06.07.2022 00:17

Valul de caniculă aruncă în aer numărul urgențelor medicale

Valul de caniculă aruncă în aer numărul urgențelor medicale
Galerie foto

*Potrivit managerului Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) Dâmbovița, Mihail Gheorghe, în ultimele șapte zile au fost înregistrate zilnic peste 200 de solicitări

 

Sfârșitul lunii iunie și începutul lunii iulie au adus vreme caniculară, înregistrându-se temperaturi de până la 38 de grade Celsius în județul Dâmbovița. Potrivit managerului Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ) Dâmbovița, Mihail Gheorghe, în ultima săptămână, numărul urgențelor a crescut cu aproape 10%. Dacă până la sfârșitul lunii trecute era depășit foarte rar pragul de 200 de cazuri de urgențe în 24 de ore, iată că în ultimele șapte zile au fost înregistrate zilnic peste 200 de solicitări.

De exemplu, în perioada zilelor în care majoritatea zonelor din România erau sub cod Portocaliu,  au fost sesizate: pe 29 iunie – 220 de urgențe, pe 30 iunie – 211, pe 1 iulie – 256. Au existat și situații în care oamenii au leșinat pe stradă din cauza temperaturilor ridicate. Recordul a fost înregistrat pe 1 iulie 2022, când nu mai puțin de nouă (9) oameni au avut nevoie de intervenții medicale după ce li s-a făcut rău pe stradă.  De asemenea, și în ultimele zile, numărul solicitărilor continuă să fie la un nivel ridicat. Managerul de la SAJ Dâmbovița a oferit mai multe detalii despre acest subiect.

„Acestea au fost zilele în care am fost sub cod Portocaliu de caniculă, 29 și 30 iunie, și 1 iulie. Atunci am avut multe urgențe: pe 29 iunie – 220 de urgențe, pe 30 iunie – 211, pe 1 iulie – 256. Deci iată, cu ce am avut și în ultimele zile, putem spune că este înregistrată o creștere a numărului de urgențe cu 10% față de ce avem în urmă cu o săptămână.  Pe 1 iulie au fost 9 cazuri de oameni care au leșinat pe stradă din cauza caniculei. În restul zilelor au fost cinci-șase asemenea situații. În general, numărul urgențelor nu depășea pragul de 200, dar acum se pare că ajungem și la 240-260…Prin urmare, numărul urgențelor continuă să crească în această perioadă, deci trebuie să rămânem pe baricade”, a transmis managerul SAJ Dâmbovița, Mihail Gheorghe.

 

 

Ștefan Khalil