28.05.2024 00:19

Spitzenkandidat: finalul dezbaterii, în Parlamentul European

Spitzenkandidat: finalul dezbaterii, în Parlamentul European
Galerie foto

Joi, 23 mai 2024, s-a derulat ultima dezbatere dintre posibilii președinți ai viitoarei Comisii Europene. Conform tradiție, cu 10 zile înainte de alegerile europene, evenimentul a avut loc în sala mare a Parlamentului European din Bruxelles. La fel a fost în 2014 sau în 2019. Precedentele dezbateri spitzenkandidat de anul acesta au fost la Maastricht și Bruxelles.

Revenim la ceea ce s-a întâmplat în Parlamentul European acum. Surprinzător, dar oficial evenimentul s-a intitulat "Eurovision debate between lead candidates for the Commission presidency". Spun surprinzător fiindcă utilizarea termenului Eurovizion, atât de drag EBU, este plin de controverse după scandalul de anul acesta, rezultat chiar printr-o plângere oficială semnată de vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, pentru interzicerea steagului UE la evenimentul muzical de acum două săptămâni.

Un alt amănunt de semnalat, s-a decis începerea evenimentului la ora 15, într-o zi de lucru. Este prima dată de la apariția dezbaterilor spitzenkandidat când se preferă ora gospodinelor pentru un eveniment televizat în care se dorește o dezbatere live pentru destinul Europei în următorii 5 ani. Sau poate se consideră că astfel de interacții sunt doar pentru cei care lucrează în sistemul afacerilor europene, nu pentru publicul larg?

Participanții din 23 mai 2024 au fost: Walter Baier (Austria), European Left, Sandro Gozi (Italy), Renew Europe Now, Ursula von der Leyen (Germany), European People’s Party (EPP), Terry Reintke (Germany), European Greens, Nicolas Schmit (Luxembourg), Party of European Socialists (PES).

ID și ECR nu au participat la dezbatere. Să ne amintim că ECR a boicotat și evenimentele de la Maastricht și Bruxelles.

Dan Luca