Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro22.03.2023 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

De ce Elveția?

De ce Elveția?

De mult vroiam să scriu câteva fraze despre Elveția. Auzisem atâtea lucruri despre această țară, în inima Europei, dar fără a face parte din Uniunea Europeană, încât cele două zile petrecute acum vreo 20 ani la o nuntă parcă nu erau suficiente. Am profitat acum 10 ani de vacanța copiilor și am hotărât să încercăm să ne rupem de cotidianul bruxellez printr-o ieșire în natură.

Căci NATURA este cuvântul care definește cel mai bine Elveția. O grijă fantastică pentru fiecare lac și cascadă, pentru poteca de munte sau drumul forestier. O infractructură rutieră și feroviară dusă până la perfecțiune te face să crezi că trăiești cu adevărat o utopie!

Ce zic elvețienii despre Uniunea Europeană? Nu prea văd să fie un subiect la ordinea zilei, având în vedere calitatea vieții de la ei de acasă. Parcă totuși cineva își amintea că există un Parlament European la Bruxelles și că i-ar face plăcere ca turist să-l viziteze. Doar ca turist…

Prin tradiție, Elveția evită alianțele ce ar putea implica acțiuni directe militare, politice sau economice și a păstrat neutralitatea de la sfârșitul expansiunii sale în 1515. Este notorie neutralitatea Elveției, dar parcă geopolitica și realitatea economică nu te lasă să te izolezi total. Din 2002, Elveția este membră a Organizației Națiunilor Unite, deși găzduia sediul european al ONU la Geneva cu mult timp înainte.

Pragmatismul elvețian este mai puternic decât ne-am aștepta. Să nu uităm, Elveția este membră a spațiului Schengen, a cochetat chiar cu programul european de mobilități în educație – Erasmus. Aici este o parte interesantă. Elveția nefiind implicată nici în programul de cercetare europeană Horizon Europe, se pare că pierde mult la capitolul educație și cercetare. Zic asta, pentru că unii elvețieni doresc să aibă și o cetățenie a unei țări din Uniunea Europeană pentru a avea o ofertã educațională mai bună pentru copiii lor.

Îmi amintește puțin de cei câteva mii britanici care lucreazã în sectorul privat al Bruxelles-ului european care s-au adaptat rapid dupã 24 iunie 2016. Cu un adevãraț simț al realitãții, majoritatea au dobândit și cetãțenia belgianã sau irlandezã (ceva legislație „pe stil moldoveano-român” în care o bunicã de origine irlandezã te ajuta nesperat…).

 

 

 

Dan LucaComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Descrețirea inovației (II)
Descrețirea inovației (I)
"La Piovra" valahă (II)
"La Piovra" valahă
Un scandal „patriotic” pentru un „Patriot” (II)
Un scandal „patriotic” pentru un „Patriot” (I)
De ce este nevoie de o strategie europeană
Gândire europeană
Herr Fritz, nein! Hai, las-o baltă!
Nefertiti de... Cotroceni?!


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale