30.05.2017 00:22

Situația Termocentralei Doicești pe masa ministrului Energiei

❚ Pusă în funcțiune în anul 1953, Termocentrala Doicești livrata energie electrică în sistemul național prin două linii de 220 KV, însă, de ani buni, a fost lăsată în părăsire ❚ Au existat mai multe intenții de repunere în funcțiune a complexului energetic, însă până acum nu s-a materializat nimic în acest sens, iar obiectivul zace de mai mulți ani într-o „conservare” care încet, încet îl transformă într-un morman „scump” de fier vechi ❚ „Am depus o interpelare, dar voi avea și o discuție la Ministerul Energiei pe acest subiect. Evident, costurile de repunere în funcțiune sunt destul de mari, dar efortul se merită, ținând cont de mai multe aspecte (…) Ideea realizării unui parc industrial este o propunere a mea personală, nu are legătură cu vreo decizie politică (…) Am solicitat ministrului să analizeze care este cea mai bună soluție și să demareze procedurile legale pentru punerea acesteia în practică”, a declarat deputatul PSD de Dâmbovița, Corneliu Ștefan

ANA MARIA POPESCU


Situația Termocentralei Doicești pe masa ministrului Energiei, Toma Florin Petcu! Deputatul PSD de Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a adresat ieri o interpelare ministrului Energiei și i-a solicitat acestuia să analizeze situația acestui obiectiv energetic și să ia o decizie în ceea ce privește posibilitatea repunerii în funcțiune a termocentralei sau transformării obiectivului într-un parc industrial care să contribuie la dezvoltarea zonei de nord a județului. Județul Dâmbovița dispunea de una dintre cele mai performante termocentrale din România, unitate pusă în funcțiune în anul 1953 și care utiliza cărbune inferior, lignit, provenit de la exploatările miniere din bazinul Muntenia, respectiv: Șotânga, Filipești, Ceptura, Câmpulung. Ca suport de ardere, se foloseau păcură și gaz. Energia electrică produsă la Doicești era livrată în sistemul național prin două linii de 220 KV, însă, de ani buni, termocentrala de la Doicești a fost lăsată în părăsire. Au existat mai multe intenții de repunere în funcțiune a complexului energetic, atât prin aporturi financiare guvernamentale cât și prin implicarea capitalului străin.

La un moment dat mai mulți investitori din China s-au arătat interesați de repunerea în funcțiune a termocentralei, numai că din păcate până acum niciuna dintre intenții nu s-a materializat în vreun fel, iar termocentrala de la Doicești zace de mai mulți ani într-o „conservare” care încet, încet transformă obiectivul într-un morman „scump” de fier vechi. Deputatul social democrat, Corneliu Ștefan consideră însă că o termocentrală de talia celei de la Doicești nu trebuie abandonată și transformată în fier vechi, ci dimpotrivă, trebuie păstrată și repusă în funcțiune. Dar dacă totuși la minister nu se vor găsi soluții financiare pentru „salvarea” acestei termocentrale, parlamentarul de Dâmbovița lansează ministrului Energiei și o altă „provocare”, de rentabilizare a amplasamentului, aceea de a-l preda autorităților locale și județene în vederea dezvoltării unui parc industrial pe cele aproximativ 40 de hectare, întrucât deschiderea terenului termocentralei la Drumul Național 71 Târgoviște-Sinaia și accesul la rețeaua de cale ferată Târgoviște- Pietroșita reprezintă un atu pentru dezvoltarea industrială a zonei de nord a județului. Ba mai mult, deputatul PSD susține că la o distanță de doi kilometri se află Parcul Industrial Priboiu cu acționar unic Consiliul Județean Dâmbovița, iar perimetrul termocentralei Doicești ar putea să vină în prelungirea acestuia.

„Cred că trebuie să abordăm subiectul din două puncte de vedere. Trebuie să vedem dacă vom găsi sumele necesare privind repunerea în funcțiune a acestei termocentrale, dacă nu, o soluție ar putea fi cedarea patrimoniului către administrația locală și județeană pentru a dezvolta zona de nord a județului prin înființarea unui parc industrial, mai ales că în apropiere se află Parcul Industrial Priboiu. Termocentrala Doicești este în strânsă legătură cu zona minieră de la Șotânga, iar ministrul Energiei trebuie să ia în calcul o soluție comună pentru ambele locații, Șotânga și Doicești. Am depus o interpelare, dar voi avea și o discuție la Ministerul Energiei pe acest subiect. Evident, costurile de repunere în funcțiune sunt destul de mari, dar efortul se merită, ținând cont de mai multe aspecte. Apa de răcire poate fi furnizată de râul Ialomița, aflat în vecinătatea obiectivului, conectarea la sistemul energetic național prin două linii de 220 KV și o stație de 110 KV, depozite unde pot fi stocate 7.000 tone de păcură și 450.000 tone de cărbune și cale ferată în vecinătate. Ideea realizării unui parc industrial este o propunere a mea personală, nu are legătură cu vreo decizie politică. În primul rând ne interesează punerea în funcțiune a termocentralei, dacă nu se vor găsi sumele necesare m-am gândit că s-ar putea face un parc industrial în perspectiva dezvoltării zonei de nord a județului. Am solicitat ministrului să analizeze care este cea mai bună soluție și să demareze procedurile legale pentru punerea acesteia în practică. Termocentrala Doicești trebuie fie repornită, fie predată către administrația publică în vederea dezvoltării unui parc industrial”, a declarat deputatul PSD de Dâmbovița, Corneliu Ștefan.