19.07.2019 00:21

Sindicatele din Apărare, întâlnire benefică la Guvern

Sindicatele din Apărare, întâlnire benefică la Guvern
Galerie foto

VIOLETA STANCIU


 

Interviu cu Constantin Bucuroiu, lider de sindicat la Uzina Automecanica Moreni, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare din România.

Rep.: Miercuri, 17 iulie, la ora 16.00, vați întâlnit la Palatul Victoria cu premierul României, Viorica Dăncilă, dar și cu miniștrii Economiei, Finanțelor și Apărării pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă industria de apărare a țăriiși care nu sunt deloc puține. Ce ne puteți spune de această întâlnire pe care ați așteptat-o de ceva timp?

- Vreau să vă spun că partea sindicală a rămas impresionată de cât de bine pregătită a venit doamna prim-ministru pe domeniul problemelor noastre, cât de clar și concis a punctat ce trebuie făcut ca să le rezolvăm, nu să rămână în stadiul de vorbe...și lucrul acesta ne-a impresionat pe noi. A fost directă, a venit cu soluții clare. A fost un mare avantaj pentru noi că am putut să ne exprimăm foarte direct problematica noastră. Vreau să vă spun că printre problemele pe care le-am discutat au fost câte de importanță majoră. Una, care este un fix de-al meu de câțiva ani de zile, este de a se defini industria de apărare ca industrie strategică de interes național, pentru că acest lucru ar rezolva o multitudine de probleme. În primul rând industria de apărare nu ar mai necesita ajutor de stat pentru rezolvarea unor probleme, iar în al doilea rând nu mai poate să impună Uniunea Europeană anumite lucruri stricte cum că așa e legea europeană și trebuie respectată. Nu, este industrie strategică de intres național, ea trebuie să funcționeze în interesul național. O altă temă a discuției a fost Ordonanța privind modificarea și completarea Legii 232/2016. Aceasta este o lege a industriei de apărare, dar ea nu este perfectă, ea are chiar foarte multe lacune și atunci noi am venit cu un set de propuneri de modificare, la care d-na premier a cerut ministerelor să se implice direct și să facem tot posibilul ca, într-un termen foarte scurt, să le și rezolvăm pentru a fi implementate. Am ridicat problema bugetelor care an de an întârzîie... A fost prezent la discuții și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ministrul Economiei, Niculae Bădălăuși ministrul Apărării, Gabriel Leș. În ceea ce privește constituirea Consiliului pentru Coordonarea Industriei Naționale de Apărare există o cerere expresă a noastră încă din 2017 și pentru care este dat un HG. Premierul a întrebat de ce dacă HG funcționează din 2017 până astăzi, de ce această comisie nu funcționează? La această comisie ar însemna să fie, la aceeași masă, lună de lună sau de câte ori este nevoie, sindicatele, patronatele și Guvernul, prin ministerele direct implicate și să se ia în dezbatere problemele cu care se confruntă industria de apărare...

Rep.: Despre investițiiați discutat? Ați ridicat problema tot amânată și nerezolvată a offsetului?

- Am cerut ca investițiile să nu mai vină prin bugetare anuală, investițiile să vină prin aport la capital, pentru că ați văzut... bugetele se aprobau în iulie- august- septembrie, cum s-a întâmplat de multe ori, și rămâneau doar două - trei luni la dispoziție... Când să dai drumul la licitații, când să le mai execuți și rămâneai cu banii necheltuiți. Ai avut bani, dar de fapt nu i-ai avut, vrabia de pe gard! Noi am cerut investiții prin aport la capital și am cerut un termen rezonabil de minim trei ani pentru realizarea investiției, ceea ce este altceva. Am abordat, de asemenea, problematica strictă cea cu industria de apărare că nu are contracte și comenzi de la Ministerul Apărării Naționale, cu acea organigramă de avarie care este prevăzută în Legea 232, am dezbătut problema de anul acesta că s-au terminat fondurile la nivel de iunie –iulie și ce facem mai departe? Teodorovici ne-a spus foarte clar „m-am întâlnit cu ministrul Bădălău, am găsit resursele, nu afectăm bugetul, avem bani”. S-a spus franc, ieri, pe masă, soluția și banii! De asemenea am discutat despre relația MAPN și a Ministerului Economiei privind industria de apărare. Aici Eugen Teodorovici a punctat foarte clar „dau 2% din PIB, dar vreau să se întoarcă în proporție de cel puțin 80% în bugetul statului prin industria de apărare românească, dar folosiți Legea offsetului, dar folosiți legea așa cum a fost creionată de Guvernul Năstase, nu cum a fost modificată pe timpul lui Ciolș sau Boc, când știți că de la 80% cât era necesar să se facă compensarea în produse românești sa ajuns la 20%”. Premierul Dăncilă a spus că este inacceptabil să reducem acest cifre atâta timp cât este în avantajul României. Deci s-au trasat dispoziții foarte clare să se folosească toate căile prin care banii se întorc în bugetul statului prin industria românească de apărare. Pașii următori vor consta în întâlniri săptămâna viitoare și încheierea unui protocol pe punctele discutate, pe cele 6 puncte discutate. Miercuri, 17 iulie, s-a lucrat la Ministerul Economiei, și am plecat de acolo la ora 24.00, pe modificarea legii în așa fel încât joi să plece cu semnătura ministrului Economiei, prin Oficiul Juridic... Deci sunt 2-3 lucruri care au intrat deja în linie dreaptă.

Rep.: Sunteți încrezător că ceea ce ați discutat cu premierul României și cu cei trei miniștrii se va și materializa în viitorul apropiat?

- Suntem prudenți în momentul de față, dar fermitatea cu care premierul Dăncilă a abordat aceste probleme ne dă tăria că lucrul se va duce la bun sfârșit, cel puțin la 4-5 puncte din cele pe care le-am ridicat noi, care de fapt ne-ar ajuta foarte foarte mult. Dacă primul se realizează, acela cu trecerea industriei de apărare ca industrie strategică de interes național, se rezolvă pe termen lung foarte multe probleme... Dau crez miniștrilor în proporție de 40%, iar premierului Dăncilă, după discuția de miercuri, îi dau crezare în proporție de 75%.