Teme principale

Prima paginã (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro14.03.2023 00:20

Editorial


A A

Moscovei i este fric de... limba romn (I)

Moscovei i este fric de... limba romn (I)

Când, deunzi, în Parlamentul Republicii Moldova, s-a iscat o hrmlaie care s-a lsat i cu btaie, pe chestia alungrii, pe bun dreptate, din Constituie a prevederii de inspiraie moscovit-bolevic privitoare la limba vorbit în sfertul de Românie de dincolo de Prut, poate nu toat lumea a sesizat fondul problemei.

S-a cerut de ctre deputaii Partidului Aciune i Solidaritate/PAS-pro-UE i Pro-România – ca sintagma „limba moldoveneasc”, o invenie stalinist, s fie înlocuit cu aceea de „limba român”, pentru c e limpede ca lumina zilei c în Basarabia se vorbete de pe vremea lui Bogdan I, întemeietorul rii Moldovei dintre Carpai, Ceremu, Nistru, Dunre i Marea Neagr i pân în zilele noastre, dulcea i sfânta limb a lui Mihai Eminescu i Sadoveanu.

i cu toat opoziia violent a deputailor Blocului Comunitilor i Socialitilor i a lora din or, cererea a trecut i, ca atare, în Constituia Republicii Moldova limba român îi va ocupa locul de onoare. i, hodoronc-tronc, în aparen, Kremlinul lui Putin s-a fcut foc i par, iar cei în necunotin de cauz - mai corect, a problemei -, s-au întrebat/se întreab de ce?

În aceast chestiune, naivitatea ar fi o capcan. Cci, este bine a se ti c Moscova – indiferent c a fost bolevic, i c, acum, e capitalist putinist, dar cu ticuri dictatorial staliniste – nu va renuna, nici dac e s se nruiasc Kremlinul, la ce a fost imperiul aristo-sovietic, dorindu-i cu criminal ardoare s-i recucereasc vechile przi în pmânturile altora.

Or, Republica Moldova/Basarabia, antajat de trei decenii de dup nruirea URSS, cu Transnistria – aa-zisa Republic Moldoveneasc Nistrean -, pe care arul Putin o consider teritoriu al Federaiei Ruse, este pe trend geopolitic, aa minuscul statal geografic cum este, de o importan geostrategic uria, readus, fie i cu de-a sila în sfera de influen a Moscovei, constituind un „cap de pod” spre UE/NATO i o reinstalare a „imperiului rului” la Gurile Dunrii.

(va urma)

 

 

George CoandComentarii

sau

Adaugã comentariul tãu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaºi categorie

Lumea ntre ciocniri de valuri (II)
Lumea ntre ciocniri de valuri (I)
Demenț neomarxist infantil
Mecanism european 2024
Frica de… A.I.
Schimbarea sultanilor la Ankara
Schimbarea sultanilor la Ankara…
Oamenii din Bruxelles (II)
Oamenii din Bruxelles (I)
Gndirea strategic european n Romnia (II)Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citete tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale