Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



21.03.2014 07:19

Editorial – Corespondență specială de la Bruxelles


A A

Bani din afacerile europene

Bani din afacerile europene

dr. DAN LUCA


Asocierea exclusivă a apartenenței la Uniunea Europenă cu obținerea finanțărilor europene este o greșeală. Dacă ar fi să fac o comparație, aș putea spune că există o oarecare nuanță, culoarea de bază fiind însă cu totul alta. Bruxelles-ul înseamnă, dincolo de fonduri europene și de pol legislativ, și o oportunitate de business.

 

Într-adevăr, la Bruxelles sunt prezente toate interesele care contează în Europa, de la cele industriale la cele sindicale, de la cele internaționale la cele locale, de la cele politice la cele de societate civilă. Iar în amalgamul politico-legislativ se găsesc mereu interese de business, căci business-ul este influențat de calitatea legislației și e normal să fie preocupat într-un parcurs legislativ de succes.

 

Pentru un asemenea parcurs nu poți reuși de unul singur: asta înseamnă apelul la consultanți cu experiență în oraș, în afaceri publice, dar și ca expertiză tehnică; practic, oameni care să poată traduce clar și răspicat impactul unei decizii legislative asupra unei industrii și implicit, prin locurile de muncă, efectele asupra oamenilor. Dar un parcurs de succes mai înseamnă și o politică de alianțe.

 

Ca orice oportunitate însă nu se întinde singură în fața oricui e interesat de un „tun rapid”, ci rămâne apanajul cunoscătorilor și al celor cu viziune pe termen mediu și lung. Ținând cont de aceste pârghii aflate la dispoziție, interesele românești, fie ele industriale sau de alt fel, ar avea de câștigat. Cum? Fie prin apelul la consultanță în afaceri europene pentru a-și maximiza interesele, apelând la oameni cu contacte, cu rețea, în oraș, fie prin alianțe cu omologi, persoane juridice sau personalități.

 

Alianța dă naștere la solidaritate și la maximizarea potențialului de colaborare: cu un aliat legislativ faci și business și găsești noi oportunități de colaborare. De asemenea, prietenia se ține cu obraz, prin vizite, prin contribuții de substanță la dezbateri, prin sprijin în momente cheie, prin participare sau organizare comună de evenimente; ochii care nu se văd se uită.

 

În momentul în care majoritatea românilor cu interese comunitare vor înțelege că o prezență la Bruxelles, cu caracter de informare sau reprezentare, e esențială pentru a face față provocărilor legislative și presiunilor pieței europene - și internaționale, România va fi făcut deja un mare pas înainte spre calitatea de membru adult al Uniunii Europene. E important să nu ne prindă încă „adolescenți europeni” președinția română a Consiliului UE, în 2019.

 

Să sperăm că până atunci vom depăși și frica de un proces democratic normal, de lobby-ul european: e normal să îți aperi interesele argumentat, nu e imoral. Și astfel nici gândul la Uniunea Europeană și la fondurile europene nu va mai fi o cădere bruscă de la extaz la agonie, apropo de procesul birocratic de aplicare și de rata de absorbție a lor.

 

Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, profesor la universități din Bruxelles, București și Cluj. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997 și este președintele „Casei Europei” Bruxelles.

 

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale