Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.08.2013 08:19

Editorial – Corespondență specială de la Bruxelles


A A

Bruxelles-ul așteaptă rezultatul alegerilor din Germania

Bruxelles-ul așteaptă rezultatul alegerilor din Germania

De vreo trei ani vizitez periodic Germania și sunt impresionat de viață interesantă și dinamică a Berlinului. Autoritățile depun un efort fantastic pentru a motiva instalarea tinerilor în Berlin, iar deja prin capitalele europene circula zvonul „e bine să încercăm Berlinul, e cool, nu e scump și găsim ușor de lucru”. Anecdotic, cică imediat după unificarea Germaniei, când autoritățile au decis ca Berlinul să fie capitala Germaniei, s-a elaborat o strategie ca în 2010 populația Berlinului să fie comparabilă cu cea a Parisului sau a Londrei. Se dorea o capitală de 10 milioane de locuitori. Berlinul are în prezent ceva sub 4 milioane.

 

La doi pași de linia de demarcație care împărțea pe vremuri Berlinul în două, frapează clădirile ambasadelor unor țări precum Statele Unite, Rusia, Marea Britanie sau Franța. Adevărați coloși, depășind reprezentările acestor țări de la Bruxelles. Încă o confirmare că Germania este locomotiva politică a Uniunii Europene actuale. În acest context România stă foarte bine la Berlin. O clădire a ambasadei României bine plasată, cu un potențial fantastic.

 

În întâlnirea pe care am avut-o cu fostul ministru de externe român Lazăr Comănescu, actualul ambasador al României la Berlin, am înțeles multe despre importanța unei reprezentări active în Germania, cu ricoșeu puternic asupra activității României în Uniunea Europeană. În contexul crizei economice, cancelarul Germaniei poate fi considerat cel mai important lider de la masa discuțiilor privind viitorul UE.

 

Berlinul a fost supranumit în repetate rânduri „capitala deciziilor UE”, întrucât o serie de decizii majore au fost hotărâte în capitala Germaniei. Germania nu este afectată de criza europeană, ceea ce face ca pentru moment aceasta să nu aibă probleme în privința suportului cetățenilor pentru proiectul european, dar se pot întâmpla surprize în viitorul foarte apropiat. Germania mai are o lună până la alegerile legislative, iar grupările eurosceptice sunt din ce în ce mai prezente, își expun ideologia, diferită de cea promovată de actualul cancelar.

 

Conform informațiilor prezentate de presă în ultima perioadă, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, este „cel mai popular politician în majoritatea sondajelor de opinie, iar partidul ei conservator este mult în fața concurenților în topul preferințelor alegătorilor, deși a pierdut o serie de alegeri regionale în ultimii ani. Un recent sondaj de opinie publicat de revista Stern cu două luni înainte de alegeri, arată că „alianța formată de creștini-democrații lui Merkel și democrații liberi ar primi 41% din voturi, față de 37% cât ar câștiga social-democrații și verzii”.

 

E bine-știut faptul că o schimbare de „culoare” a Parlamentului german va nuanța semnificativ și viitorul Uniunii Europene. Referitor la relația cu UE, în special legat de cedarea sau nu de competențe în plus Bruxelles-ului, Merkel declara acum câteva zile că această temă va preocupa guvernul de la Berlin, însă după scrutinul parlamentar programat pentru 22 septembrie. Europenii așteaptă rezultatul alegerilor din Germania, legat de care analiștii preconizează totuși „reconfirmarea“ Angelei Merkel în funcția de cancelar. De aici o nouă dilemă – cea a relației „cuplului” Franța-Germania și abordarea problematicilor europene de către aceste țări.


Dan LUCA este Doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului “România-UE” Bruxelles. Are 41 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj. În 2008, inspirat și sprijinit de socialdemocrații germani, socialiștii francezi și laburiștii britanici, a înființat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român – PSD Bruxelles.

 

 


dr. Dan Luca



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale