Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro09.06.2023 00:13

Cuvântul care zidește


A A

Meditație la duminica Tuturor Sfinților

Meditație la duminica Tuturor Sfinților

Duminica Tuturor Sfinților urmează în calendar imediat după duminica Pogorârii Duhului Sfânt, pentru a ne arăta că rostul venirii sau pogorârii Duhului Sfânt în lume este  constituirea Bisericii și sfințirea oamenilor, care începe cu  Botezul în apă și în Duhul Sfânt.

Vorbim des despre Sfântul Duh, despre Maica Domnului, despre sfinți sau sfințenie în general, iar duminica de astăzi, a Tuturor Sfinților, ne ajută să înțelegem mai bine și mai în profunzime un concept atât de des folosit. Evanghelia sărbatorii este doar o oglindă ce ne arată realitatea unui câmp de luptă, ce începe de când ne naștem și durează până la finalul vieții noastre pământești și în care suntem implicați fiecare dintre noi. Orice alegere a noastră, în fiecare clipă ne împinge și ne consacră pentru Împărăția Cerurilor.

Sfințenia cu care am fost dăruiți în momentul botezului nu ne lasă să fim caldicei, ci ne împinge la eroism. Viețile sfinților sunt o imagine a vieții la care suntem chemați ca și creștini. Sub haina unei vieți obișnuite și aparent banale a fiecăruia dintre noi se ascunde chemarea la sfințenie, să luptăm împotriva a tot ceea ce este rău. Și pentru asta are la dispoziție harul  Duhului Sfânt. El este adevărata noastră putere. Însă, din păcate, de cele mai multe ori nu credem în darul și harul lui Dumnezeu, omul chinuindu-se până la dobândirea acestuia, fiind după Sfântul Serafim de Sarov, scopul vieții creștine.

Evanghelia de astăzi, imediat următoare Duminicii Rusaliilor, încearcă să ne trezească la adevărata realitate, având menirea să ne facă să conștientizăm că suntem obligați să facem alegeri corecte în viața noastră, să urmăm idealul sfințeniei. Cineva spunea că mulți dintre credincioșii de astăzi sunt doar niște credincioși practicanți, ce vin la biserică atunci când au nevoie de ajutor, de sănătate sau când au probleme, dar nu sunt nici pe departe dispuși să-și pună viața în mâinile Domnului sau să-și gândească existența în perspectiva Împărăției Cerurilor.
Sărbătoarea Tuturor Sfinților ne dă posibilitatea să contemplăm exemplele sfinților nu doar pentru a le lăuda virtuțile și viața. Privind la ei, Biserica ne amintește că suntem cu toții chemați la sfințenie. Bineînțeles, la o sfințenie înțeleasă nu ca pe un exercițiu personal, ci ca o trăire a darului Sfântului Duh cinstit în duminica Rusaliilor și primit de noi prin Sfintele Taine. Astfel această duminică ne arată că toti sfinții sunt prieteni ai lui Dumnezeu, învățători și ocrotitori ai credincioșilor pe calea mântuirii.

 

Preot Popescu Ciprian

 

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți - 2023
Mobilități ERASMUS+ la Liceul de Arte „Bălașa Doamna”
Întristarea unui bogat
Niciun liceu cu 0% promovabilitate la Bac nu va mai avea clasa a IX-a
Autoritățile locale, preocupate de modernizarea unităților de învățământ
Singurătatea în bogăție
Hramul seminarului teologic ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur”
Performanță deosebită pentru târgovișteanul Darius Andrei Butuligă
UVT, între cele 8 centre regionale de orientare în carieră
Târgul regional de știință „CODE kids fest” Dâmbovița 2023 și-a desemnat câștigătorii


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

„Frica păzește pepenii” în perspectiva „morții nucleare” (II)

A se lua seama, cu toată seriozitatea, la ceea ce s-a întâmplat, fără să fie o întâmplare câtuși de puțin, în San Francisco, la Summitul Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific, de pe la mijlocul lui noiembrie 2023. Ne oferă, dacă nu avem mintea năucă, ci gata să facă un minim efort de a înțelege „mersul lumii”, o perspectivă a unui orizont geopolitic de pe care s-a ridicat un colț al... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter
Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale