Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



31.03.2015 00:20

Cărți. Idei. Sensuri


A A

"Brănești – file de monografie", la ediția a II-a


La lansarea noului volum, autorul Daniel Diaconescu (în mijloc) a avut alături profesori, colegi și prieteni

PETRE DRĂGUȚOIU


La Biblioteca Județeană „I.H. Rădulescu” Dâmbovița a fost lansat, săptămâna trecută, volumul intitulat „Brănești – file de monografie”, autor dr. Daniel Diaconescu (ediția a II-a revăzută și adăugită, Editura „Transversal”, Târgovi ște, 2015). Lucrarea are o structură tematică pe baze strict științifice și prezintă cadrul geografic, evoluția istorică, viața economică, activitatea culturală.

Au participat: prof. univ.dr. Agnes Erich – directorul Bibliotecii Județene, prof.univ. dr. Gheorghe Sbârnă – coordonator al lucrării (pe care autorul a susținut-o la obținerea gradului didactic I), prof.univ.dr. Mihai Oproiu de la Universitatea „Valahia” Târgoviște. Localitatea Brănești este atestată la 28 martie 1451, în timpul domnitorului Vladislav al II-lea când, într-un document prin care acesta făcea danii în pământ, vii și livezi către Mănăstirea Dealu, este menționat printre cei 17 martori care l-au semnat și „Dragomir din Brănești”.

Lucrarea prezintă și statistici, reproduceri foto ale actelor sau documentelor, tabele, imagini din domeniul inițiativelor industriale de la Brănești, monumentele istorice ale eroilor, monumentele de arhitectură și de artă populară, etnografia și personalitățile comunei. Prof.univ.dr. Agnes Erich a amintit că prima bibliotecă a fost înființată la Brănești, în anul 1921, având activitate intensă inclusiv la școală și căminul cultural.

Prof.univ.dr. Mihai Oproiu a apreciat monografia ca deosebită și a recomandat ca într-o lucrare viitoare să fie abordată activitatea industrială textilă din Brănești recunoscută la nivel național datorită familiei Stan Rizescu, activitățile culturale și corale deosebite de la Brănești, vizitele Regelui Carol I împreună cu Regina Elisabeta. Prof.univ.dr. Gheorghe Sbârnă a subliniat valențele lucrării, autorul fiind licențiat al primei promoții a Facultății de Stiințe Umaniste a UVT. Invitați de onoare au fost Stan Rizescu, urmaș al familiei Rizescu și Gabriel Grozavu – consilier județean.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Haosul public și distrugerea națiunii române

GEORGE COANDĂ


România a intrat într-o periculoasă stare de haos public produsă de o dramatică degringoladă. Vinovații sunt și din lăuntrul său și din afara sa. Iar vinovații din lăuntrul său sunt cei cărora le încredințăm puterea cu mâna noastră, adică prin vot. Lipsiți de demnitate patriotică, de responsabilitate față de cei care le-au încredințat puterea ca să le diriguiască soarta, nu... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale