Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro21.03.2011 00:06


A A

Expresia "gura de Targoviste" si adevarul istoric

Expresia „gură de Târgoviște” are originea în evenimentele istorice reale de la începutul secolului al XIX-lea, iar acestea sunt relatate complet și plastic de istoricul dâmbovițean prof. Mihai Gabriel Popescu. Astfel, domnitorul Țării Românești, Alexandru Șuțu (1818-1821), a încercat prin metode nu prea ortodoxe să răpească moșia orașului Târgoviște și a o da ca zestre fiicei sale. Locuitorii au primit oamenii domniei în septembrie 1820 cu „ostilitate și acte de violență”, iar pentru apărarea dreptului lor de secole au trimis la București o delegație de cca 300 cetățeni care au adresat „blesteme”, cu „jalbe în proțap și rogojini aprinse”, dar și documente, în fața Înaltului Divan.

Boierii nu au luat în seamă drepturile târgoviștenilor și au hotărât trecerea proprietăților lor domnului țării, unii dintre aceștia fiind arestați sau persecutați. Târgoviștenii au susținut că, din cauza blestemelor, Alexandru Șuțu a murit în februarie 1821, în condiții misterioase, la fel și fiica sa, iar numeroși „boieri care au semnat actul de luare a moșiei, fie că au fost surghiuniți, unii fie jefuiți, alții, sau omorâți în timpul înăbușirii revoluției de la 1821 (n.n. condusă de Tudor Vladimirescu) de către turci”, precizează Mihai Gabriel Popescu.

Orășenii au mai trimis încă două delegații la București, iar rezultatele s-au văzut în anul 1825 când domnitorul pământean Grigore Ghica (1822-1828) a reîntărit printr-un hrisov drepturile târgoviștenilor asupra moșiei orașului.

Petre Drăguțoiu | [email protected]Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Trimis de tass la 18.04.2013 17:04

la mditv s-a spus de mult timp acest lucru.dar noi...


Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Investiții CJD importante pentru cultură și educație
Pescuirea minunată
Străzi cu nume de flori la Malu cu Flori
Comuna Raciu continuă să investească în infrastructura sportivă
Sprijin la Voinești pentru elevi și părinți
Înălțarea Sfintei Cruci
Liniște salarială după greva din vară
Mircea Geoană, primit la reședința Arhiepiscopiei Târgoviștei
Salonul Editorial Târgoviște, ediția XXII-a, de Zilele Cetății
Trienala internațională de sculptură "Vasile Blendea"


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Solidaritatea europeană

Uniunea Europeană este o construcție colectivă, iar solidaritatea este una dintre valorile însușite încă de la început, în anii 50. Solidaritatea a stat și la baza deschiderii Vestului către Europa de Est după fantasticul an 1989, iar după un proces birocratic și de durată s-a înfăptuit reunificarea continentului.

Normal, există încă țări în Europa care nu fac... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter
Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale