Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



07.10.2013 08:14

VIDEO :: Președintele PSD Bruxelles, Dan Luca, nu este de acord ca Europa să devină un continent al serviciilor


A A

„Noua Comisie Europeană se va focaliza pe reindustrializarea Europei”

„Noua Comisie Europeană se va focaliza pe reindustrializarea Europei”
„Am întrebat la Bruxelles care este publicația cea mai bună din județul Dâmbovița, mi s-a spus că «Jurnal de Dâmbovița».

❚ „Companiile se deschid unde energia este ieftină, trebuie să vedem cum putem să atragem investițiile directe, cum putem să redeschidem fabrici care sunt sustenabile, la care putem să reangajăm oamenii, să le dăm de lucru” ❚ „Cred că și în clasa politică sunt oameni de bună intenție, care chiar vor să facă ceva pentru orașul, pentru județul, pentru țara lor” ❚ „Apreciez foarte mult «Jurnal de Dâmbovița ». Fără nici o introducere am întrebat la Bruxelles care este publicația cea mai bună din județul Dâmbovița, mi s-a spus că «Jurnal de Dâmbovița». Am intrat pe pagina web, am sunat redactorul-șef, pe Mirela Ivan Nobel, imediat am început această colaborare, de care mă bucur foarte mult”

interviu în exclusivitate cu dr. Dan Luca,

președintele PSD Bruxelles


ANDREI VASILIU


 

Rep.: Din punctul dvs de vedere, care ar putea fi unele soluții pentru revitalizarea economiei? Haideți să vorbim inclusiv pe euro-regiunea Sud-Muntenia, din care face parte și județul Dâmbovița. De unde ar putea porni acest proiect?

- În primul rând, discuția despre regionalizare este foarte bună și văzută extraordinar de bine. Domnul Dragnea a fost la Bruxelles, la Comitetul Regiunilor și la alte instituții ale Parlamentului European și a avut un discurs foarte articulat și foarte bine primit. Noi mergem pe un trend foarte bun. Avem însă mania asta a centralizării. Dar până la urmă asta e dimensiunea, trebuie să ai regiuni puternice. Așa se face peste tot, și landurile Germane sunt de fapt niște regiuni mai puternice, și în Italia, și în Spania, și în Cehia. Asta e tendința. Noi trebuie să înțelegem că entitatea de județ este foarte mică la nivel european. Asta e marea problemă. Cele 8, 10 sau 12 regiuni care se vor face trebuie să aibă reprezentanțe foarte puternice la Bruxelles pentru a comunica direct. Dâmbovița, care face parte dintr-o regiune foarte puternică și bine văzută, trebuie să aibă o strategie la nivel regional, mai mult decât unde-i capitala și unde sunt finanțele. Sunt discuții foarte sensibile și le înțeleg acei lider locali.

 

„S-a pierdut această industrie foarte puternică în Târgoviște,

care era și un etalon”

Rep.: Pe plan administrativ, înființarea regiunilor pare o soluție pe termen lung. Care ar putea fi soluția economică? Se vorbește, de exemplu, despre conceptul de reindustrializare a Europei. În ce măsură poate intra și Dâmbovița, regiunea Sud-Muntenia în acest proiect?

- Îmi pare foarte rău, dar s-a pierdut această industrie foarte puternică în Târgoviște, care era și un etalon. Referitor la reindustrializare, părerea mea e că după 2014, după alegerile europene, noua Comisie Europeană se va focaliza pe reindustrializarea Europei, fiindcă nu se poate să fie un continent al serviciilor. Aici intervin probleme foarte complexe. Spre exemplu, prețul energiei în momentul de față nu a explodat mediatic așa cum a explodat Roșia Montană, dar sigur va exploda. În momentul de față prețul energiei în SUA este de patru ori mai ieftin decât în UE. Deci de patru ori, nu cu 4%. Având în vedere acest preț, bineînțeles că majoritatea companiilor se deschid în SUA, fiindcă energia este ieftină.

 

 

„Am întrebat la Bruxelles care este publicația cea mai bună din județul Dâmbovița,

mi s-a spus că «Jurnal de Dâmbovița»”

Rep.: Are România șansa să fie privită ca o piață în care pot veni străini, pot face investiții, pot revitaliza cu adevărat industria, se pot redeschide mari fabrici? Sau doar este o piață a forței de muncă foarte ieftine?

- Trebuie să vedem de ce și cum putem să atragem investițiile directe, cum putem să redeschidem fabrici care sunt sustenabile, care vin cu investiții sănătoase din vest sau din afara continentului, la care putem să reangajăm oamenii, să le dăm de lucru. Dacă este cineva la Bruxelles și reprezintă județul Dâmbovița, sau o entitate, trebuie să spună foarte clar: ăsta este județul nostru, cu 650 de mii de locuitori, proximitatea cu Bucure știul, cu aeroportul, asta e șoseaua, asta este expertiza oamenilor. Trebuie să gândești ca o companie de 10 oameni. Cum ți-o prezinți, cum o poți pune pe pagina web, cine o prezintă dacă sună cineva. Aici vreau să vă spun sincer, apreciez foarte mult Jurnal de Dâmbovița. Fără nici o introducere am întrebat la Bruxelles care este publicația cea mai bună din județul Dâmbovița, mi s-a spus că „Jurnal de Dâmbovița”. Am intrat pe pagina web, am sunat redactorul-șef, pe Mirela Ivan Nobel, imediat am început această colaborare, de care mă bucur foarte mult.

 

„La nivel european, vorbim despre politic mai mult doctrinar,

dar în România mai mult se merge pe rudenii”

Rep.: Trebuie o delimitare de propaganda pe care o practică unii?

- Bineînțeles. Când vorbim la nivel european despre politic, despre politizare, vorbim mai mult doctrinar. Liberalii mai mult cu companiile, social-democrații și socialiștii mai mult cu oamenii, și creștin-democrații, care n-au văzut deloc România, mai mult cu familia. Acestea sunt cele trei valori principale, plus ecologiștii care sunt pe partea de mediu. Dar la noi mai mult se merge pe chestii personale, pe rudenii, că-i văru, că-i cumnatu. Cred că și în clasa politică sunt oameni de bună intenție, și nu vreau să spun că sunt tineri sau bătrâni, există oameni care chiar vor să facă ceva pentru orașul, pentru județul, pentru țara lor. Haideți să vedem ce știe fiecare. Trebuie să dăm drumul la acest mecanism. În momentul de față, România pare opacă. Eu cred că trebuie să fie mult mai multă deschidere și mai mult pragmatism.

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Nod rutier cu acces direct la Autostrada A3
Evoluția forței de muncă și șomajului în județul Dâmbovița
Programul „Masă Sănătoasă", extins în județul Dâmbovița
Turismul, în creștere în Dâmbovița
„Tinere mame defavorizate, sprijin pentru creșterea copiilor”
Se fac investiții în societățile din industria de Apărare
Investiții masive în infrastructură
„Salariul minim european va fi introdus în România în acest an!”
Centrul de Zi de Asistență și Recuperare pentru Persoane Vârstnice
Precizări despre regulile campaniei electorale


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale