Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



19.03.2024 00:17

Succes la București: un nou concert extraordinar cu laureați ai Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur” de la Târgoviște


A A

Romanțele dorului au cucerit Sala Radio

Romanțele dorului au cucerit Sala Radio


VICTOR MUNTEAN
Puterea divină a Romanței a făcut o nouă minune pentru iubitorii acestui gen muzical al sufletului românesc. Duminică, 17 martie a.c., la ora 17.00, celebra Sala Radio din București, a fost luată cu asalt de cei aproape 1000 de spectatori, făcând din concertul „Romanțele dorului” un eveniment vândut complet la casă, dar și cu peste 25.000 de vizionări pe pagina de facebook a postului de mare audiență națională Radio România Antena Satelor, care a transmis concertul în direct. După primul succes remarcabil la Sala Radio al concertului „Tinerețea Romanței”, din Martie 2022, iată că și concertul „Romanțele dorului”, de duminică seara, a scris o pagină de succes în acest program național de concerte dedicat promovării laureaților Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur” din Târgoviște, interpreți și creatori care reprezintă acum o nouă generație de succes a Romanței românești. Organizatorii concertului „Romanțele dorului” au pus profesionalism, energie și însuflețire în realizarea evenimentului, fiind răsplătiți în repetate rânduri cu binemeritate aplauze: Radio România, Departamentul de concerte (realizatoare Violeta Ianculescu, șefa de producție Anca Negoescu), Asociația Culturală „Cetatea Romanței“ Târgoviște (președinte Teodor Vasiliu), Fundația „Henry Mălineanu“ (președinte Mălin Mălineanu). Orchestra de Muzică Populară Radio, dirijată de maestrul Adrian Grigoraș, a fost și de această dată onorată de prețuirea publicului prin rafale de aplauze, pentru profesionalismul cu care i-a acompaniat pe laureații festivalului „Crizantema de aur”, eveniment de care se ocupă cu inegalabilă dăruire și exigență directoarea artistică a acestuia, îndrăgita interpretă cu suflet de Romanță, Alina Mavrodin Vasiliu.

 


Așadar, în ordinea intrării în scenă au fost generos aplaudați pentru micro-recitalurile susținute cu voci și interpretări frumoase: Cristian Fodor (Deva), Ana Cebotari (Chișinău), Mădălin Băldău (Constanța), Ina Cristea (Iași), Florian Popa (Constanța), Rodica Pop Seling (Zalău), Marius Bălan (Pitești), Camelia Florescu (București), Giorgio Martin (Frankfurt, revenire emoționantă pe scena Sălii Radio după 25 de ani) și Alina Mavrodin Vasiliu (Târgoviște).
Prezentatoarea concertului, iubita actriță Miruna Ionescu, a împletit inspirat prezentările interpreților cu informații prețioase din istoria Romanței, a Festivalului „Crizantema de aur”, a Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște, a programelor naționale de concerte desfășurate în ultimii șapte ani și a programului educațional „Tinerețea Romanței”, toate desfășurate sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și al Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO.
Romanțele dragi și nemuritoare ale sufletului românesc au strălucit alături de romanțe noi, lansate la concursul de creație de la Târgoviște, veritabile bijuterii ale acestui gen muzical atât iubit de marele public, toate beneficiind de interpretări emoționante.
Recitalul susținut în finalul concertului de Alina Mavrodin Vasiliu a fost un omagiu adus ilustrului compozitor Henry Mălineanu, om de aleasă cultură și lider al unei generații de aur a creației muzicale românești. Maestrul Henry Mălineanu a iubit și a slujit cu genialitate Romanța românească, oferind capodopere răscolitoare acestui gen muzical identitar: „Romanțele mele” (o romanță-testament), „Nu se poate”, „Am greșit”, „Aș vrea iar anii tinereții”, „Dragi mi-s cântecele mele”, au făcut parte din medalionul omagial. Acesta a fost urmat de un moment emoționant, în care distinsul fiu al maestrului Henry Mălineanu, Mălin Mălineanu, a fost invitat pe scenă de Alina Mavrodin Vasiliu pentru a primi Diploma de Excelență „Romanța ne unește”, acordată Fundației „Henry Mălineanu”, pentru statornica implicare în susținerea Festivalului Național „Crizantema de aur”, a Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște, a multor evenimente naționale de promovare a romanței și de omagiere a corifeilor acestui gen muzical de patrimoniu al culturii naționale.

 


Publicul a aplaudat și prezența în sală a unei delegații a Federației Române a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, a dnei Daniela Popescu - vicepreședinte al Federației Mondiale și, nu în ultimul rând, a fondatorilor Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște, Teodor Vasiliu și Andrei Vasiliu, pentru realizarea acestui muzeu unic în România, pentru continua lui înzestrare și pentru preocuparea neobosită de a-l face cunoscut mai ales tinerei generații. Prezența la concert a îndrăgitei realizatoare de emisiuni tv, Elise Stan, a produs bucurie tuturor artiștilor, domnia sa încurajându-i în culise și felicitându-i călduros pentru calitatea interpretărilor.
Au fost foarte apreciate și orchestrațiile romanțelor realizate pentru Festivalul „Crizantema de aur” de compozitorii și dirijorii Lucian Vlădescu, Marius Hristescu și Petre Neamțu, de Gabriel Niță, precum și cele ale dirijorului Adrian Grigoraș. Aplauze aparte a primit și dirijorul Lucian Vlădescu, aflat în sala de concerte alături de invitații de onoare.

 


În finalul concertului, cu toți interpreții în scenă, Alina Mavrodin Vasiliu a oferit, din partea Primăriei municipiului Târgoviște și a Asociației Culturale „Cetatea Romanței” Târgoviște, Diploma de Excelență „Romanța ne unește” Orchestrei de muzică populară Radio, cu ocazia împlinirii, în acest an, a 75 de ani de activitate prodigioasă, dăruită folclorului românesc și Romanței. Apoi, artiștii și orchestra, împreună cu publicul, au cântat nemuritoarea romanță „Ciobănaș cu 300 de oi”. Fără exagerare, putem afirma că Sala Radio, asociată cu lansarea și succesele tuturor marilor interpreți români, a vibrat Duminică seara în atmosfera caldă creată de artiști, organizatori și public. Cu toții s-au despărțit, mulți lăcrimând de emoție, cu salutul biruitor „Romanța ne unește”.

 

GALERIE FOTO COMPLETĂ AICI


CONCERTUL POATE FI VIZIONAT INTEGRAL AICI

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Filiala Târgoviște a Academiei Oamenilor de Știință din România are o nouă conducere
Investiții masive în infrastructura educațională la Dobra
Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (II)

Apropo de găștile mafiotge proruse. Duminică, acestea, plus bașcana (guvernatoarea bolșevic-secesionistă de la Comrat), reunite în alianța politică prorusă „Pobeda” („victoria”) și-au anunțat – amenințare asemenea unui ultimatum – intrarea în cursa electorală împotriva Maiei Sandu și a partidelor proeuropene, în caz de… „pobeda” („victorie”) oferind pe tavă lui Putin... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale