Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro19.09.2023 00:13

Deputatul PSD Dâmbovița, Ionuț Vulpescu, a inițiat...


A A

„Ziua Victoriei Revoluției de la 1848 și a Democrației Românești”

„Ziua Victoriei Revoluției de la 1848 și a Democrației Românești”

Două inițiative legislative ale deputatului PSD Dâmbovița, Ionuț Vulpescu, au devenit legi importante care produc deja efecte! Prezent ieri la conferința de presă de la PSD Dâmbovița, fostul ministru al Culturii a vorbit despre însemnătatea celor două acte normative care au fost promulgate de președintele României, ambele cu tentă profund istorică, prin care inițiatorul a urmărit păstrarea memoriei și a identității naționale a poporului român.

Prima este legea nr. 27/2023 prin care ziua de 11 iunie a fost instituită ca „Ziua Victoriei Revoluției de la 1848 și a Democrației Românești”, iar cea de-a doua vizează montarea de plăci comemorative în locuri legate de mari personalități ale culturii, științei sau vieții politice românești, acolo unde au avut loc evenimente importante. Deputatul PSD Dâmbovița, Ionuț Vulpescu nu se va opri aici, pentru că acesta lucrează deja la alte inițiative legislative în domeniul care l-a consacrat, cel cultural - istoric.

„Vreau să vă prezint două inițiative legislative care sau concretizat și au devenit legi. Anul acesta, ca urmare a unei legi pe care am inițiat-o și care a fost promulgată de președintele României, a apărut Legea nr.27 /2023 prin care  ziua de 11 iunie a fost instituită ca Ziua Victoriei Revoluției de la 1848 și a Democrației Românești. De ce este importantă această zi și acest an? În 1848, după evenimentele din martie din Moldova, o parte dintre revoluționarii moldoveni au trecut munții în Transilvania și Muntenia unde și-au continuat activitatea revoluționară. În acele zile ale lui 1848, visul Marii Uniri a căpătat o formă tangibilă, activitatea lor s-a concretizat în proclamația de la Islaz care a fost citită de dâmbovițeanul Ion Heliade Rădulescu, președinte al Academiei Române, pe care domnitorul Gheorghe Bibescu a semnat-o la 11 iunie 1848 și care poate fi considerată prima Constituție democratică a țării și primul document prin care se recunoaște egalitatea drepturilor politice tuturor românilor cât și minorităților de alte religii. Gheorghe Magheru, Nicolae Bălcescu, Costache Romanescu, Ion Heliade Rădulescu, Cristian Ten, Tudor Vladimirescu, C.A. Rosetti, Maria Rosetti, Ana Ipătescu, Pavel Zăgănescu, Alecu Russo, Avram Iancu, Simion Bărnuțiu, Eftimie Murgu, Andrei Șaguna, Ion. C. Brătianu, Alexandru Moruzi, Mihail Kogălniceanu, Vasile Alecsandri, Alexandru Ioan Cuza sunt doar câțiva dintre cei care au reprezentat una dintre cele mai importante generații de oameni politici, militari sau intelectuali români, generația pașoptiștilor care a construit fundația a ceea ce este astăzi România. 11 ani mai târziu unii dintre ei aveau să fie implicați și în evenimentul pe care îl sărbătorim pe 24 ianuarie, dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Țării Românești și al Moldovei și Unirea Principatelor Române. Acesta este un prim proiect, am sărbătorit pentru prima oară la 11 iunie 2023, moment esențial, un ceas astral din istoria noastră națională”, a declarat deputatul PSD Dâmbovița, Ionuț Vulpescu.

 

 

Violeta StanciuComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Teren modern de sport, construit prin PJDL
Pensionarii, nemulțumiți de pensiile care nu țin pasul cu inflația
Lucrări avansate la DN 7 Bâldana - Titu
Contabilii cer eliminarea E-TVA și oprirea „dictaturii fiscale”
Finanțarea pentru medicii de familie și cei din Ambulatoriu
Privatizarea Automecanica Moreni, o misiune (im)posibilă
„Codul Fiscal se schimbă de sute de ori pe an”
Șantierele feroviare, în colimatorul Ministerului Transporturilor
Energia electrică, asigurată prin panouri fotovoltaice
Dorinel Soare, reales primar cu aproape 90% din voturi


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Descrețirea inovației (II)

DAN LUCA 


Merg mai departe și îmi vin în minte alte două exemple, total diferite, dar deosebit de inovative. Era în anul de grație 1985, Franck Biancheri lansa idea unei asociații studențești europene, interdisciplinare, dar fără nivelul național. Adică, structurile de coordonare ale organizației erau centrele universitare racordate direct la un Comitet... [citește tot...]

Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale