11.08.2022 00:13

Sfântul Ierarh Nifon - Ocrotitorul Târgoviștei

Sfântul Ierarh Nifon - Ocrotitorul Târgoviștei
Galerie foto

Participarea la Împărăția lui Dumnezeu, care este țelul suprem al oricărui creștin, se realizează prin sfințenie. Moștenirea sfântă a Împărăției este o sursă de har împletită smerit cu lucrarea plină de viață a Sfântului Duh. Sfinții sunt tocmai izvorul plin de har divin care stă sub semnul providențial al lui Dumnezeu, iar viața lor se remarcă prin practicarea virtuților, devenind astfel pagini de istorie evanghelică.

Un model autentic este și Sfântul Ierarh Nifon, pe care îl sărbătorim la 11 august. El aparține în același timp atât Împărăției netrecătoare, cât și locurilor binecuvântate de prezența sa curajoasă și înnoitoare prin care a înnobilat meleagurile Țării Românești, al cărei Mitropolit a fost. Bogat duhovnicește și cultural, Sfântul Nifon a ocupat în două rânduri la sfârșitul secolului al XV-lea, cea mai înaltă treaptă a ierarhiei eclesiale și anume, Patriarh al Constantinopolului.

Ca orice conducător dornic de păstrare a identității de neam și credință, Sfântul Ierarh Nifon a parcurs vremuri delicate. Însă, datorită calităților sale organizatorice și înnoitoare, a reușit să le traverseze. De peste zece ani, evlavia credincioșilor s-a arătat a fi una extrem de specială față de Sfântul Nifon. Am traversat cu toții, de curând, o perioadă de cumpănă, și ne-am convins că rugăciunile către sfântul nostru drag sunt esențiale în astfel de momente. Pentru a sublinia ilustra personalitate a marelui Ierarh, în cadrul Arhiepiscopiei noastre au loc numeroase evenimente marcante: Pelerinajul tinerilor, închinarea la sfintele sale moaște care se află în Catedrala mitropolitană din Târgoviște, Sfânta Liturghie solemnă și lansarea unor apariții editoriale ale Arhiepiscopiei Târgoviștei, evenimente la care participă numeroși credincioși dâmbovițeni, și nu numai.

Plin de înțelepciune, fostul Patriarh a înțeles amploarea credinței și spiritualității românești, fapt ce a dus la transformarea urbei târgoviștene și Catedralei mitropolitane, în repere esențiale naționale și mondiale. Sfintele sale moaște, odoare de mult preț, sunt scoase an de an, printr-o procesiune solemnă spre închinarea miilor de credincioși care participă la sărbătoarea Sfântului.

Întru mulți și fericiți ani, Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit Nifon!

 

Pr. Dr. Valentin-Alexandru Negrescu, Secretarul Protoieriei Pucioasa

și preot paroh la Parohia Podurile-Pucioasa, Protoieria Pucioasa