22.11.2021 00:16

Zile libere pentru vaccinare

Zile libere pentru vaccinare
Galerie foto

comunicat de presă

Ca urmare a întrebărilor primite în repetate rânduri, atât în scris, cât și la telefon și direct la sediul istituției, din partea angajaților și angajatorilor din Județul Dâmbovița, privind ziua liberă acordată în contextul vaccinării anti-COVID-19, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița face următoarele precizări.

Legea 221/2021, care completează Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri  pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, prevede că angajații din sistemul public și privat, care  se vaccinează împotriva COVID-19 vor primi, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, la cerere, o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă.

Salariații  vor putea primi zilele libere, pe baza adeverinței de vaccinare eliberată potrivit legii, ca document justificativ ce dovedește administrarea dozei de vaccin împotriva COVID-19 în ziua respectivă. În cazul în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării,  adeverința se depune la angajator în prima zi lucrătoare de la vaccinare.

De asemenea, poate beneficia de o zi liberă, cu prilejul imunizării, unul dintre părinții copilului cu vârsta de până la 18 ani sau reprezentantul legal al acestuia, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, care se vaccinează împotriva COVID-19. În acest sens, părintele  va trebui să prezinte angajatorului atât adeverința de vaccinare a copilului, cât și o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, potrivit căreia acesta nu a solicitat și nu va solicita zile libere în același scop.

Legea mai prevede că, ”pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia”.

 

Lixandru Marius, Inspector Șef