30.07.2021 00:25

Ziua Imnului Național al României, marcată în Piața Tricolorului din Târgoviște

Ziua Imnului Național al României, marcată în Piața Tricolorului din Târgoviște
Galerie foto

❚ Ziua Imnului Național al României - Deșteaptă-te române! - simbol al unității Revoluției Române de la 1848, a fost sărbătorită ieri, 29 iulie 2021 și în municipiul Târgoviște ❚ Linia melodică a imnului de stat „Deșteaptă-te, române” este cea a vechii romanțe „Din sânul maicei mele”, pe care a compus-o celebrul folclorist Anton Pann în 1832. Timp de 16 ani a fost cântată cu mult succes romanța lui Anton Pann „Din sânul maicei mele” pe versurile poetului târgoviștean Grigore Alexandrescu


A.V.


Ziua Imnului Național al României - Deșteaptă-te române! - simbol al unității Revoluției Române de la 1848, a fost sărbătorită ieri, 29 iulie 2021 și în municipiul Târgoviște. Manifestările dedicate acestei sărbători naționale au debutat cu un moment de rugăciune închinat poporului român, urmat de mesajul Înalt Preasfinției Sale, dr. Nifon, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei, transmis de vicarul eparhial, Ionuț Ghibanu: „Cu ajutorul Bunului Dumnezeu, sărbătorim Ziua Imnului Național, binecuvântat prilej de a promova unul din cele mai cunoscute și mai iubite simboluri naționale, dătător de speranță și încredere, semn al demnității și mândriei naționale legitime. Frumosul și puternicul mesaj patriotic de libertate și demnitate al imnului nostru național ne reamintește mereu de datoria pe care o avem față de generațiile trecute de a duce mai departe valorile în care ei au crezut și pentru care au luptat, iar dintre acestea credința este una fundamentală. „Deșteaptă-te române!” a fost cântat, nu doar în cadrul evenimentelor la care au participat pașoptiștii, dar și în timpul Războiului de Independență, în timpul Primului Război Mondial sau în cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din anul 1918”. La ceremonial au participat autoritățile locale și județene, care au transmis dâmbovițenilor mesaje cu un caracter profund patriotic, îndemnându-i pe toți cei prezenți să prețuiască valorile naționale. În mesajul său, președintele CJD, Corneliu Ștefan, a evidențiat faptul că Ziua Imnului Național trebuie să ne readucă în memorie atât gloria ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea integrității României, precum și toate momentele în care țara noastră a fost reprezentată cu mândrie de cetățenii săi care i-au dus faima peste hotare: „Astăzi este unul dintre momentele în care trebuie să fim mândri că suntem români, să fim conștienți de sacrificiile făcute de generații întregi de înaintași ai noștri pentru păstrarea unității statului român și a moștenirii istorice formate și consolidate de-a lungul veacurilor. În patrimoniul material și spiritual al românismului se află și imnul național - un liant și, în același timp, un stindard - prin mesajul lui mobilizator, care ne-a insuflat curaj în momentele cruciale ale istoriei noastre. Credincios misiunii lui de a compune un cântec de luptă care să-i poată mobiliza pe români, Andrei Mureșanu a scris imnul „Deșteaptă-te, române!”, care a însoțit și însuflețit poporul român de-a lungul unei însemnate părți a istoriei sale”. Manifestarea a continuat cu un moment artistic, cu interpretarea vocală a imnului național de către unul dintre elevii Școlii Populare de Arte, urmat de defilarea Gărzii de Onoare.

ROMANȚA IMNULUI NAȚIONAL AL ROMÂNIEI

Ziua Imnului Național al României – „Deșteaptă-te, române!“, simbol al unității Revoluției Române de la 1848 - este sărbătorită în fiecare an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, ‘’Deșteaptă-te, române!’’ a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, secție a Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște aflată în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița, a consacrat un spațiu special poveștii imnului național, cu documente și partituri inedite, care probează că linia melodică a imnului de stat „Deșteaptă-te, române” este cea a vechii romanțe „Din sânul maicei mele”, pe care a compus- o celebrul folclorist Anton Pann în 1832. Timp de 16 ani a fost cântată cu mult succes romanța lui Anton Pann „Din sânul maicei mele” pe versurile poetului târgovi ștean Grigore Alexandrescu, devenind foarte cunoscută în acea perioadă. Poetul Andrei Mureșanu a preluat această linie melodică frumoasă în 1848 pentru versurile sale „Un răsunet”, dând astfel naștere celebrului cântec patriotic și mobilizator „Deșteaptă-te române”. Reputați istorici și muzicologi din România și din Rep. Moldova au cercetat și au documentat faptul că în geneza Imnului național al României „Deșteaptă-te, române” se află linia melodică a vechii romanțe de la 1832 „Din sânul maicei mele”. Ambele partituri pot fi studiate și admirate de vizitatorii Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște.