Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



28.03.2016 00:20

FOTO VIDEO Eveniment academic la Aula Universității "Valahia" din Târgoviște


A A

"Basarabia 1918-2016. Istorii și destine paralele"


În Aula Universității "Valahia" din Târgoviște, a avut loc aniversarea a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită printr-o salbă de evenimente culturale și academice importante

ANDREI VASILIU


Ieri, la Aula Universității „Valahia” din Târgoviște, a avut loc aniversarea a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, sărbătorită printr-o salbă de evenimente culturale și academice importante, centrate în jurul conferinței „Basarabia 1918-2016. Istorii și destine paralele”. Amfitrionii evenimentului au fost prorectorul UVT prof.univ.dr. Gabriela Teodorescu, prof.univ.dr. Silviu Miloiu - directorul Centrului de Cercetare a Istoriei Relațiilor Internaționale și Studii Culturale „Grigore Gafencu” și istoricul dr. Octavian Țîcu - cercetător-coordonator la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, fost Ministru al Tineretului și Sportului, maestru internațional de box, de șapte ori campion al Republicii Moldova și câștigător al Cupei Europei.

În cadrul evenimentului au fost difuzate filmele: „Variațiuni pe un nume. Nicolae Simatoc” și „Expedițiile Memoriei în Kazahstan”. Totodată, a avut loc lansarea de carte: „Nicolae Simatoc, legenda unui fotbalist basarabean, de la Ripensia la FC Barcelona”. La evenimentul organizat de UVT în parteneriat cu televiziunea Columna din Târgoviște au participat, de asemenea, jurnalistul și fostul ministru Alexandru Mironov, președintele Consiliului Județean Dâmbovița - Adrian Țuțuianu, prorectorul UVT conf.univ.dr. Claudia Gilia, istoricul și jurnalistul George Coandă, precum și alte personalități ale municipiului Târgoviște, alături de studenți și doctoranzi ai Universității „Valahia” din Târgoviște.

 

Documentare emoționante despre puterea identității românești între Orient și Occident

Documentarul „Expedițiile Memoriei în Kazahstan” a concretizat eforturile depuse în cadrul programului inițiat de dr. Octavian Țîcu, în calitatea pe care o avea de Ministru al Tineretului și Sportului al Republicii Moldova, de a aduce la lumină, împreună cu studenți basarabeni, supraviețuirea identitară a românismului din comunitățile basarabene aflate în Kazahstan. Lansarea cărții „Nicolae Simatoc, legenda unui fotbalist basarabean, de la Ripensia la FC Barcelona” și difuzarea documentarului cu același subiect avut la bază un proiect de cercetare de 6 ani. desfășurat în Republica Moldova, România, Italia și Spania. Cele două momente au adus la lumină perspective noi, interesante deopotrivă pentru pasionații de sport și pentru cei de istorie, despre viața lui Nicolae Simatoc, primul român care a jucat la echipele FC Barcelona și Internazionale Milano, un destin împletit cu succese repurtate pe arenele occidentale care nu i-au răpit însă identitatea sufletului de român, întărind ceea ce a afirmat istoricul Octavian Țîcu în cadrul conferinței de ieri, anume că „românismul este greu de scos de la basarabeni”.

Lecții de istorie ancorate în realitate

Conferința „Basarabia 1918-2016. Istorii și destine paralele” a fost prilejul unor expuneri - lecții interesante de istorie, ancorate în realitățile geopolitice ale momentului - susținute de cercetătorul Octavian Țîcu și de prof.univ.dr. Silviu Miloiu. Fostul ministru al Republicii Moldova a subliniat importanța unirii de la 27 martie 1918 pentru însăși ființa neamului românesc și în special pentru faptul că „a ferit Basarabia câțiva ani de bolșevism, de foamete și de hăul revoluției civile din Rusia”, „a menținut nealterată flacăra românismului” și „a adus prima experiență a democrației în Republica Moldova, înainte de 1991”.

La rândul său, prof.univ.dr. Silviu Miloiu a accentuat faptul că „27 martie reprezintă pentru noi, românii, un moment de mare încărcătură simbolică fiindcă a însemnat o transformare importantă în viața întregii Românii și un început pentru procesul de unificare care a avut loc în 1918. Astăzi, cred că putem să realizăm o punte către secolul care se va împlini de la acel moment. Dacă ne gândim la faptul că 27 martie venea într-un context internațional dintre cele mai puțin propice, înțelegem că și acum și în anii ce vin avem o șansă pentru ca această aniversare să ne găsească pregătiți așa cum ne-a găsit și în acele circumstanțe”.

Sesiunea de întrebări și răspunsuri ce a urmat a fost marcată de intervenții interesante din partea fostului ministru Alexandru Mironov, a președintelui CJD - Adrian Țuțuianu, a fostului primar al Târgoviștei - Teodor Bâte, a jurnalistului și istoricului George Coandă și a președintelui SARM - Valentin Grigore. Președintele CJD a declarat că „trebuie să facem eforturi extraordinare pentru a aduce Republica Moldova aproape de România” și că „este important să implicăm administrațiile județene și locale în acest proiect de țară, de a aduce Republica Moldova înapoi acasă”, subliniind totodată că numeroși lideri din administrația publică locală a Republicii Moldova sunt absolvenți ai Universității „Valahia” din Târgoviște.

În final, remarcăm cu bucurie și satisfacție redeschiderea Aulei Universității „Valahia” din Târgoviște pentru evenimente culturale, un proiect pentru care am militat în numeroase rânduri în paginile cotidianului „Jurnal de Dâmbovița” și care, începând cu evenimentul academic de ieri organizat la inițiativa prof.univ.dr. Silviu Miloiu, a găsit sprijin la conducerea Universității „Valahia” din Târgoviște, pentru a oferi studenților târgovișteni, și nu numai, hrana spirituală de care au atâta nevoie.

Mâine, nu ratați, un interviu în exclusivitate cu cercetătorul Octavian Țîcu: „Se poate realiza o unire inteligentă a Republicii Moldova cu România”.

 

Alexandru Mironov: „E mai bine să lăsăm istoria să se întâmple”

În finalul evenimentului, am ținut să culegem câteva gânduri de la jurnalistul și fostul ministru Alexandru Mironov, despre unirea Basarabiei cu România:

„Eu cred că e mai bine ca lucrurile să se întâmple așa cum se întâmplă. Președintele Consiliului Județean a dat exemplu despre legăturile directe pe care le au Târgoviștea și jud. Dâmbovița cu alte orașe din Basarabia. Dacă din fiecare parte a României s-ar face punțile astea, lucrurile ar merge de la sine. La ora actuală, dacă organizezi ceva prea mult și dai cuiva această sarcină, nu mai face față unei mase mari de oameni, sunt totuși 3-4 milioane de basarabeni și 20 milioane de români. Trebuie ca lucrurile să se desfășoare de la sine. Ceea ce ați făcut astăzi este bine făcut. Toate felicitările pentru Universitatea «Valahia»" din Târgoviște, lui Silviu Miloiu și pentru faptul că îți apare un om de inteligența acestui tânăr ministru al Tineretului și Sportului, om care înțelege lumea, care cu siguranță vorbește câteva limbi străine, este îmbucurător pentru că dinspre Basarabia când va fi să fie unirea, va fi în mod natural. O să vedeți, va fi fără foc de armă, fără contracte economice, ci în mod firesc. De-acolo vine oameni buni puternici cu care putem lucra foarte bine.”

 

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale