20.01.2023 00:15

Zaheu - model de pocăință

Zaheu - model de pocăință
Galerie foto

Evanghelia după Luca, în capitolul al 19-lea, versetele 1-10, ne descoperă modelul de pocăință pe care noi, creștinii, trebuie să-l practicăm pentru a putea dobândi Împărăția lui Dumnezeu. Acest model este Zaheu vameșul, care atunci când a auzit că prin cetatea sa trece Domnul Iisus, se suie într-un sicomor ca să-L vadă. Ceea ce ne frapează la prima vedere, este că Iisus intră în casa acestuia ca să ia masa cu el, spre surprinderea și dezamăgirea conaționalilor lui Zaheu.

Trei sunt lucrurile care ne impresionează în acest pasaj evanghelic și anume: atitudinea lui Hristos față de Zaheu, pocăința acestuia și mântuirea adusă de Domnul casei sale.

Deși unii iudei vociferau pe afară pentru atitudinea Domnului, El îi ignoră, iar Zaheu dovedește pocăință, arătând că jumătate din averea sa o împarte cu săracii. De aici practic, începe revelarea Domnului în fața vameșului, care până mai înainte prigonea pe iudei încasând cu nesaț taxele și impozitele lor. Zaheu, în aceste momente, se convertește cu o „bărbăție” și o „vitejie” care ne uimește pe toți, asumându-și starea de păcat cu o uimitoare finaliatate.

Nu varsă lacrimi de pocăință, ci trece direct la fapte: „Iată, jumătate din averea mea, Doamne, o dau săracilor și, dacă am nedreptățit pe cineva cu ceva, întorc împătrit”, iar sentința nu întârzie să apară: „Astăzi s-a făcut mântuirea casei acesteia”, spre uluirea celor de afară care îl judecau pe Zaheu, considerându-se mult mai vrednici decât el.

Privind atenți la întâlnirea lui Zaheu cu Hristos, am putea spune că Domnul Și-a făcut drum special prin Ierihon pentru el, așa cum își face drum și către inima noastră pentru a găsi ușa sufletului nostru deschisă și pentru a ne afla dispuși să-I deschidem, ca să ne facă și pe noi niște „Zahei” pregătiți pentru comuniunea cu El.

Numai prin asumare cu responsabilitate a acțiunilor noastre, putem cu adevărat să devenim modele demne de urmat pentru generațiile viitoare și pentru creștinii de astăzi, care, uneori bulversați, caută cu disperare un exod din capcanele vieții lor.

Așadar, Hristos ne pune astăzi în față un model prin excelență – Zaheu – care nu ezită deloc. Nu pierde vremea lamentându-se zadarnic, ci își asumă viața în Hristos, fiind convins că a întâlnit cu adevărat Modelul suprem, iar Evanghelia ne transmite îndemnul de a face și noi ca Zaheu, urmând lui Hristos, primindu-L în casa sufletelor noastre, pentru a ne putea privi și provoca și pe noi la convertirea întru El.

 

Pr. dr. Valentin-Alexandru NEGRESCU, Parohia Podurile-Pucioasa