Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



25.04.2024 00:18

Timp de 2 zile, la Târgoviște, au fost sărbătorite Ziua Internațională a Cărții – instituită de UNESCO – și Ziua Bibliotecarului


A A

Muzeul „Casa Romanței” a omagiat Cartea

Muzeul „Casa Romanței” a omagiat Cartea

*Vizite a sute  de elevi din România, Basarabia și Bucovina, lansări de carte, recital de romanțe și o colecta de carte în limba română pentru sate din Basarabia au făcut parte din programul evenimentului *Organizatori au fost Asociația culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște și Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, în colaborare cu Societatea Scriitorilor Târgovișteni, filiala dâmbovițeană  UZPR, cea a Asociației „Cultul Eroilor” și Federația Română a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO

 

Creatori și iubitori de carte, de toate vârstele, din România, Basarabia și Bucovina, au onorat, timp de 2 zile, suita de evenimente organizate la muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, dedicate celebrării Zilei Internaționale a Cărții și Ziua Bibliotecarului, ambele instituite de UNESCO și sărbătorite în ziua de 23 Aprilie, a Prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

 

Peste 200 de elevi au participat la eveniment

Vizitele fizice și online ale grupurilor de elevi au fost și de această dată prilej de emoție și bucurie. Elevi români din Ucraina, Școala Iordănești, de lângă Cernăuți, au vizitat online Muzeul „Casa Romanței”, cu sprijinul jurnalistei Carolina Jitaru, interpretă de romanțe, cu participarea distinsului poet bucovinean Nicolae Șapcă, a profesoarei de limba română Marina Șapcă și a profesorului Vasile Ionel, directorul Școlii Iordănești. Vizita a peste 100 de elevi basarabeni de la patru licee din Raionul Șoldănești, din nordul Republicii Moldova, a scris o nouă filă emoționantă în programul Național Educațional „Tinerețea Romanței”, în care au intrat deja peste 10.000 de elevi din România, Basarabia și Bucovina.

Noua vizită a elevilor basarabeni, prilejuită de marea Sărbătoare Internațională a Cărții, a fost organizată împreună cu Consulatul General al României la Bălți (consul interimar Mihai Tican) și cu profesoara Aurelia Vlas – Direcția Învățământ din Șoldănești. Grupuri de elevi din România, de la Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia (prof. Georgeta Plută) și Clubul Copiilor Ploiești (prof. Cristina Stănescu) au participat virtual și, respectiv, fizic, la acest eveniment. La aceste vizite au transmis mesaje deosebit de interesante: Codrin Tăut, expert UNESCO, alături de Alina Mavrodin Vasiliu – președinta Federației Române a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO și o pleiadă de personalități pe care le veți regăsi în această cronică.

 

Două lansări de carte și colecta „Podul de cărți” pentru Basarabia

Marți, 23 Aprilie, ora 15.00, Muzeul „Casa Romanței” a fost o gazdă caldă și primitoare pentru acei prieteni ai cărții, care au înfruntat eroic furtuna și ploaia, pentru a participa la dubla lansare de carte și la colecta „Podul de cărți TVR Iași”, destinată satelor din Republica Moldova. Ecaterina Petrescu Botoncea și George Coandă, doi scriitori redutabili, și-au lansat cărțile „Scrisorile toamnei” și, respectiv, „Melancoliile”, avându-l alături ca invitat special, pe poetul de succes, Viorel Dinescu, venit tocmai de la Galați întru onoarea evenimentului. Din partea Arhiepiscopiei Târgoviște a participat la eveniment Pr. Marian Puiescu, care a transmis un mesaj de suflet însoțit de binecuvântarea IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și a donat impresionante volume de cărți ziditoare pentru creștinii-ortodocși din satele Basarabiei.

Garnizoana Târgoviște și Biblioteca Garnizoanei au însuflețit evenimentul într-o manieră remarcabilă, prin prezența unei delegații importante, care a vizitat muzeul cu mare interes și a contribuit cu generozitate la colecta de cărți în limba română. O alocuțiune sensibilă a avut și doamna Carmen Călimănescu – bibliotecară a Garnizoanei Târgoviște, care a reamintit semnificația spirituală și istorică a zilei de 23 Aprilie, de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitorul Forțelor Terestre ale Armatei Române, a Zilei Bibliotecarului și a Zilei internaționale a Cărții, ambele instituite de UNESCO, zile omagiate cu câteva zile în urmă și la Biblioteca Garnizoanei Târgoviște, într-o atmosferă festivă emoționantă.

Organizatori ai evenimentului au fost Asociația culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște și Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, în colaborare cu Societatea Scriitorilor Târgovișteni, filiala dâmbovițeană UZPR și cea a Asociației „Cultul Eroilor” și Federația Română a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO. Am remarcat prezența la eveniment a reputaților scriitori dâmbovițeni George D. Piteș, Constanța Popescu, Vasile Dojană, Constantin Voicu, Sorin Diaconescu, a tânărului doctor de succes Ionuț Mertic, cu toții bucurându-se de alocuțiunile deosebit de interesante și de microrecitalul de romanțe al îndrăgitei interprete Alina Mavrodin Vasiliu, director artistic al Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de Aur”.

Participarea poetului Viorel Dinescu a fost cu adevărat specială atât prin prezentările făcute pentru lansările de carte ale celor doi scriitori dâmbovițeni, Ecaterina Petrescu Botoncea și George Coandă, cât și prin memorabilele amintiri povestite despre iluștrii poeți basarabeni Grigore Vieru și Nicolae Dabija, din a căror creație a recitat, în semn de aleasă omagiere.

Colecta de succes pentru „Podul de cărți TVR Iași”, proiect inițiat de cunoscutul realizator de emisiuni tv Horia Gumeni, căreia i s-a alăturat și Asociația Culturală „Cetatea Romanței” Târgoviște a întregit suita de evenimente dedicate Zilei Internaționale a Cărții cu donații importante de cărți în limba română, care continuă la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște până pe 20 mai a.c., cărțile colectate urmând să ajungă la TVR Iași pe 22 Mai și, de acolo, în sate ale Republicii Moldova, în mâinile elevilor și profesorilor.

 

Romanța și Cartea ne unesc

Cu adevărat putem afirma și după aceste două zile că „Romanța și Cartea ne unesc” prin punți spirituale atât de necesare. O dovadă în plus fiind și mesajele transmise în aceste zile pentru evenimentele realizate la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, pe care le vom publica în ediția de mâine.

 

 

 

Victor Muntean



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Mii de candele aprinse la "Calea Luminii"
Învierea Domnului - bucuria și speranța noastră
PSD are 1482 de candidați pentru toate consiliile locale din județ
4.800 de șoferi amendați pentru viteză
Orașul Titu anunță finalizarea proiectului ”Reabilitare și extindere spații verzi în oraș Titu”
Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?
Cristian Stan și Corneliu Ștefan și-au depus candidaturile la Primăria Târgoviște și Consiliul Județean
Ziua Internațională a Dansului, sărbătorită la Târgoviște
Fiscul dâmbovițean a pus ochii pe saloanele de înfrumusețare
Crește numărul de salariați în județul Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Oportunitate sau blocaj pentru aderarea Moldovei la UE?

Într-o Europă marcată de schimbări semnificative și redefiniri ale priorităților sale strategice, conceptul de autonomie strategică europeană devine tot mai accentuat în peisajul politic și economic al continentului. Republica Moldova, aflată la granița de est a Uniunii Europene, a pornit timid, dar cu determinare, pe calea integrării europene, fiind afectată de dinamica schimbărilor regionale și globale.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale