Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.12.2017 00:10

Antrenorul dâmbovițean al anului la sporturi neolimpice


A A

Aur pentru Sensei Ionuț Munteanu

Aur pentru Sensei Ionuț Munteanu

* „A fost un an foarte bun. Obiectivul propus, 40 medalii la Naționale și una la Europene, a fost depășit. Au fost obținute 55 de medalii la Campionatele Naționale (14 de aur, 19 de argint și 22 de bronz) și cinci la Europene (una de argint și patru de bronz)”

* „Numărul și calitatea practicanților de karate sunt în creștere față de anii precedenți. Poate la seniori stagnăm.... în rest, la CS Târgoviște avem generații bune la juniori, cadeți, minicadeți și copii”

* „Karate-do este o artă marțială, în care scopul final nu este acela de a învinge, ci de a munci pentru perfecționarea caracterului, prin acumularea experienței de-a lungul antrenamentelor”

* „Nu cred că se va reuși vreodată reunirea fenomenul karate sub o singură federație. Vor rămâne  cel puțin două federații: una olimpică, Federația Română de Karate, la nivel mondial WKF (Federația Mondială de Karate), și alta neolimpică”

* „Karate-ul a intrat în programul olimpic la proba kumite, cu trei categorii de greutate la masculin și tot trei la feminin. Karate-ul deja a fost introdus și la Jocurile Olimpice pentru Tineret din 2018 de la Buenos Aires”

COSTIN MIHAI


Ionuț Munteanu este antrenorul model și modern. Disciplinat, serios, modest și muncitor, și-a construit un nume respectat în lumea karatelor. Anul 2017 i-a adus premiul cel mare la categoria antrenorilor dâmbovițeni de la sporturi neolimpice. Este un succes important și pentru CS Târgoviște, care a oferit și sportivul anului la disciplinele olimpice, pe Diana Ivăncescu, pentru ca antrenorul anului de la olimpice, Cornel Cornea, să activeze într-o colaborare cu  CSȘ Târgoviște. Ionuț Munteanu a vorbit la fel de armonios cum este ca antrenor și ca om, un exemplu de urmat în sport și în viață.

„Premiul nu era anticipat, dar este meritat”

Rep.: Ionuț Munteanu, antrenorul dâmbovițean al anului 2017 la sporturile neolimpice. Este un premiu anticipat, meritat?

- Anticipat, nu. Meritat, da, datorită rezultatelor obținute la competițiile oficiale din 2017 (Campionate Naționale, Campionat European de Karate Shito Ryu și Campionat Mondial de Goju Ryu).

Rep.: Cum a fost anul 2017 pentru secția de karate a Clubului Sportiv Târgoviște?

-  Un an foarte bun. Obiectivul propus, 40 medalii la Naționale și una la Europene, a fost depășit. Au fost obținute 55 de medalii la Campionatele Naționale (14 de aur, 19 de argint și 22 de bronz) și cinci la Europene (una de argint și patru de bronz).  La seniori am îndeplinit obiectivul: opt medalii, dintre care două de aur, patru de argint și două de bronz.  Am reușit să participăm la toate stagiile de pregătire și perfecționare din acest an. Am avut opt sportivi selectați la lotul național.

„Valentin Cîrlan este cel mai bun produs al meu la ora actuală”

Rep.: Numărul și calitatea practicanților de karate sunt în creștere față de anii precedenți?

- Da. Poate la seniori stagnăm.... în rest, la CS Târgoviște avem generații bune la juniori, cadeți, minicadeti și copii.

Rep.: Care este cel mai bun produs al profesorului Ionuț Munteanu?

- La ora actuală este Valentin Cîrlan, sportiv care se pregătește cu mine de la  vârstă de 7 ani și care anul acesta a obținut cele mai bune rezultate ale lui, s-a autodepășit. Tot în acest an, în noiembrie, a trecut la seniori, implicit și la tineret (U21).

Rep.: Băiatul dumneavoastră are rezultate apreciate în karate. A fost alegerea lui să practice acest sport sau o îndrumare părinte-profesor?

- Pot spune că a fost „și-și”, se trage din familie de sportivi. A început la grădiniță, la 4 ani, sub îndrumarea fratelui meu, apoi el singur a decis să vină și la sală, la mine.

„Ar trebui o bază sportivă bine pusă la punct”

Rep.: Ce are special acest sport?

- Karate-do este o artă marțială, în care scopul final nu este acela de a învinge, ci de a munci pentru perfecționarea caracterului, prin acumularea experienței de-a lungul antrenamentelor. Karate însoțește mișcările întregului corp, dezvoltă echilibrul în așa măsură încât creează o maturitate a mișcării și o bună coordonare. Stăpânirea acestor tehnici fundamentale (kihon) asigură o bază puternică pentru progresul și dezvoltarea în celelalte două aspecte ale karate-ului, care sunt kata și kumite. Simplitatea și respectul sunt două calități pe care practicantul nu trebuie să le uite niciodată. 

Rep.: Credeți că se va reuși vreodată reunirea fenomenul karate sub o singură federație?

- Nu cred. Vor rămâne  cel puțin două federații: una olimpică, Federația Română de Karate, la nivel mondial WKF (Federația Mondială de Karate), și alta neolimpică.

Rep.: Ce ați schimba la nivelul organizării și al activității, unde ar trebui intervenit pentru o eficientizare a acestei discipline sportive?

- Probabil că ar trebui o bază sportivă bine pusă la punct, condiții de pregătire, participare la stagii internaționale de pregătire și perfecționare pentru sportivi, dar și pentru antrenori.

„Până la karate, am practicat atletism și box”

Rep.: Cum apreciați acceptarea disciplinei karate WKF ca sport olimpic demonstrativ la JO de la Tokyo 2020?

- E un fapt mult așteptat, karate-ul a intrat în programul olimpic la proba kumite, cu trei categorii de greutate la masculin și tot trei la feminin. Karate-ul deja a fost introdus și la Jocurile Olimpice pentru Tineret din 2018 de la Buenos Aires. Federația Mondială de Karate (WKF) este cel mai mare organ de conducere internațional de karate sportiv, cu 191 de țări membre.  A fost constituită în 1990 și este singura organizație de karate recunoscută de Comitetul Olimpic Internațional și are peste 10 milioane de membri. 

Rep.: De unde această alegere, karate, sportul cu care vă indentificați poate cel mai bine dintre toți care activează la nivel local?

- Am început să practic acest sport la îndrumarea fratelui meu, Daniel Munteanu, în 1991, cu Sensei Nistor Ion. Până atunci am practicat atletism cu profesorul Grecu și box cu maestrul Tincău. Principiile din karate mi-au consolidat, probabil, dorința și plăcerea de a practica această artă marțială, să învăț, să particip la competiții și la stagii de pregătire. Tot timpul încerc să învăț și să mă perfectionez.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Rezultate bune la baschet și fotbal
CSM Târgoviște își recapătă strălucirea
Urban Titu se desprinde la Liga a 4-a
Etapă Interjudețeană de juniori la Nucet
Un dâmbovițean la Youth Council Coaches
Înfrângere dură la baschet
Cu CSA Steaua să joace juniorii Chindiei!
Sesiune de antrenamente sub egida FRF
Interliga Dâmbovița s-a jucat duminică la Bucșani
Adunare Generală la AJF Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)

GEORGE COANDĂ


2024. 13 aprilie. O zi care ar putea rămâne o dată fatidică în istoria niciodată liniștită a umanității. Iranul ayatollahilort fundamentaliști a atacat cu o ploaie de drone și de rachete Israelul. A fost, se poate spune fără nicio urmă de glumă, un atac dinainte anunțat. De multă vreme, Teheranul, însă, nu a avut la îndemână un „casus belli”, fie și jucat la... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale