17.01.2022 00:19

Vizite de pe 3 continente la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște

Vizite de pe 3 continente la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște
Galerie foto

*Vizitele online au adus la Muzeul „Casa Romanței” un număr impresionant de vizitatori din România și din multe țări europene, precum și din Statele Unite ale Americii, Egipt și din Canada

 

Maratonul vizitelor online desfășurat la Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște a luat o mare amploare internațională și națională, cu ocazia Zilei Culturii Naționale din acest an. Evenimentul a deschis vineri Programul Național „Tinerețea Romanței” pentru anul 2022, care se va desfășura și în acest an sub patronajul CNR UNESCO și al Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, fiind dedicat în mod deosebit promovării Romanței în rândul tinerilor și, desigur, promovării Muzeului „Casa Romanței” – unic în lume – din Târgoviște, Cetate a Romanței și a Festivalului Național „Crizantema de aur”.

O mobilizare exemplară în rândul unor crizantemiști entuziaști, în frunte cu muzeograful Andrei Vasiliu și cu liderul de proiect, Alina Mavrodin Vasiliu, directorul artistic al festivalului, a făcut ca secțiunea vizitelor online să aducă la Muzeul „Casa Romanței” un număr impresionant de vizitatori din toate colțurile lumii, animați de dorința de a trece pragul, virtual deocamdată, al unicului muzeu din lume dedicat istoriei și evoluției Romanței românești, gen muzical de patrimoniu al culturii naționale.

Ca să aveți o idee a fenomenalului interes, care crește de la o zi la alta, pentru acest muzeu și pentru acest gen muzical românesc excepțional, să spunem doar că vizitatorii de toate vârstele, elevi și studenți de la licee și facultăți de muzică din România, dar și melomani fini cunoscători ai genului, au realizat în aceste zile o comunitate mondială de vizitare și promovare a Muzeului „Casa Romanței” din Târgoviște.

 

Vizitatori din Europa, SUA, Egipt și Canada alături de grupuri din multe zone ale României

Aducem mulțumiri pentru parteneriatul deosebit de frumos și de inimos cu Radio ProDiaspora, care s-a implicat exemplar în mobilizarea vizitatorilor din Diaspora, grupul acestora fiind din multe țări europene, dar și din Statele Unite ale Americii și din Canada: California, Texas (SUA), Viena (Austria), Paris (Franța), Hurghada (Egipt), Costa Brava (Spania), Carrera, Pescara, Modena, Milano, Livorno, Viareggio, Albareto Parma (Italia), București, Iași, Cluj, Brașov, Craiova, Câmpina, Bușteni, Galați, Provița, Orșova, Lupeni, Râmnicu Sărat, Năvodari (România), Cernăuți (Ucraina).

Remarcabilă și entuziastă a fost implicarea Camelia Florescu (poetă renumită, interpretă și compozitoare de romanțe, laureată la Secțiunea Creație a Crizantemei de aur 2021) și a echipei sale de excepție de la Radio ProDiaspora. De asemenea, foarte dăruită acestui proiect a fost și de această dată Georgeta Plută, suflet mare al romanței românești, interpretă de romanțe, laureată a festivalului „Crizantema de aur“ și profesoară de canto la Liceul de muzică “ Regina Maria“ din Alba-Iulia. Așadar, elevi și studenți din Alba-Iulia, Bistrița, Cluj, Brașov, Constanța, Piatra Neamț, Timișoara, București, Târgoviște, Iași, Chișinău, împreună cu profesori de la clasele de canto din licee și facultăți de muzică, au fost deosebit de încântați, unii chiar surprinși, dar cu toții foarte interesați de prezentarea de excepție făcută de custodele muzeului, tânărul muzeograf, dr. în istorie și jurnalist, Andrei Vasiliu. Acesta este și unul dintre fondatorii muzeului, lucrând neobosit la realizarea lui alături de inițiatorul acestuia, dr. Teodor Vasiliu, doctor în istorie, jurnalist, fondator al muzeului și autor al monografiei Istoria „Crizantemei de aur”, unică în România.

Mesajele venite în număr mare din partea vizitatorilor, care au intrat masiv pe platforma Zoom, dedicată vizitelor online, sunt emoționante și inspiraționale, confirmând că eforturile organizatorilor Programului „Tinerețea Romanței”, respectiv Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște, merită să fie continuate atât pentru secțiunea vizitelor online dedicată muzeului, cât și pe aceea a atelierelor de romanțe și a concertelor „Tinerețea Romanței”. Iată doar câteva dintre aceste mesaje (multe dintre ele sunt postate și pe rețelele de socializare), pe pagina de facebook a muzeului și vor intra într-o publicație specială dedicată Programului Național „Tinerețea Romanței”:

*Mulțumesc pentru atmosfera frumoasă, spirituală, pentru călătoria virtuală la Muzeul Romanței, pentru istoria Romanței plină de farmec și mult suflet românesc!

*Mulțumesc din suflet pentru aceste clipe de frumos! Felicitări!

*Vă admir și vă stimez pentru frumosul pe care îl dăltuiți în domeniul dumneavoastră de activitate, în domeniul muzicii și al liricii sentimentale !!

*La mulți ani de Ziua Culturii Naționale! Ne bucurăm să o putem celebra împreună la Muzeul Casa Romanței!

*A fost superbă prezentarea! Felicitări pentru tot ce ați realizat acolo! Este minunat!

*Vă mulțumesc din suflet pentru tot! Felicitări tuturor!

*Minunată prezentare! Ați reușit să transmiteți o stare aparte, plină de visare și speranță!

*Mulțumesc mult pentru această activitate, pentru prezentarea elegantă. Mult succes în continuare!

*Felicitări sincere! Mulțumim, a fost minunat!

*Mulțumim pentru această oportunitate! Sincere felicitări organizatorilor!

 

Muzeul „Casa Romanței” din Târgoviște, unic în România, funcționează sub patronajul Federației Europene a Asociațiilor și Cluburilor pentru UNESCO, în structura Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște, aflat în subordinea Consiliului Județean Dâmbovița.

 

 

 

Victor Muntean