20.05.2022 00:20

Speranța de viață a românilor... fără speranță

Speranța de viață a românilor... fără speranță
Galerie foto

De-a lungul celor 32 de ani care au trecut năucitor de iute în clepsidra vremii de la revoluția din decembrie ’89, România s-a dus tot mai jos pe tobogan spre prăpastie. Depopulată, ca efect nenorocit al dezindustrializării prin distrugerea celor mai productive, în marea lor majoritate, fabrici și uzine, a închiderii minelor, guvernanții fiind cu toții înalt trădători ai INTERESULUI NAȚIONAL, și lipsa de perspectivă reală, au făcut din România o țară-legumă și, ca atare, în bătaia vântului.

Tocmai de aceea comunicatul UE privind speranța de viață nu a părut, cel puțin pentru mine, ireal. Da, treptat-treptat și constant, speranța de viață a românilor a scăzut dramatic, încât a ajuns... fără speranță. De fapt, ce ne spune raportul oficial cu privire la starea de sănătate din UE? Păi, asta ne spune, și ar trebui să le crape obrazul de rușine tuturor celor ce ne-au guvernat și ne guvernează de trei decenii, ne spune, deci, că speranța de viață în scumpa și fascinanta noastră patrie, mirobolanta chiar – penultima de pe „bătrânul continent” în chestiunea asta – a scăzut în medie cu 1,4 ani în raport cu media europeană de 0,7 ani.

Iată, în Norvegia (poate pentru că sunt mari mâncători de pește oceanic) speranța de viață este de 89,3 ani. Islanda, tot pe acolo, și Irlanda, așijderea, Lituania – Spania – 84 de ani, Italia – 83 de ani, Franța, Luxemburg, Cipru – 82,7 ani, Suedia, Malta – 82,6 ani, Austria – 81,8 ani, Marea Britanie și Slovenia (vă vine a crede?) – 81,2 ani, Germania – 81 de ani, Cehia – 79,1 ani și nu mai zic mai departe că ne apucă cu enervare durerea de cap.

În cazul României/Absurdistanului nu doar „criza Covid” este de vină, ci, mai ales, subliniez, mai ales, iresponsabilitatea de-a dreptul criminală a guvernanților, care au pus țara, dacă se mai poate vorbi de-o țară, pe năsălie, distrugându-i industria, da, mă repet, și sistemul sanitar, pe lângă multe altele, cum ar fi nivelul civilizat de trai, și atunci de unde speranța uriașă de-a trăi mult și bine? Întrebarea nu este retorică, este o acuză. Și, iarăși mă repet: ne-au condus niște iresponsabili. Punct.

 

 

George Coandă