Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



07.02.2014 08:19

Editorial – Corespondență specială de la Bruxelles


A A

"Apocaliptica" invazie a românilor se amână!


dr. DAN LUCA


Nu că aș fi fost de acord înainte de 1 ianuarie 2014 cu reacțiile exagerate ale anumitor „personalități europene”, fie ele britanice sau de orice altă naționalitate, cu privire la exodul românilor după deschiderea pieței muncii în toate statele UE, dar iată că realitatea a confirmat îngrijorarea nefondată a acestora.

 

Activez în lumea afacerilor europene de 20 de ani acum și acum este pentru prima dată când românul are aceleași șanse pentru un loc de muncă în Bruxelles-ul european precum ceilalți colegi europeni. Este un loc pe care îl merităm. Românul își face treaba așa cum trebuie, este muncitor, conștiincios și apreciat.

 

Activitatea românilor în mediul european a fost perturbată de problema dreptului la muncă, atât în Belgia, cât și în celelalte țări unde restricțiile au fost prelungite încă pe perioada acestor 7 ani. România a pierdut enorm prin acest blocaj și este datoria noastră de a semnala acest moment prielnic pentru români și România.

 

Românii au pregătirea necesară pentru a lucra în sectorul privat al afacerilor europene și, chiar în ciuda restricțiilor impuse, aproximativ 500 dintre compatrioți desfășoară deja o astfel de activitate în companii multinaționale, federații, asociații, media, companii de lobby și think tank-uri. Majoritatea însă au fost umiliți în fața colegilor, având în fiecare an de întocmit un dosar pentru a-l prezenta autorităților belgiene în speranța obținerii permisului de muncă pentru anul respectiv.

 

În decursul acestor ani am cunoscut români care muncesc și în alte sectoare, în menaj, construcții, și alimentație publică, și aceștia nu merită să fie marginalizați din cauza unor evenimente mai puțin demne. Trebuie să recunoaștem, fiecare pădure are uscăturile ei, însă nu putem reduce astfel o întreagă națiune la un stereotip!

 

Cu argumente pertinente în acest sens au venit în fața compatrioților lor și membrii organizației Pro Europa, înființată în primăvara anului trecut de Julian Priestley, fost secretar general al Parlamentului European timp de zece ani. Formată din câteva sute de cetățeni britanici din mediul de afaceri și din instituțiile europene, „Pro Europa” își propune o campanie de schimbare a imaginii românilor și bulgarilor care vor să meargă să muncească în Marea Britanie, folosind în acest sens articole și înregistrări video care relatează poveștile românilor integrați și ale britanicilor care au intrat în contact cu ei.

 

Fiind invitat la reuniuni pentru a-mi spune punctul de vedere despre impactul real al ridicării restricțiilor de pe piața muncii, subliniam faptul că statisticile și logica demonstrează că un exod al românilor în Marea Britanie după 1 ianuarie 2014 nu se va întâmpla, pentru că sunt și alte țări europene unde românii au avut și până acum libertatea de a munci. Exemplul Italiei este elocvent. Peste tot, românul este respectat, muncește, ia credite, cumpără locuințe și își plătește obligațiile financiare.

 

Felicit inițiativa „Pro Europa”, care este importantă în special pentru că a pornit de la Bruxelles, oraș suprapolitizat, unde aparițiile mediatice și declarațiile anumitor politicieni britanici sunt analizate cu mare atenție. Mă bucur că un grup influent de britanici din capitala Europei ia atitudine, prezentând compatrioților care este situația reală.

 

Dan LUCA este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, fondator în 2003 al Clubului „România-UE” Bruxelles. Are 42 de ani și își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxelles-ul european și dilemele comunicării. Este profesor la universități din Bruxelles, Gorizia (Italia), București și Cluj. În 2008, inspirat și sprijinit de social-democrații germani, socialiștii francezi și laburiștii britanici, a înființat la Bruxelles prima filială din afara teritoriului României a unui partid politic român – PSD Bruxelles.

 

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale