09.11.2022 00:13

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii Jandarmeriei Române

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, ocrotitorii Jandarmeriei Române
Galerie foto

Biserica primelor veacuri creștine a stabilit ziua de 8 noiembrie ca sărbătoare închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, conducătorii oștilor cerești, care simbolizează lupta pentru dreptate, împotriva răului și a necinstei, dar și un model spiritual pentru toți jandarmii.

Dacă în fiecare an pe data de 3 aprilie se sărbătorește înființarea Jandarmeriei Române, la 8 noiembrie marcăm o zi la fel de importantă: Ziua patronilor spirituali ai Armei, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Pe parcursul celor aproape 173 de ani de existență, Jandarmeria Română i-a avut drept patroni spirituali pe Sfântul Gheorghe, Sfinții Constantin și Elena și începând cu anul 1940, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil – căpetenii de îngeri –  sunt patronii spirituali ai Jandarmeriei Române, iar această dată reprezintă, după ziua întemeierii Armei, 3 aprilie 1850, o a doua zi, una a tradiției creștine, reper spiritual și profund.

Jandarmii dâmbovițeni i-au sărbătorit ieri pe ocrotitorii lor din ceruri, înălțând un gând plin de recunoștință pentru cei care sunt chemați să lupte în oștile îngerești alături de Sfinții Arhangheli.