marii Britanii fără Scoția sau accesul scoțienilor independenți la vizionarea programelor BBC, sunt implicațiile economice și financiare ale separării.

 

Intenția Scoției de a se separa de Marea Britanie a fost descurajată recent de declarația fostului premier britanic Gordon Brown, care a avertizat într-un discurs susținut la Universitatea din Glasgow că cei în vârstă vor fi mai bine protejați dacă rămân britanici. „Pensionarii scoțieni vor fi mai bine protejați atât timp cât Scoția va împărți riscurile și resursele cu restul Marii Britanii”, a avertizat Brown.

 

Campaniei „Mai bine împreună” care se desfășoară în prezent își propune să convingă alegătorii scoțieni să voteze „nu” la referendumul privind independența Scoției. În afară de pensii, fostul premier britanic a atras atenția că „funcționarea serviciilor de sănătate publică (NHS), dar și crearea de locuri de muncă ar fi mai sigure sub umbrela protectoare a Marii Britanii. (...) și o posibilă independență ar avea repercusiuni asupra celor 600.000 de slujbe care depind de companiile britanice sau care sunt legate de exporturile Marii Britanii”.

 

Dezbaterea reală se axează pe două viziuni scoțiene privind viitorul Scoției: cea naționalistă, bazată pe ruperea tuturor legăturilor cu Marea Britanie, și a noastră, care se bazează pe un parlament scoțian puternic, susținut de un sistem de acordare și repartizare a fondului de riscuri și de resurse pentru întreaga Marea Britanie”, a explicat el.

 

Prezentată anul trecut, „Analiza Scoția: Moneda și politică monetară” subliniază că în situația actuală, luând în considerare pozițiile liderilor celor două țări, singura soluție de obținere a independenței pentru Scoția este adoptarea monedei europene. În cazul obținerii independenței, politica monetară scoțiană ar urmă să fie schimbată.

 

Variantele posibile sunt însă patru la număr: fie se păstrează lira sterlină în continuare, se utilizează în paralel atât lira cât și euro, se adoptă euro, sau se lansează o nouă monedă, națională. Astfel, a treia opțiune ar fi singura alegere realistă, care evită o anumită formă de dependentă fată de Marea Britanie.

 

În plus, o eventuală negociere de aderare la Uniunea Europeană pentru Scoția ar impune implicit și adoptarea, mai devreme sau mai târziu, a monedei europene comune. Dar se iscă o nouă dezbatere, ținând cont de declarația președintelui Barroso, potrivit căreia orice stat nou format va trebui să își relanseze candidatura pentru a deveni membru UE.

 

În contextul în care Scoția ar obține independența față de Marea Britanie, ar fi nevoită să înceapă un proces de aderare la Uniunea Europeană?

 

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale