27.09.2022 00:13

"Vârfuri, Pagini de istorie. File de monografie"


Galerie foto

Nicolae Posta


În programul sărbătoririi Zilei comunei Vârfuri, frumoasa și întinsa localitate din Subcarpații dâmbovițeni, prima manifestare culturală, dar cu un puternic mesaj simbolic, a fost relansarea/reeditarea unei cărți cu pagini pline de istorie, cu figuri de oameni și documente din veacurile trecute.

Este vorba de cartea „Vârfuri, Pagini de istorie.File de monografie” scrisă de nonagenarul Vasile Brezeanu, „nea Puiu”, cum este cunoscut de oamenii comunei. Născut în anul 1931, în satul Șuvița din comuna Vârfuri, nea Puiu a fost, încă din copilărie, un spirit activ, un tânăr care s-a implicat în multe din activitățile administrative, dar și culturale, educative ale acestei localități. Ca profesie, a lucrat în domeniul economic-contabil la multe unități ale industriei locale dâmbovițene. La anii senectuții, la propriile documente strânse în timp, adaugă informații preluate de la bătrânii satului, de la autoritățile locale, dar intră și în arhivele județene sau naționale. Editează în 2012 o primă carte („Comuna Vârfuri, File de monografie”), iar după ani buni de cercetare asiduă reușește să scoată, în 2011, o nouă ediție („Istoria comunei Vârfuri”). La lansarea din data de 25 septembrie 2022, autorul a avut girul Consiliului local, dar și ajutorul logistic al Primarului comunei, profesorul Răzvan Bănaru. În sala Căminului cultural, unul din fiii autorului (Conf. univ. dr. Iulian Brezeanu) a amenajat o frumoasă și interesantă expoziție cu imagini de epocă, imagini existente și în cărțile menționate. Expoziția a captat atenția multor persoane, tineri sau vârstnici, prezente la lansarea cărții. Au fost prezente peste 50 de persoane, care au ascultat cu mare atenție informații despre structura cărților, dar au și intervenit cu completări sau aprecieri. Normal, cei care au dorit, au primit și un autograf din partea autorului. De menționat că domnul Brezeanu este și autorul unei cărți extrem de interesante, foarte bine documentată, legată de viața și activitatea unei mari personalități dâmbovițene, Stan Rizescu.

De asemenea, fiind pasionat și de istoria locală, de eroii locali, a publicat și “jurnalul de front” al unui concetățean de-al lui, Stan Pascu. În același context, menționăm că celălalt fiu al dumnealui, artistul plastic Liviu Brezeanu, a restaurat, acum 2-3 ani,  vechiul Monument al eroilor, construit în anul 1923 de italianul De Simon, fiul pietrarului care a construit Biserica din centrul comunei.

La o întrebare retorică a domnului Vasile Brezeanu („Se mai poate salva satul românesc?”), opiniile au fost împărțite, ca de obicei. Dar, prezența în sală a Primarului, a reprezentanților bisericii, a reprezentanților școlii, aduc o speranță pentru această frumoasă așezare. Iar bunele exemple din alte multe localități județene pot fi repere importante.

Ziua comunei Vârfuri a continuat cu celelalte evenimente artistice anunțate în programul manifestării.